L'Ajuntament organitza una nova edició de la jornada Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara

La IV jornada es dedicarà a la Parròquia de Sant Pere i es farà el 22 d'octubre

Programa IV Jornada Art i PatrimoniL'Ajuntament de Terrassa, a través del Museu de la ciutat, organitza la IV Jornada Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara, amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere, l'Arxiu Històric de Terrassa, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes. La jornada se celebrarà el proper dilluns 22 d'octubre, de 9.30 a 19 h, a la Seu d'Ègara. La jornada és gratuïta però és necessària una inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat, que es podrà fer fins al dia 15 d'octubre. Les persones interessades s'han d'inscriure en el formulari que trobaran en el web del Museu de Terrassa: www.terrassa.cat/cursos.

Després de l'èxit de les edicions anteriors, en aquesta ocasió es realitzarà un monogràfic dedicat a la Parròquia de Sant Pere. Temes com la transformació arquitectònica de l'antiga parròquia de l'època del Bisbat d'Ègara, el seu domini patrimonial, l'excepcionalitat del retaule mural de Sant Pere o les incorporacions artístiques en època moderna seran estudiades en aquesta jornada que finalitzarà, un cop més, amb una visita comentada a la Seu d'Ègara. En la jornada participaran experts de l'àmbit acadèmic i la investigació.

La construcció de l'edifici parroquial de Sant Pere, lloc de culte destinat a les persones laiques, va suposar la finalització d'un gran projecte constructiu que va portar al conjunt de la Seu d'Ègara al seu màxim esplendor fins a ben entrat el segle VII.

Tot i que les invasions musulmanes a la península Ibèrica van marcar la fi de l'etapa de major esplendor de l'antic Bisbat d'Ègara, creat a partir del 450 d.C, la parròquia va experimentar una revifalla artística a finals del segle XII, que es va traduir en la construcció de la nau romànica de Sant Pere, afegida a l'absis de l'anterior edifici episcopal.

PROGRAMA

9.30 h                  

Presentació de la Jornada.

9.45 h

"Sant Pere d'Ègara: arquitectura i litúrgia en època del Bisbat". A càrrec d'Antonio Moro (Museu de Terrassa) i de M. Gemma Garcia (Facultat Antoni Gaudí)

10.15 h        

"De la domus a la parròquia de Sant Pere de Terrassa. Configuracions sacres del territori". A càrrec de Mn. Robert Baró (Museu Diocesà de Barcelona)

10.45 h        

Debat

11 h

Pausa. Cafè

11.30 h        

"Enduriré el cor del Faraó i sortirà a perseguir-los: el retaule mural de Sant Pere i la memòria de l'Èxode". A càrrec de Carles Sánchez (UAB - Museu de Terrassa)

12 h

"En temps del romànic: a la recerca de l'arquitectura oblidada". A càrrec de Domènec Ferran (Museu de Terrassa)

12.30 h        

"El retaule de Sant Valentí: el barroc ocult a Terrassa". A càrrec de Maria Garganté (UAB)

13 h            

Debat

13.30 h        

Pausa. Dinar

16 h            

Sant Pau d'Ègara. Any 958. A càrrec de Joan Soler (Arxiu Històric i Comarcal de Terrassa)

16.30 h        

"Les pintures de la capella del Santíssim de Ricard Marlet i altres incorporacions artístiques del segle XX". A càrrec de Gemma Ramos (Museu de Terrassa)

17 h            

Debat

17.30 h        

Pausa

17.45 h                 

Visita a la Seu d'Ègara