La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, XATIC, incorpora l'artesania a la seva àmplia oferta vinculada al turisme industrial

Mitjançant un conveni de col·laboració amb el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) la XATIC incorpora el sector de l'artesania al seu ampli catàleg turístic vinculat al modernisme industrial

Presentació conveni XATIC - CCAMLa Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), amb seu a Terrassa i presidida per l'alcalde, Jordi Ballart, i Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, han signat un conveni de col·laboració per promocionar el sector artesanal i el turisme industrial. El regidor de Turisme i vicepresident de la XATIC, Pep Forn, i la directora del CCAM, Agnès Russiñol, han presentat avui els detalls del conveni de col·laboració a la Masia Freixa.

Amb aquest acord, ambdues entitats estableixen un marc de col·laboració amb l'objectiu d'incorporar el sector de l'artesania a l'ampli catàleg turístic de la XATIC, promoure el Programa Carnet d'Artesà/ana, així com promocionar i posar en valor aquest sector i ampliar, al mateix temps, el catàleg turístic de la XATIC, vinculat al modernisme industrial. 

Mitjançant aquest conveni, els i les titulars del carnet d'artesà, que atorga Artesania Catalunya del CCAM, tindran els mateixos avantatges que tenen les persones que disposen del carnet del Club XATIC (ofertes especials, informació actualitzada, descomptes en activitats, entrades, tallers o allotjaments, així com propostes adreçades exclusivament als socis i sòcies del club). A més, amb  la signatura d'aquest conveni, la XATIC amplia la seva oferta vinculada a la Jornada de Portes Obertes a les empreses i tallers de Catalunya (Programa Indústria viva) incorporant possibles visites a tallers i/o empreses de l'àmbit de l'artesania. D'aquesta forma, la feina dels i les professionals d'aquest sector es difondrà també pels canals de comunicació de la XATIC, reforçant el seu atractiu, convertint-se també en un important actiu turístic i fent que el CCAM passi a ser prescriptor de la Jornada de Portes Obertes a les empreses i tallers de Catalunya que la XATIC proposa en el marc de la Setmana del Turisme Industrial, que tindrà lloc del 22 al 30 d'octubre amb activitats diverses arreu de Catalunya.

El regidor de Turisme i vicepresident de la XATIC, Pep Forn, ha volgut: «Agrair molt especialment al Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya la seva predisposició a sumar-se a la gran família de la XATIC mitjançant un conveni que ens fa més forts i ens ajuda a arribar a més gent i a més territori. Un acord que també contribueix a ampliar un Club XATIC que ja compta amb més de 8.600 socis i sòcies». Forn ha afegit que: «El turisme té una importància cabdal com a activitat econòmica i  dinamitzadora dels nostres municipis i del conjunt del país. En aquest marc, des de la XATIC, treballem intensament per promocionar els recursos turístics que tenim als nostres pobles i ciutats i convertir-los en elements de promoció i generadors d'activitat econòmica. En aquest sentit, aquest conveni respon a la nostra voluntat d'anar creant sinergies i sumant aliances per potenciar el turisme industrial com una oferta de proximitat i de qualitat destinada a tot tipus de públic i com a una font d'activitat i oportunitats per a molts municipis i territoris».

De la seva banda, la directora del CCAM, Agnès Russiñol, ha destacat que aquest acord «permet sumar noves sinergies per potenciar la visibilitat del sector artesanal, incorporant-lo a les activitats de la Xarxa vinculades al turisme industrial». Així mateix, Russiñol ha ressaltat que amb el conveni de col·laboració «posem en valor i donem notorietat a una activitat molt arrelada al patrimoni històric i cultural del país i, alhora, potenciem un model turístic de proximitat i sostenible en el territori». La directora del CCAM, ha volgut agrair també l'aposta de la XATIC per sumar-se al programa de promoció del Carnet d'Artesà/ana, «una actuació que s'emmarca en Pla d'Acció del Comerç, l'Artesania i la Moda 2022-2025, i que hem impulsat amb l'objectiu de posar en valor aquesta acreditació de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d'un o més oficis artesanals». «Una acció que des del Consorci estem treballant i que donarem a conèixer properament», ha reblat la directora. 

Sobre la XATIC 

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), formada l'any 2006 amb seu a Terrassa, és l'associació que promou l'oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya: més de 100 museus, centres d'Interpretació, antigues fàbriques, mines o empreses d'arreu del territori català.

L'associació agrupa a dia d'avui més de 54 localitats que tenen en comú un important i variat llegat industrial, configurant l'oferta de Turisme Industrial més gran de Catalunya amb més d'un centenar d'espais visitables, prop de 2.000 activitats proposades i més d'1.400.000 visitants anuals.

L'objectiu de la XATIC és el de generar una línia d'actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d'activitat econòmica i cultural en l'entorn del turisme industrial. El Club XATIC aglutina les persones interessades en el turisme industrial i permet gaudir d'un seguit d'avantatges en serveis i productes turístics a les persones titulars d'un club que compta actualment amb més de 8.600 socis i sòcies i que disposa d'un centenar d'establiments i entitats que ofereixen avantatges a les persones membres del club (allotjaments, restaurants, centres d'oci o espais visitables, entre d'altres).