L'alcalde de Terrassa expressa el seu condol per la mort de Jaume Canyameres, Medalla d'Honor de la ciutat

Jaume CanyameresL'alcalde de Terrassa ha fet públic avui el seu condol, en nom de la Corporació Municipal, per la mort de Jaume Canyameres, mort ahir diumenge a l'edat de 85 anys. Canyameres, va ser un destacat activista pels drets socials i pel catalanisme durant el franquisme i regidor a l'Ajuntament de Terrassa en dues ocasions, la primera, de 1979 a 1983, quan es va fer càrrec de l'àrea d'Economia, i, una dècada més tard, com a regidor independent, on va ser responsable d'Hisenda i Comunicació del 1995 al 1999. Jaume Canyameres va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 2009 i la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa l'any 2012. 

En paraules de Jordi Ballart, "Terrassa i Catalunya perden una persona amb tanta energia com modèstia, un home de profundes conviccions humanistes i cristianes, incansable promotor d'iniciatives culturals i socials i profundament respectat i estimat pels seus conciutadans i conciutadanes. Canyameres era un home afable i cordial, generós d'esperit, apassionat i entusiasta de la seva ciutat. Terrassa és avui una ciutat emprenedora i cultural gràcies a persones com en Jaume, que va saber trobar sempre l'equilibri entre les dues ànimes terrassenques. El seu exemple continuarà sent un magnífic referent per a les futures generacions de terrassencs i terrassenques." 

Economista de professió i assessor en un despatx d'advocats, Canyameres, nascut a Terrassa el 13 de febrer de 1931, va ser un dels terrassencs més destacats del segle XX, per la seva tasca a favor de la ciutat i de les entitats locals amb les que es va implicar, com el Centre Excursionista de Terrassa, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, el Centre Social Catòlic o el Casino del Comerç, entre d'altres. Va ser un dels impulsors de la Fundació Torre del Palau, entre d'altres iniciatives per afavorir la divulgació cultural i el creixement econòmic de Terrassa. 

Jaume Canyameres va estar implicat amb la Joventut d'Acció Catòlica del Sant Esperit i en la fundació de la llibreria Àmfora, la primera en català a Terrassa durant la dictadura. Va impulsar una campanya per demanar bisbes catalans a Catalunya i va ser un dels responsables del retorn de l'exili d'Agustí Bartra i Anna Murià, que un cop al país es van acabar instal·lant a Terrassa. 

En la seva faceta d'erudit, va destacar per la seva col·lecció de llibres i documents de la Guerra Civil. Jaume Canyameres va fer donació en vida d'una bona part del seu fons a l'Arxiu Històric de Terrassa - Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local i era un habitual articulista en premsa.