L'alcalde Jordi Ballart anuncia la posada en marxa de la Policia de Barri per a aquesta tardor

A partir del proper 1 d'octubre, 33 agents tornaran a ser la referència de seguretat en els carrers i barris de Terrassa

En la compareixença posterior a la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat aquesta tarda a l'Ajuntament de Terrassa, l'alcalde Jordi Ballart ha anunciat que a partir del proper mes d'octubre la ciutat rellançarà la Policia de Barri. Un compromís de l'Equip de Govern que pretén oferir una dinàmica de resposta en la detecció i resolució dels problemes que es puguin donar en els barris de la ciutat. Així ho ha anunciat Ballart, després d'explicar la incorporació de nous agents a la plantilla de la Policia Municipal en els proper mesos. A les 198 persones que conformen la plantilla de la Policia Municipal actualment, s'hi afegiran 27 nous agents a partir de l'octubre i 18 més el proper mes de juliol de 2020. Un reforç important de cara als proper anys, en la línia d'anar augmentant la plantilla del cos paulativament per arribar al 2025 a la ràtio de 1'28 policies per mil habitants que marca el Pla Director de la Policia Municipal de Terrassa. Aquest reforç permetrà destinar, a partir de l'1 d'octubre, 33 agents a la Policia de Barri, la funció de la qual és vetllar per la seguretat ciutadana de manera més propera, responent als requeriments dels veïns i veïnes, escoles, comerços, etc, del territori, prestant, a més, especial atenció al trànsit, en aspectes com la prevenció d'accidents o els controls durant les entrades i sortides de les escoles, la detecció de l'absentisme escolar o el vandalisme, entre d'altres.

Una ciutat segura

Durant la reunió de la Junta Local de Seguretat s'han valorat les dades recollides de l'activitat en matèria de seguretat ciutadana dels darrers mesos a la ciutat. Per a l'alcalde Jordi Ballart «les dades són positives: Terrassa és una ciutat segura, i, en aquest sentit, s'ha d'agrair la gran coordinació i la gran tasca dels cossos de seguretat».

Segons les xifres exposades, Terrassa registra 49,4 fets delictius per cada mil habitants, per sota dels 76,6 registrats a Catalunya. En la comparativa dels períodes setembre 2017–agost 2018 amb setembre 2018-agost 2019, es registra que els robatoris amb força a interiors de domicilis han baixat un 24'4 % i una reducció del nombre d'accidents de trànsit a la ciutat d'un 1,4%. Així mateix, comparant els mateixos períodes el nombre de detencions realitzades per Mossos i Policia Municipal ha augmentat un 9'8%. Aquestes xifres s'han valorat molt positivament tant per part de l'alcalde de Terrassa com del conseller d'Interior Miquel Buch, que ha destacat que les dades delinqüencials s'han estabilitzat a Terrassa.

Anunci de noves places de Bombers i Mossos d'Esquadra

La reunió de la Junta Local de Seguretat a Terrassa ha servit també per valorar el recent anunci, avui mateix, per part del Govern de la Generalitat de la creació a Catalunya de 1.000 noves places de Mossos i Bombers, 750 places de nous Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers, per pal·liar el dèficit estructural en les plantilles dels dos cossos. Per a Ballart, «l'anunci és molt positiu, esperat i necessari, atesa la situació d'ambdós cossos a la ciutat, i esperem que repercuteixi ben aviat tant a l'ABP de Mossos com al Parc de Bombers de Terrassa».

Amb aquest anunci, l'alcalde espera que es pugui pal·liar la situació actual a la ciutat pel que fa al repartiment dels serveis entre els cossos en temes de seguretat. En xifres, Ballart ha explicat que el 38'3% de les actuacions de la Policia Municipal actualment, corresponen a serveis que venen derivats de Mossos per falta d'efectius. «Per Terrassa, -ha explicat l'alcalde- és essencial que els Mossos tinguin una dotació d'agents ajustada a la realitat de la ciutat i, per això, ja hem demanat al conseller que ens concreti aviat el nombre de nous efectius que es destinaran a la nostra ciutat».

La Junta Local de Seguretat s'ha celebrat aquesta tarda a la Sala de Govern i ha estat presidida conjuntament per l'alcalde i el conseller d'interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch. A la reunió també hi han estat presents la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares; el regidor de Via Pública, Protecció Civil i Seguretat, Xavier F. Rivero; a més de representats dels diferents cossos de seguretat.