L'alcalde de Terrassa activa el Pla d'Emergència Municipal en alerta per risc d'incendis forestals i per onada de calor

S'han habilitat espais municipals per qui necessiti refresc i es demana a la ciutadania evitar accedir a les zones forestals davant l'elevat risc d'incendi

L'Alcalde de Terrassa activa el Pla d'Emergència Municipal per risc d'incendi forestal i per onada de calorL'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat aquest matí el Pla d'Emergència Municipal en alerta, atenent l'avís de la Direcció General de Protecció de la Generalitat de Catalunya sobre l'activació del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i per onada de calor (PROCICAT) en fase d'alerta, i atesa l'activació per part dels Agents Rurals del nivell 3 del Pla Alfa per risc extrem al municipi.

El Pla d'Emergència Municipal activat contempla el contacte permanent amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), el reforç de la vigilància en l'entorn forestal i el tancament provisional de les zones de lleure. També es mantindrà tancat l'accés motoritzat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac en el terme de Terrassa. D'acord amb el nivell 3 del Pla Alfa, el més alt dins el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals, quedaran tancades totes les zones d'aparcament i es regularan els accessos així com les pistes forestals d'aquests espais naturals.

Es demana a la ciutadania s'abstingui d'accedir a les zones forestals donat l'elevat risc d'incendi, així com extremar la vigilància en les zones forestals i trucar immediatament al 112 en el cas de detectar una columna de fum.

 

Temperatures de més de 36 graus

A partir de demà s'inicia un nou episodi d'onada de calor que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durarà fins dissabte. A la comarca el nivell de risc és alt i es preveuen temperatures diürnes superiors als 36,4 graus entre les 14h i les 20h. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Terrassa ha activat novament els protocols d'actuació municipal i els consells adreçats per la ciutadania.

La Policia Municipal col·labora de manera activa amb Serveis Socials i Creu Roja per fer un seguiment acurat dels col·lectius i les persones més vulnerables. El personal municipal que treballa a l'aire lliure també ha rebut les recomanacions bàsiques d'autoprotecció davant la intensa calor.

 

Habilitació d'espais amb aire condicionat i refresc a l'espai públic

En aquests episodis de calor intensa, el servei de Protecció Civil aconsella als ajuntaments que facin una previsió de llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús. També recomanen que es tingui especial vigilància dels majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i també persones amb malalties cròniques.

L'Ajuntament ha previst punts d'acollida, en cas que sigui necessari, a la Biblioteca Central, La BD3, la BD4 i la BD6, que estan disponibles per aquelles persones que no puguin trobar espais amb temperatures més baixes pels seus propis mitjans. D'altra banda, s'ha previst l'habilitació de la Zona Esportiva Municipal de Can Jofresa, en cas que sigui necessari a conseqüència de l'alt risc d'incendi.

L'Ajuntament de Terrassa va instal·lar al juny sistemes nebulitzadors de baix consum d'aigua en diversos punts de la ciutat a punts alts en les places i els espais públics que es detallen tot seguit:

 • Plaça Primer de Maig, 4 difusors
 • Plaça de l'Assemblea de Catalunya
 • Plaça de Tetuan
 • Plaça de Can Roca
 • Plaça superior a la Font de La Pola
 • Vapor Ventalló
 • Parc de Vallparadís (tram de Can Jofresa)
 • Parc de Vallparadís (Torrent de les Bruixes)

L'horari de funcionament dels punts d'aigua és des de les 12 h a les 18 h, cada dia, amb intervals de mitja hora. En cadascuna de les ubicacions hi ha un cartell on es detallen els horaris i altres informacions per fer un ús responsable d'aquests punts. L'Ajuntament insisteix en que cal actuar amb cura, ja que l'aigua en contacte amb el paviment pot fer relliscar.

 

Consells d'autoprotecció per a les persones

Els dies de calor intensa obliguen al cos a fer un esforç d'adaptació per mantenir la temperatura normal. La pèrdua d'aigua i de sals minerals per la suor, si no es reposa, produeix símptomes com mal de cap, mareig, nàusees i vòmits, debilitat muscular i rampes, i pot augmentar la temperatura corporal, que pot derivar en complicacions de salut i provocar, fins i tot, la mort si no es rep atenció mèdica urgent.

Per aquest motiu, l'Ajuntament recorda novament als terrassencs i terrassenques els següents consells d'autoprotecció:

 • Eviteu les hores centrals del dia per a fer activitats d'esforç a l'aire lliure. Si sortiu a fer esport, com córrer o anar en bicicleta, ho heu de fer a primera hora del matí o al vespre perquè són els períodes en què disminueix la calor.
 • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.
 • Beveu força aigua sense esperar a tenir set. Eviteu les begudes alcohòliques, el cafè, el te i les begudes refrescants ensucrades.
 • Feu àpats lleugers (amanides, verdures, gaspatxo, fruites, sucs...) per recuperar així les sals minerals perdudes per la suor. Eviteu els menjars molt calents i els que aportin moltes calories.
 • Les persones que treballin a l'aire lliure han de portar el cap cobert amb una gorra i han de beure més aigua de l'habitual.
 • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar, almenys, un parell d'hores en un lloc climatitzat (centre comercial, biblioteca pública) o bé en indrets frescos i a l'ombra. En cas de molta sensació de calor, mulleu-vos la cara i fins i tot la roba, o preneu una dutxa o un bany fresc.
 • Porteu roba lleugera, de colors clars i no ajustada; calçat fresc, còmode i que transpiri; poseu-vos una gorra o un barret i utilitzeu protecció solar.
 • A casa, abaixeu les persianes i eviteu que el sol entri directament. No obriu les finestres quan la temperatura exterior sigui més alta que la interior i obriu-les a la nit per refrescar la casa.
 • Si observeu una persona amb algun signe d'esgotament per calor o de cop de calor, procureu posar-la a l'ombra en un indret fresc i refresqueu-la: doneu-li aigua fresca, mulleu-la (mànega, dutxa o banyera, tovallola molla), venteu-la i aviseu a l'atenció mèdica urgent (112).

També és important identificar els col·lectius de risc perquè pateixen els efectes de la calor severa i poden deshidratar-se de seguida, ja que no tenen sensació de set. Els col·lectius vulnerables són els següents:

 • Majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos.
 • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
 • Persones que realitzen una activitat física intensa.
 • Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals).
 • Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, respiratòries, renals, Parkinson, Alzheimer, obesitat o altres de cròniques. També les que prenen medicaments especials.
 • Recomaneu a la ciutadania que tinguin cura dels familiars i veïns majors de 75 anys que viuen sols. Es recomana visitar un cop al dia, i en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells d'autoprotecció.

 

Mesures preventives pels gossos

Pel que fa als animals domèstics, especialment els gossos, és recomanable tenir en compte aquestes mesures preventives per evitar els cops de calor:

 • Eviteu l'exercici durant les hores de més canícula i traieu-lo a passejar en les hores més fresques.
 • És aconsellable que no caminin en sòls molt durs i àrids (asfalt, sorra...) perquè els coixinets plantars són sensibles a ferides i cremades i, per exemple, l'asfalt pot assolir temperatures molt altes.
 • No deixar-los mai tancats a l'interior d'un vehicle.
 • Doneu-li menjar a primera hora del matí i al capvespre. No durant el dia.
 • Feu que tinguin molta aigua a l'abast i que aquesta estigui sempre a l'ombra.
 • Deixeu els animals en espais amplis, ventilats i amb ombra.

 

Més informació a:

https://www.terrassa.cat/ca/consells-i-recomanacions-mascotes

https://www.terrassa.cat/ca/com-actuar-en-cas-d-onada-de-calor

https://www.terrassa.cat/com-actuar-en-cas-d-incendi-forestal

 

Podeu seguir tota la informació a través del Twitter d'Emergències Terrassa @trsemergencies