L'Ajuntament presenta un recorregut per mostrar el patrimoni històric lligat al comerç de la ciutat

La ruta recorrerà els establiments més emblemàtics de la ciutat dins de la programació de Festa Major

Botiga històricaL'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Turisme i Promoció Exterior i del Servei de Comerç, proposa un recorregut al voltant dels establiments més emblemàtics del sector del comerç local. Emmarcat dins de les diferents activitats que s'han programat per Festa Major, la ruta "Botigues del nostre record", té com a principal objectiu posar en valor aquest patrimoni i recuperar la memòria d'aquells establiments tradicionals que han jugat un important paper en la història de la ciutat.

El teixit comercial ha tingut i encara manté en l'actualitat un pes específic molt rellevant a Terrassa. Per aquest motiu es conserven a la ciutat tot un seguit d'establiments centenaris i de gran tradició, la història dels quals es vol preservar i posar en valor.

Per poder oferir aquesta ruta als visitants, prèviament s'ha fet un treball de recerca i recollida de documentació destinat a identificar els establiments susceptibles de formar part d'aquest projecte.

La ruta, sortirà dissabte a les 11 h de la porta d'accés al Mercat de la Independència situada al Raval de Montserrat i farà un recorregut pel carrer dels Gavatxons, plaça Vella, carrer de l'Església, carrer de la Font Vella, carrer de la Palla i carrer de Sant Pere. La ruta passarà per establiments comercials com el Mercat de la Independència, la Confiteria Vídua Carné, la Farmàcia Artur Vidal, la Pastisseria la Lyonesa, la Llibreria Boada Riera, la Sastreria Camiseria Armengol o la Merceria La Esmeralda, entre d'altres.

El recorregut no està centrat únicament en els elements arquitectònics o les característiques "materials" d'aquests establiments, sinó que també es vol destacar tot allò relacionat amb el patrimoni immaterial que representaven les activitats que es duien a terme en uns negocis molt sovint coneguts i reconeguts per la seva singularitat, pels seus productes o per l'activitat social que es generava moltes vegades al seu voltant.

Al marge de preservar la memòria i posar en valor el patrimoni històric lligat a aquests establiments, la intenció també es difondre i donar a conèixer aquest patrimoni el seu significat als sectors de població més joves, apropant-los a la història del comerç tradicional: Com eren aquests establiments, quin era el seu funcionament i les anècdotes i curiositats que els envolten.

Aquesta iniciativa vol apropar la ciutadania al paisatge comercial i social que configurava la Terrassa d'ahir en comparació a la ciutat actual, mitjançant un recorregut que ajudi a entendre les importants transformacions que s'han produït al territori.

La nova ruta s'inspira en l'exposició "Botigues del nostre record", que es va poder visitar al Castell Cartoixa de Vallparadís els anys 2008 i 2009, en el marc del cicle de mostres temporals de llarga durada del Museu de Terrassa. Així mateix, des del maig del 2015, Terrassa acull una mostra permanent dedicada a les botigues del passat que ocupa els aparadors de la botiga Maria Argemí Culell, al carrer de la Font Vella número 33, dins de la finca de la Casa Alegre de Sagrera.

La ruta "Les botigues del nostre record" es durà a terme aquest dissabte 1 de juliol i tindrà una durada  d'entre 1 h 30 minuts i 2 h aproximadament. L'activitat és gratuïta, però és imprescindible fer reserva prèvia a través del correu electrònic turisme@terrassa.cat o bé als telèfons 93 739 70 19 i 93 739 74 21.