La Policia de Barri posa les bases cap a un nou model centrat en la proximitat, l'anticipació i l'anàlisi dels conflictes de convivència

Agents i comandaments de l'Àrea de Proximitat de la Policia Municipal de Terrassa fan un curs de formació de Policia de Barri i Proximitat Estratègica

La tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, acompanyada del regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Xavier F. Rivero; i de l'Inspector de la Policia Municipal, Marc Pintor, han visitat aquest matí els participants del curs formatiu de Policia de Barri i Proximitat Estratègica que està realitzant el cos al Parc Audiovisual de Catalunya. Aquesta formació posa les bases d'un nou model de treball, amb noves funcions destinades a l'anticipació i anàlisi dels conflictes de convivència al territori i a facilitar la participació ciutadana, establint un contacte periòdic amb entitats, associacions i veïns.

El curs, d'una durada de 26 hores, compta amb diversos mòduls formatius que  tracten temes tan importants en la feina policial com l'anàlisi de fonts d'informació i la redacció d'informes, l'estudi en profunditat de la criminologia ambiental i prevenció situacional, l'exploració de comportaments antinormatius segons l'evidència científica, la comprensió de la seguretat subjectiva i l'avaluació de l'actuació policial en generació d'intel·ligència policial. Un altre dels aspectes que s'aborda és la comunicació i contacte amb la ciutadania. Per això es treballa en el reforç dels canals de comunicació i participació als districtes, amb l'objectiu d'aconseguir un major intercanvi d'informacions que permetin abordar els temes de seguretat de manera preventiva i/o correctora.

La tinenta d'alcalde ha explicat en la seva visita al curs de Policia de Barri i Proximitat Estratègica que «hem d'aprofitar el bagatge de dades descriptives que recull diàriament la Policia i analitzar-les per crear una planificació del servei que respongui a les necessitats que té la ciutat». Melgares ha afegit que d'aquesta manera «es dona un gir en el treball policial operatiu i situa la Policia de Barri en l'eix principal de la generació i planificació de la intel·ligència policial de tot el cos, orientant-lo als conflictes que afecten de manera destacada a la seguretat i, especialment, integrant en la seva resolució a la resta de serveis municipals».

El regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil ha posat l'accent en «el reforç de la feina de coordinació amb els districtes i els diferents serveis municipals a fi de trobar solucions transversals als problemes complexos que té la ciutat». Per a Rivero, «la tasca de la Policia Municipal ha de ser la de fer de metge de capçalera, detectant les disfuncions i derivant-les a aquells serveis que puguin donar-los la resposta adequada».


Formadors experts en gestió policial

Per impartir aquests mòduls s'ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya, així com de professionals d'altres cossos policials, docents i investigadors vinculats a la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx; tots ells amb una reconeguda trajectòria professional i acadèmica en la gestió policial i les polítiques de seguretat. També han participat com a docents els responsables d'altres serveis municipals.

La formació de Policia de Barri i Proximitat Estratègica l'han realitzat tots els agents i comandaments de l'Àrea de Proximitat de Policia Municipal, en dues edicions dutes a terme del 17 al 20 i del 24 al 27 de gener.