La Fira Modernista 2022, dedicada a la Universitat, oferirà més de 400 activitats entre el 6 i el 8 de maig

Enguany l'Edifici Històric de l'ESEIAAT de la UPC acollirà la inauguració amb un espectacle de música, llum i projeccions

Fira ModernistaEls propers 6, 7 i 8 de maig Terrassa tornarà a vestir-se i engalanar-se per posar en valor l'extens patrimoni cultural i modernista de la ciutat, amb la XIX edició de la Fira Modernista. En l'edició d'enguany, on la Universitat hi juga un paper destacat sent la temàtica principal, s'han previst més de 400 activitats que ompliran carrers, places i els equipaments museístics i patrimonials de la ciutat. Després de dues edicions condicionades per la pandèmia i les mesures de restricció a causa de la Covid-19, enguany es recupera la presencialitat en tots els actes i activitats programades per tornar a posar en valor el compromís de Terrassa amb la cultura, la història i la conservació del patrimoni material i immaterial industrial i modernista que tant identifica Terrassa.

En la programació d'aquesta dinovena edició hi juga un paper destacat la Universitat, coincidint amb el 120 aniversari de la col·locació de la primera pedra del Palau d'Indústries de Terrassa. En aquest sentit, aquest històric edifici, que va donar pas a l'Escola Industrial, a l'actual Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i a la creació del que avui és el campus universitari de Terrassa, serà el gran protagonista de la inauguració el divendres 6 de maig. Un espectacle de llum, música i projeccions, protagonitzat per l'històric edifici, i la recreació històrica de l'acte de col·locació de la primera pedra que va tenir lloc el maig de 1902.

Aquest matí, un dels edificis patrimonials del modernisme de la ciutat, la Casa Alegre de Sagrera, ha acollit la presentació del programa d'activitats, amb la presència de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el regidor de Turisme, Pep Forn; la regidora de Comerç, Jennifer Ramírez; així com del director de l'ESEIAAT, Xavier Roca, i de Joan Font, representant de la Comissió de la Fira Modernista.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la Fira Modernista «És un referent dins i fora de la ciutat i una de les banderes per projectar Terrassa a tots nivells, ja que és un projecte de ciutat transversal, capaç d'unir diferents objectius municipals com a incentiu econòmic, dinamitzador social i comercial, tot posant en valor el patrimoni, la història i la cultura, de manera àmplia, global, oberta i sense distincions». En aquest sentit, a més, l'alcalde ha volgut destacar que «La Fira és una nova oportunitat per incentivar la participació, tant per donar a conèixer la qualitat i varietat del comerç local, com per contribuir a la seva recuperació després de dos anys complicats».

Per la seva banda, el director de l'ESEIAAT de la UPC, Xavier Roca, ha volgut destacar que «Per a nosaltres ser protagonistes d'un esdeveniment com el de la Fira Modernista és tot un honor, però a més ens convida a mirar enrere per recordar que l'esforç dels universitaris a Terrassa al llarg de 120 anys ha donat com a resultat la graduació de prop de 40.000 enginyers i enginyeres que han aportat el seu talent per al progrés del país i, més concretament, a la indústria i l'economia del nostre territori natural, que és el Vallès. La Fira Modernista ens permet projectar la ciutat de Terrassa com a un gran focus de talent, clau per el desenvolupament de Catalunya».

Ampli programa d'activitats

La Fira Modernista donarà el tret de sortida el divendres 6 de maig, a dos quarts de 10 de la nit, amb un espectacle a l'Escola Industrial, seu històrica de l'ESEIAAT de la UPC. Així mateix, el mateix divendres, també es podrà veure la Masia Freixa il·luminada amb l'espectacle «Il·luminem el modernisme». Tota la informació estarà disponible des d'avui al web www.firamodernista.cat i també en paper en un programa resum de mà en format mapa, del que se n'han editat 70 mil còpies, i que es distribuiran a través dels equipaments municipals, punts d'informació i establiments comercials.

Entre les activitats més destacades de la programació hi figuren activitats més habituals d'altres edicions així com altres de noves, com la celebració de la primera Milla Modernista, una carrera atlètica a l'estil del 1900; el Trenet Modernista del 1900, que estrena recorregut, o la Fira de Ciutats Modernistes al Raval de Montserrat, l'espai de gastronomia a la plaça de Salvador Espriu o el Circ Històric Raluy.

Com a novetat destacada d'enguany hi ha el projecte per engalanar els carrers, coordinat per les entitats de la Taula de Capacitats Diverses, amb el servei municipal de Capacitats Diverses, l'Escola d'Art i Disseny i l'entitat Comerç Terrassa Centre, que decoraran els carrers de la ciutat amb cubs decoratius utilitzant dissenys amb figures típiques del modernisme.

En el marc de la temàtica d'aquest any, en col·laboració amb el Campus Universitari, s'han impulsat activitats com visites guiades al campus, portes obertes a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audovisual de Terrassa (ESEIAAT), el desenvolupament d'un videojoc, amb el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), d'inspiració modernista; la recreació d'un hospital de campanya, de la mà de l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT); un Gabinet Òptic 1900 gràcies a la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), o la col·laboració amb l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) per gravar l'acte inaugural i diferents espais de la Fira.

Finalment, com es tradició, durant els tres dies de la Fira, se succeiran les jornades de portes obertes a edificis modernistes de la ciutat, les visites guiades, així com les rutes específiques de coneixement del patrimoni, els mercats d'artesania, els tallers d'oficis, àmplia oferta gastronòmica amb recreacions de l'època i la Fira de Ciutats Modernistes, amb presència de poblacions de Catalunya i d'arreu. Enguany s'amplia l'oferta de portes obertes amb propostes com «Pinzellades de l'Escola Industrial»; un itinerari guiat "Arts i Oficis"; o la visita guiada al "Real Colegio Tarrasense", seu de l'actual Escola Pia de la ciutat. A més, a la programació s'han inclòs visites adaptades per a persones persones amb TEA i també rutes i visites adaptades per a persones amb capacitats diverses amb l'objectiu que la Fira Modernista sigui el màxim d'oberta i accessible per a tothom.