L'Ajuntament engega un procés participatiu per impulsar el Pla Local per a un Envelliment Integral de Terrassa

Tota la ciutadania, sobretot la més gran de 50 anys, està cridada a una enquesta

PLEI'TL'Ajuntament de Terrassa està treballant en el primer Pla Local per a un Envelliment Integral de Terrassa (PLEI'T), amb vistes a portar-lo al Ple per a la seva aprovació a finals d'any. La regidora de Promoció de Gent Gran, Mónica Polo; el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque; i el director de serveis d'Infància, Famílies, Joventut i Gent Gran, Àlex Monfort, han presentat avui en roda de premsa el procés participatiu que s'està portant a terme per impulsar l'elaboració del Pla.

El PLEI'T té com a punt de partida la diagnosi que es va dur a terme el 2018 per a la redacció d'un pla estratègic de gent gran, però adopta una nova forma, més encarada a l'acompanyament de la ciutadana en el procés d'envelliment, amb una mirada més àmplia que recull nous àmbits d'actuació i té en compte nous marcs de referència que no existien el 2018, com ara la dècada d'envelliment saludable de l'OMS, el Congrés Nacional de la Gent Gran de 2019 o els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides. Precisament, l'horitzó del pla és l'any 2030, de manera que inclourà, d'una banda, les línies estratègiques a desenvolupar durant tota la dècada i d'altra, un pla d'accions per a la resta del mandat.

La regidora de Promoció de la Gent Gran, Mónica Polo, ha descrit el PLEI'T com «un full de ruta prou ambiciós pensat des de la ciutat i per a les persones de la ciutat, però amb uns efectes que s'han de poder estendre arreu» i ha afegit: «Creiem que aquest pla té més sentit que mai després d'un any dur i molt marcat per una crisi sanitària, que ha estat especialment dura amb la gent gran».

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque, ha recordat que les previsions demogràfiques apunten a un augment de les persones grans i, en particular, de les persones dependents, fet que «ens indica la necessitat de reforçar i plantejar canvis substancials en les estratègies i actuacions de prevenció, promoció i atenció a l'autonomia personal de les nostres persones grans, amb la perspectiva d'estar presents com a administració».

El Servei de Promoció de la Gent Gran, juntament amb els Serveis Socials i el Servei de Promoció de l'Autonomia Personal, està liderant un treball transversal que implica 27 serveis municipals. A banda del treball tècnic, s'ha posat en marxa un procés de participació amb tot un seguit d'accions per recollir les aportacions de persones del món associatiu, personalitats de la ciutat i la ciutadania en general. En aquest sentit, des d'avui mateix totes les persones residents a la ciutat, especialment les més grans de 50 anys, estan cridades a respondre una enquesta. El qüestionari és a https://forms.gle/kweMop4B51r2yWybA i a partir de l'1 de juliol estarà també disponible a la plataforma Participa a Terrassa.

Per animar la ciutadania a participar a les enquestes, l'Ajuntament durà a terme diferents accions en xarxes socials i ha elaborat també un breu vídeo, que es pot veure al canal de YouTube municipal: https://youtu.be/4o3cASU7gQ0.