L'Ajuntament destinarà 500.000 euros a reduir la tarifa de l'aigua durant el segon trimestre de l'any

La mesura implica una rebaixa d'entre un 10 i un 15% a la tarifa, que se suma a la reducció del cànon anunciada per l'ACA

Després de la reunió d'avui del Comitè d'Emergència Municipal, el Govern municipal anuncia les següents mesures per fer front a l'emergència generada pel Coronavirus:

 

1.- L'Ajuntament destinarà 500.000 euros a reduir la tarifa de l'aigua durant el segon trimestre. Això implica una rebaixa d'entre un 10 i un 15% a la tarifa, que sumada a la reducció del cànon anunciada per l'ACA, representarà una reducció de l'ordre del 20-30%. 

El Govern municipal ha acordat destinar 500.000 euros per tal d'aplicar una rebaixa temporal d'aproximadament entre un 10 i un 15% a la tarifa de l'aigua durant el segon trimestre d'aquest any. L'objectiu de la mesura és contribuir a reduir l'impacte que pugui tenir l'estat d'alarma sobre les famílies i el conjunt de l'economia de la nostra ciutat.

Aquesta reducció s'aplicarà a les famílies (usuaris/àries domèstics/ques), així com a les petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms/es, atenent a criteris que es fixaran els propers dies i que tindran en compte:

- Les circumstàncies de cada col·lectiu

- L'impacte patit per cada sector o cada tipologia de consum

- El foment de l'estalvi d'aigua

- Circumstàncies socioeconòmiques

- Priorització del petit i mitjà comerç, de la petita i mitjana empresa i autònoms/es.

L'impacte aproximat d'aquestes mesures sobre els ingressos municipals, a través de l'empresa municipal Taigua, serà d'aproximadament 500.000€. Això suposarà la despriorització de part de les inversions previstes per aquest any 2020.

Per altra banda, cal recordar que l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) ha anunciat que rebaixarà el cànon en un 50% els mesos d'abril i maig a usuaris/àries domèstics/ques i activitats econòmiques. El cànon representa aproximadament el 30% de l'import de la factura de l'aigua.

La suma d'aquestes dues rebaixes implicarà una reducció global de la facturació de l'ordre del 20-30%, que no s'aplicarà linealment a tots els abonats/des, sinó en funció dels criteris que es fixaran properament.

Per altra banda, cal recordar que aquestes reduccions se sumen a totes les que ja s'apliquen per a persones i famílies vulnerables.

 

2.- La Funerària de Terrassa continua aplicant mesures per reduir el risc de contagi i al mateix temps oferir a les famílies fórmules dignes, segures i sensibles per acomiadar les persones difuntes.

El Govern municipal ha analitzat la situació actual a la Funerària de Terrassa, així com les perspectives per als propers dies i setmanes. En aquest sentit, s'ha acordat donar instruccions a l'empresa municipal per continuar aplicant amb rigor les mesures per reduir el risc de contagi i al mateix temps oferir a les famílies fórmules segures, dignes i sensibles per acomiadar les persones difuntes en aquestes circumstàncies.

Això implica que la funerària municipal no se situa en la línia de l'Associació de Funeràries de Catalunya, que ha decidit no celebrar vetlles ni cerimònies.

Per aquesta raó, es procedirà a una nova reducció de l'aforament de persones per a vetlles i cerimònies i es restringirà al màxim el temps disponible per a aquestes qüestions.

D'aquesta manera, es combina la seguretat i la prevenció amb la prestació, reduïda al màxim, d'un servei d'alta sensibilitat per a famílies i cercles propers de totes les persones difuntes.

Per altra banda, s'ha acordat també no assumir serveis procedents d'altres ciutats, si hi ha perspectives de col·lapse, i donar prioritat absoluta a les demandes de serveis de la ciutat de Terrassa.

 

3.- Activada la recollida de dades per a voluntariat (a través de Creu Roja) i oferiments de col·lectius, entitats i empreses

El Govern municipal ha analitzat les primeres dades disponibles, després de l'activació, el dissabte a la tarda, del dispositiu per a la recollida de dades per a voluntariat (a prestar a través de Creu Roja) i oferiments d'entitats, col·lectius i empreses.

Aquest matí s'han inscrit ja 60 persones voluntàries i 6 empreses/entitats, que se sumen a les propostes espontànies ja rebudes els darrers dies.

Cal recordar que les inscripcions es poden fer a través de dos formularis que estan disponibles a la web www.terrassa.cat/voluntariat-coronavirus.

 

4.- Es permet l'estacionament de vehicles privats a les zones d'aparcament reservades per a centres escolars

 

5.- El Govern municipal reclama novament al govern espanyol el confinament de Catalunya

El Govern municipal ha acordat seguir insistint en demanar al govern espanyol el confinament de Catalunya, tal com va demanar per carta l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, al president Pedro Sánchez, en atenció a la situació sanitària i amb la convicció fonamentada que aquesta és la millor decisió que es pot prendre en aquests moments per contenir la pandèmia del Coronavirus.