L'Ajuntament de Terrassa lliura els Premis Muncunill a la Innovació 2024

Vytrus Biotech, Colorsensing, Playmodes i Venvirotech Biotechnology són les empreses guardonades

El Teatre Principal ha estat l'escenari aquest vespre de l'acte d'entrega dels guardons dels Premis Muncunill a la Innovació 2024. Impulsats i organitzats per l'Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, aquests guardons volen apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i reconèixer la feina d'aquelles empreses que aposten per la innovació com a model integral i el seu compromís amb la millora de la qualitat de vida de les persones. En la vuitena edició s'han lliurat un total de cinc premis, corresponents a les diferents categories convocades.

Empreses guardonades

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit local a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general ha recaigut aquest any en Vytrus Biotech, empresa dedicada al desenvolupament de principis actius naturals per a cosmètica a escala industrial mitjançant processos biotecnològics innovadors i sostenibles. Vytrus Biotech ha desenvolupat i produït el primer principi actiu espanyol basat en Cèl·lules Mare Vegetals i la seva estratègia empresarial passa per estar molt focalitzada en activitats de R+D que els permeti realitzar contínuament llançaments de nous productes per a la cura personal de la pell i els cabells.

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector empresarial ha estat per ColorSensing, empresa que ajuda a fabricants i a supermercats a reduir el malbaratament alimentari i a garantir la seguretat gràcies a una etiqueta intel·ligent multiparamètrica, de baix cost i amb lectura digital i traçable que permet conèixer en quin estat es troben els aliments envasats sense necessitat d'obrir-los. La tecnologia de ColorSensing està dissenyada per aplicar-se a una àmplia gamma de productes alimentaris envasats en atmosfera modificada, incloent-hi carns, peixos i plats preparats. A més, la solució de ColorSensing per detectar trencaments a la cadena de fred és adaptable a qualsevol producte que requereixi aquest control, independentment del format de l'envàs, com ampolles, productes congelats, caixes i bosses.

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial Cultural d'àmbit estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural ha recaigut en Playmodes, que treballen amb tecnologies personalitzades i fetes per ells mateixos. Barregen creativitat, programari i maquinària a les seves instal·lacions immersives, mapping de projecció, il·luminació per a edificis, escenografia digital, instruments audiovisuals i disseny sonor. El seu enfocament innovador, l'atenció al detall i el desig d'explicar històries els fan considerar projectes des de tots els punts de vista, oferint obres intensament úniques que es tradueixen entre cultures. Els agrada experimentar en formats nous i treballen amb eines Open Source.

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial Social d'àmbit estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector social  d'enguany ha estat per Venvirotech Biotechnology, que compta amb un doble model de negoci. D'una banda, la gestió de residus orgànics d'empreses de manera modular a través de la instal·lació de contenidors in situ. Mitjançant un procés biotecnològic propi, els residus es revaloritzen en transformar-se en bioplàstic 100% biodegradable. El procés de transformació dels residus en bioplàstics dura menys d'un dia, de manera que pot aconseguir escalabilitat i rendibilitat. Gràcies a la innovació en la gestió modular allà on es generen els residus, es redueixen els costos de transport i manipulació, per això aquest servei s'ofereix a les empreses a un preu competitiu, i té un impacte mediambiental pràcticament nul. Per tant, la gestió dels residus per obtenir la primera matèria de Venvirotech és una font d'ingressos, no un cost de l'empresa.

D'altra banda, el Premi Muncunill a la Innovació d'Honor ha estat per Xavier Carrillo Costa, CEO i fundador de Digital Legends Entertainment, l'empresa catalana d'àmbit internacional que porta jocs d'acció multijugador d'alta qualitat als mòbils. Al llarg dels anys, l'estudi ha anat mantenint la qualitat i la innovació com a pilars principals. Com a resultat, ara són un referent internacional en jocs d'acció TPS per a mòbils i un dels estudis més sol·licitats per provar tecnologia d'última generació. Digital Legends Entertainment ha treballat molts anys per a grans actors de la indústria com Electronic Arts, Disney i Adidas i ha dissenyat jocs amb més de 56 milions de descàrregues, com ara The Respawnables. L'empresa amb seu a Barcelona ha prosperat en aquesta exigent aventura gràcies a un equip sòlid, internacional i multidisciplinari amb molts anys d'experiència en diferents àrees de la indústria dels videojocs. Aquesta fusió de veterans de la indústria, talents emergents i passió per la seva feina és la clau del seu èxit.

Actuació de FUSE

La periodista i divulgadora TIC de TV3 i Catalunya Ràdio Xantal Llavina ha estat l'encarregada de conduir un acte que s'ha iniciat amb el lliurament de Premis i, seguidament, amb els parlaments institucionals a càrrec del Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, de la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Lídia Frias, i de la presidenta delegada de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona,  Eva Menor.
L'actuació a càrrec de FUSE Company by Messcellany, amb la interpretació de peces originals de dansa i multimèdia i extractes dels espectacles «Pálpitos» i «Parallels», ha posat el punt i final a l'entrega de premis d'aquest any.

Tot just finalitzar la gala, s'ha convidat a totes les persones assistents a gaudir d'un còctel relacional a la Sala Muncunill amb productes de proximitat on també han pogut admirar les exposicions «Joies en la gestualitat de les formes i els materials», de Teresa Capella Martí, i «Punts de retorn», de Laura Carreras Daura.