L'Ajuntament de Terrassa posa en marxa un servei de suport emocional a les persones joves

Començarà a funcionar avui a la Casa Baumann 

Casa BaumannL'Ajuntament de Terrassa posa en marxa avui un nou servei de suport emocional a les persones joves, que atendrà un cop a la setmana oferint acompanyament i assessorament al jovent de la ciutat i d'altres municipis. El nou servei, que l'Ajuntament ha adjudicat a la Fundació Salut Mental Catalunya, vol contribuir a millorar la qualitat de vida del jovent arran l'impacte emocional i psicològic que està tenint la pandèmia en aquest col·lectiu.

El nou servei es dedicarà a informar, orientar i acompanyar les persones usuàries en situacions com ara conflictes en les seves relacions, problemes d'autoestima, identificació d'emocions, etc. Les visites les farà una psicòloga, encara que el servei no funcionarà com una consulta on fer teràpia, sinó que tindrà una funció preventiva i de recurs inicial, derivant la persona usuària als serveis específics en cas que sigui necessari. En aquest sentit, la regidora de Joventut, Ona Martínez, ha explicat que «el que estem oferint és un espai on fer el primer pas, un lloc segur per a joves que pateixen i que moltes vegades no saben per on començar a posar-hi remei. Aquest espai és per això, per trobar algú que escolta i que pot ajudar a posar-te en el camí de la solució»

La regidora ha afegit també que el nou servei «s'emmarca en el conjunt de polítiques municipals per a fomentar l'autonomia i l'emancipació de les persones joves, i en la mateixa línia del Pacte per l'Emancipació Juvenil, que estem treballant actualment. Volem un jovent empoderat, conscient de les seves capacitats i potencialitats per tal d'afrontar un projecte de vida, i això passa necessàriament per una bona salut emocional». Abans d'aquest nou recurs, el Servei de Joventut ha organitzat diferents tallers relacionats amb la gestió de les emocions i la salut mental, adreçats a joves i a professionals que treballen amb aquest col·lectiu.  

El nou servei de suport emocional per a persones joves és fruit del treball coordinat dels serveis de Joventut i de Salut i Comunitat, i s'emmarcarà en el Pla de promoció de la salut emocional per a les persones adolescents i joves de la ciutat de Terrassa. La regidora de Salut, Mónica Polo, ha dit al respecte que «un malestar emocional que s'allarga massa pot acabar generant un trastorn de salut mental, i tots els estudis indiquen que des de l'inici de la pandèmia el grup més afectat emocionalment és el de joves i adolescents. Per això aquest servei és una eina preventiva, que ajudi a evitar problemes més grans en el futur».

L'enquesta sobre l'impacte de la Covid-19 que va fer la Generalitat el 2020 revelava que dues de cada tres persones joves tenien problemes per dormir arran de la pandèmia, i que les persones joves expressaven un major grau d'angoixa, tristesa, ira, avorriment i incertesa respecte a la pandèmia que les persones adultes. En el mateix sentit, l'enquesta de l'Ajuntament de Barcelona del mateix any apuntava que el 42% dels joves i el 57% de les joves sentien que la pandèmia les havia afectat psicològicament. A Terrassa, els professionals municipals han detectat entre el jovent un increment de l'aïllament, l'apatia, abús de les pantalles, exposició a les xarxes socials, pressió social i estètica, pèrdua de la capacitat de concentració i altres problemàtiques amb incidència directa sobre la salut emocional.  

El nou servei de suport emocional a les persones joves, ubicat a la Casa Baumann, atendrà els dimecres a la tarda persones de 12 a 35 anys de Terrassa i dels 11 municipis veïns que Baumann Oficina Jove té adscrits com a referent territorial, demanant cita prèvia al 93 784 83 90 i a [email protected]. A banda de les sessions d'atenció a persones joves, el servei generarà també continguts divulgatius sobre salut emocional que es difondran a través de les xarxes socials i canals de comunicació municipals.