L'Ajuntament de Terrassa incrementa les mesures per fer front a la situació de sequera

S'activa el Pla d'Emergència Municipal davant la possibilitat que es declari la fase d'emergència 1 a finals d'any o inicis del 2024

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit aquest matí el Comitè Municipal d'Emergència, que s'ha convocat davant l'agreujament de la situació de sequera, durant el qual s'ha activat en alerta el Pla d'Emergència Municipal. Segons ha explicat l'alcalde, «ens trobem en una situació de sequera extrema, amb els embassaments al 18% de la seva capacitat, i és essencial actuar amb urgència per garantir la disponibilitat d'aigua. Canviar els hàbits de consum és clau per evitar restriccions al municipi i la nostra meta és aprofitar al màxim les escasses reserves disponibles i, si no plou pròximament, avançar a l'estat d'emergència abans que els embassaments arribin al 16%, amb noves mesures d'estalvi».

Així mateix, l'alcalde ha volgut agrair «el comportament exemplar de la ciutadania, que fins ara ha respost de manera responsable i solidària davant les primeres alertes. És motiu d'orgull veure com, davant l'adversitat, ens unim per preservar un dels recursos més essencials». I és que Terrassa és un dels municipis més estalviadors del sistema del Ter-Llobregat, ja que el seu consum total està per sota del límit establert pel Govern, amb 182 litres per persona i dia. I si tenim en compte només el consum domèstic, a Terrassa se situa al voltant dels 96 litres per persona i dia. Tot i així, el Govern local demana continuar amb l'esforç comú per seguir disminuint aquesta xifra i garantir la sostenibilitat d'aquest recurs.

Des de la seva activació al febrer de 2022, el Comitè Municipal de Sequera s'ha reunit periòdicament per avaluar la situació i prendre accions concretes en cada fase. En aquest sentit, algunes de les mesures més destacades han estat la limitació de l'ús de l'aigua pels serveis municipals, aconseguint un estalvi del 60% en els consums, especialment en l'ús del reg, el buidatge de fonts ornamentals i amb la prohibició de l'ús de l'aigua a pressió per a la neteja dels carrers, entre d'altres.

D'altra banda, l'empresa pública de subministrament d'aigua, TAIGUA, fa uns dies que està realitzant proves per reduir la pressió a la xarxa de distribució i també ha implementat un nou sistema de detecció de fuites. Així mateix, es contempla un augment significatiu de les inversions l'any 2024, amb tres milions d'euros que es destinaran a la substitució i reparació de la xarxa per minimitzar les pèrdues i millorar l'eficiència hídrica.

Una altra de les mesures més destacades és la reestructuració de la nova tarifa d'aigua que entrarà en vigor el 2024, considerant el nombre de persones empadronades a cada habitatge i establint trams de consum més restrictius. «Volem premiar l'estalvi i la responsabilitat, de manera que aquells que malbaratin veuran augmentar les seves factures, mentre que els que estalviïn podran gaudir de tarifes més baixes. Cada gest d'estalvi compta», ha explicat la regidora de Cicles de l'Aigua, Patricia Reche. Aquesta iniciativa es complementa amb millores en les condicions socials d'accés a l'aigua.

Paral·lelament, l'Ajuntament està estudiant noves fonts d'aigua freàtica i explorant el possible ús d'aigua regenerada de la depuradora per a usos no potables. Aquesta tasca s'està duent a terme amb la complicitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que està estudiant traspassar la gestió de la depuradora de Les Fonts a l'Ajuntament. D'altra banda, el Consistori també prepara la presentació d'un projecte als ajuts europeus Next-PERTE per a la digitalització del cicle de l'aigua, una millora essencial per controlar consums i fer més eficient el servei, que suposarà una inversió de vuit milions d'euros.

 

L'aigua s'acaba, tanca l'aixeta

Per continuar fomentant l'estalvi entre la població, l'Ajuntament ha posat en marxa una nova campanya de conscienciació ciutadana sota el lema L'aigua s'acaba, tanca l'aixeta, que vol involucrar a cada ciutadà i ciutadana en la tasca de preservar aquest recurs fonamental.

Aquesta iniciativa comptarà amb diversos suports com cartells, opis i imatges als autobusos municipals, a més de presència a equipaments, oficines administratives i a les xarxes socials municipals.