L'Ajuntament de Terrassa substituirà la vegetació d'un tram del passeig 22 de Juliol per seguretat

El creixement d'alguns arbres suposa un risc per als trens de Rodalies

Xiprers a tocar de la catenària a 22 de juliolA partir el 23 d'octubre l'Ajuntament de Terrassa començarà a dur a terme treballs de substitució de la vegetació de part del passeig del 22 de Juliol, concretament al tram comprès entre l'avinguda de Josep Tarradellas i el carrer de Miquel Àngel. Aquesta intervenció obeeix a un requeriment de l'operadora d'infraestructures ferroviàries Adif, que ha demanat la retirada dels arbres més propers a la via en aquesta zona per motius de seguretat. Es tracta, doncs, d'una actuació ineludible que s'ha d'executar manera immediata.

Els xiprers que hi ha a banda i banda de la via, de l'espècie Cupressocyparis leylandii, han crescut fins al punt que les seves capçades toquen les línies elèctriques de la catenària, generant una situació de risc potencial. Per aquest motiu, els tècnics municipals han dissenyat un projecte que permet substituir els arbres actuals per altres elements de vegetació que impediran que aquest mateix problema es reprodueixi. L'actuació s'ha emmarcat dins el programa de millora de l'espai públic Terrassa Barris en Marxa.

La tala dels arbres que amenacen la catenària s'ha de dur a terme sense fluid elèctric a les línies i això implica que només es pot fer durant la nit, per tal de no afectar el servei de trens. En aquest sentit, Adif només autoritza els treballs entre les 0 h i les 4.30 h. Tenint en compte aquestes circumstàncies, l'Ajuntament ha pres totes les mesures de control per tal de minimitzar les molèsties als veïns. S'ha fet un estudi acústic de les feines i s'han adoptat algunes mesures correctores, i durant els treballs es faran seguiments dels nivells de soroll. La previsió inicial és que aquestes actuacions nocturnes s'executin entre el 26 d'octubre i el 9 de novembre, tot i que la voluntat és agilitzar les tasques per escurçar al màxim aquest termini.

Durant la fase de tala també hi haurà restriccions de trànsit, necessàries per garantir la seguretat dels operaris i del veïnat. Als dos vials del passeig es tallarà el carril més proper a la via. Al vial sud, es tallarà entre la Rambla d'Ègara i el carrer de la Mare de Déu dels Àngels; i al vial nord la restricció serà entre l'avinguda de Josep Tarradellas i el carrer de Miquel Àngel. Atès que els treballs es faran en horari nocturn, no es preveu que les restriccions tinguin un impacte rellevant sobre el trànsit.

Finalment es procedirà a la replantació amb noves espècies, en aquest cas arbustives i per tant de menor creixement, per garantir que el problema no es torni a produir en el futur. Els arbustos que es plantaran seran de les espècies Photinia fraserii, Nerium oleander i Lantana montevidensis.

L'actuació, encarregada a l'empresa Moix Serveis i Obres SL per un import de 20.511 €, tindrà una durada prevista de dos mesos.