L'Ajuntament de Terrassa reformarà el pati de l'Escola El Vallès i remodelarà l'Escola Bressol Ginesta, entre d'altres actuacions

Les partides pressupostàries d'enguany pugen a més de 720.000 euros

L'Ajuntament de Terrassa té pressupostats aquest 2022 al voltant de 723.000 euros per a obres de manteniment i millora de les escoles de primària i dels centres educatius municipals. Com és habitual, durant els mesos d'estiu s'estan duent a terme algunes actuacions, tot i que enguany les més importants es faran al desembre.

Les dues obres de major envergadura previstes enguany són la primera fase de la reforma integral de l'Escola Bressol Municipal Ginesta i la primera fase de la remodelació del pati de l'escola El Vallès.

La intervenció a El Vallès vol transformar un espai de grans dimensions que actualment no compta amb gairebé cap espai d'ombra ni elements d'enjardinament i que està ubicat a tocar d'una via d'alta intensitat de trànsit com és la carretera de Martorell.

La primera fase de les obres s'ha adjudicat a l'empresa Consca Egara per un import de 84.415,35 euros i es durà a terme al desembre, entre els caps de setmana i les vacances de Nadal. La intervenció se centrarà principalment al pati de primària i consistirà a solucionar problemes de drenatge del pati de sorra, instal·lar una estructura de joc i diversos equipaments de joc actiu, pintura d'una zona de formigó, instal·lació d'una àgora (espai circular amb seients per a jocs i activitats), construcció d'un rocòdrom, plantació d'arbres amb sistema de reg, tres horts alçats, nova instal·lació i recol·locació de jocs esportius (cistelles i porteries), pintura de pistes esportives, de tanques metàl·liques i del mur de formigó de l'entrada i creació de nous espais amb gespa artificial. A la zona d'Educació Infantil se solucionaran també els problemes de drenatge i s'instal·larà un nou sorral, mobiliari exterior i dos horts alçats.

En el futur, i en funció de la disponibilitat pressupostària, està previst dur a terme una segona fase, que inclouria al pati de primària la substitució de les planxes del porxo, instal·lació d'una segona àgora, nova tanca de fusta i pintura de diversos elements (columnes de formigó, pista d'atletisme i murals a la paret oest). Al pati d'infantil, la segona fase preveu la pintura de circuïts per les motos i la instal·lació d'una caseta per guardar joguines, tendals retràctils i jocs d'equilibri.

La tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, s'ha mostrat convençuda que «un pati més amable i acollidor millorarà la vivència diària de l'alumnat i afavorirà el joc i les relacions en aquest temps tan valuós com és el d'esbarjo». Ciurana afegeix que «aquesta intervenció ve a sumar-se a l'aliança Magnet amb la UPC, que el centre ha estrenat aquest curs, aportant un altre impuls de millora per a una escola que durant molt de temps ha estat injustament poc considerada com a centre de primera elecció per moltes famílies i que ara s'està reinventant com a centre de primera línia».

La reforma de l'Escola Bressol Ginesta de moment no té data d'inici d'obres. La primera fase es va licitar per un import de 125.633,55 euros, amb la previsió d'iniciar obres aquest estiu, però les empreses licitadores estan renunciant a l'adjudicació per l'encariment dels materials des del moment que van presentar l'oferta fins a l'actualitat. El projecte inclou la construcció d'una gran estructura annexa a l'edifici actual per a dotar-lo d'un ascensor i altres elements constructius. Actualment s'estan buscant solucions que permetin l'adjudicació de l'obra, però no es descarta que la licitació quedi deserta i s'hagi d'ajornar.

A banda d'aquests dos grans projectes, el pressupost de 2022 inclou també actuacions a molts altres centres, ja sigui com a inversions o dins del pressupost ordinari de manteniment. Entre altres, destaquen les següents:

  • Nou ascensor a l'Escola Bressol Municipal Tabalet (import de licitació 74.250,67 euros, inici d'obres desembre 2022).
  • Pintura de les escoles Joan Marquès Casals (executat) FATIMA (en execució), i Marià Galí (tardor 2022). Cost global estimat, 57.600 euros.
  • Substitució de part de la fusteria d'alumini i vidres a l'Escola Ponent (import de licitació 21.780,00 euros, inici d'obres tardor 2022).
  • Substitució de la caldera de gas a l'Escola Ponent (import de licitació 13.449,25 euros, execució al setembre de 2022).
  • Reparació de clavegueram malmès a l'edifici de primària de l'Escola Bisbat d'Ègara (import de licitació 18.148'79 euros, executat).

Les següents actuacions, amb cost global de 4.867,87 euros, s'han dut a terme a través de dos plans d'ocupació:

  • Enrajolat de lavabos de la primera planta i rampa d'accés als de la planta baixa al Grup Escolar Germans Amat.
  • Reparació del mur exterior, arranjament de les canals de recollida de pluvials del pati i pintura del gimnàs a l'Escola Salvador Vinyals.
  • Reparació del mur exterior desplaçat i en risc de caiguda per la pressió de les arrels dels arbres del pati, a l'Escola Josep Ventalló.

Altres actuacions previstes són la reparació de la caldera de biomassa de l'Escola Pau Vila i la substitució del grup de pressió de la instal·lació contra incendis de l'Escola França. Ambdues obres es faran durant el darrer quadrimestre de l'any.