L'Ajuntament de Terrassa presenta el Protocol d'abordatge del maltractament vers les persones grans

Representants de 18 institucions, entitats i serveis públics han refermat el seu compromís en la lluita contra els maltractaments a aquest col·lectiu

Presentació Protocol d'abordatge de maltractament vers a les persones gransL'Ajuntament de Terrassa ha presentat avui el Protocol d'abordatge de maltractament vers les persones grans, elaborat per la Taula de Maltractament de Persones Grans, i que es començarà a aplicar aquesta tardor. A l'acte, que ha tingut lloc a la Masia Freixa, han participat la regidora de Gent Gran, Mónica Polo; el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque; i la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida, Teresa Ciurana. També han intervingut a l'acte Paqui Gómez, membre de la Fundació Alzheimer Catalunya; i Sara Gallés, facilitadora de la Taula de Maltractament de Persones Grans; i han assistit representants dels Grups Municipals i de les 18 institucions, entitats i serveis públics membres de la Taula de Maltractaments de Persones Grans, l'òrgan que ha elaborat el Protocol.   

El Protocol d'abordatge del maltractament vers les persones grans consta d'un fluxograma que recull els circuits a seguir i el paper que han de tenir els diferents agents, a més d'eines d'avaluació i registre per a facilitar l'abordatge unificat de totes les possibles situacions i millorar la coordinació entre totes les parts. Una comissió farà el seguiment de l'aplicació del protocol.

El proper setembre es desenvoluparà un programa de formació adreçat a professionals amb l'objectiu de donar a conèixer en detall el protocol entre les persones que l'hauran de seguir a partir d'ara. Més de 60 professionals d'àmbits diversos s'han inscrit ja a les accions de comunicació programades. A partir d'aquell moment es començarà a aplicar el document.

Amb el nou protocol, el Govern municipal dona compliment al compromís recollit en aquest sentit al Programa de Govern (54.4), encara que es tracta d'una iniciativa amb dimensió de ciutat, desenvolupada gràcies al treball coordinat d'institucions, serveis i entitats. Amb l'acte d'ahir, els 18 agents membres de la Taula de Maltractaments van refermar el seu compromís de lluitar contra aquesta xacra social.

La Taula de Maltractaments de persones grans és un òrgan de caràcter tècnic impulsat per l'Ajuntament de Terrassa el 2018. El 2019 la Taula va crear una Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. El següent pas ha estat crear un protocol que concreti circuits i procediments per aplicar millor la guia. 

Segons l'Organització Mundial de la Salut, prop del 16% de les persones grans arreu del món (gairebé una persona de cada sis) pateix alguna forma d'abús i maltractament als entorns comunitaris, i diversos estudis indiquen un increment dels maltractaments arran la pandèmia (font: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/abuse-of-older-people).

Campanya ciutadana

En paral·lel a la difusió del Protocol entre el sector professional i les entitats, l'Ajuntament impulsarà la propera tardor una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre els maltractaments a les persones grans, explicant què ha de fer una persona que conegui o sospiti de casos de maltractaments.