La XV Fira Modernista comença demà a reviure la Terrassa del 1900 amb més de 300 activitats

La figura de l'artista Santiago Rusiñol serà enguany la protagonista

Cartell XV Fira ModernistaTerrassa es prepara per gaudir aquest cap de setmana, 12, 13 i 14 de maig, la quinzena edició de la Fira Modernista, el certamen que cada mes de maig fa reviure al carrer l'efervescent ambient de la ciutat a cavall dels segles XIX i XX. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, assistirà demà divendres, a les 20 h, a la plaça Vella, a l'acte inaugural de la Fira "En Santiago Rusiñol ens visita". En Santiago Rusiñol, acompanyat pel seu amic Ramon Casas, arribarà a Terrassa en carro, convidat pel senyor Freixa, a la casa del qual s'hostatjarà durant uns dies. Aprofitarà l'estada per pintar algun dels magnífics jardins de la nostra ciutat, com ara els de la Casa Alegre, o els de la pròpia Masia Freixa, que fa poc que llueixen un nou aspecte, després de la remodelació dirigida pel pintor Joaquim Vancells. La plaça Vella es convertirà en escenari per rememorar les conegudes comèdies de Santiago Rusiñol "L'auca del senyor Esteve", "La minyona suïcida" i "L'alegria que passa", obres on Rusiñol feia la seva particular mirada crítica de la societat catalana.

Cada any, la Fira gira entorn a una temàtica relacionada amb el modernisme i en aquesta edició la figura de Santiago Rusiñol, artista modernista i gran impulsor d'aquest moviment a través de la pintura i l'escriptura, n'és el protagonista. La vinculació de Rusiñol amb Sitges ha portat l'organització a convidar aquesta vila a l'edició de la Fira Modernista 2017. Sitges hi serà present amb un estand propi i diferents activitats divulgatives per mostrar la riquesa del seu patrimoni modernista.

Més de 300 activitats conformen el programa de l'edició d'enguany, amb novetats destacades com El Trenet del 1900, el Pícnic Modernista al Parc de Vallparadís, la campanya "Flors al Balcó", o les visites a la remodelada coberta de la Masia Freixa i l'entorn del Parc de Sant Jordi. A la Fira Modernista d'enguany es preveuen 471 passis i funcions, la participació de 82 entitats impulsant diferents activitats i la participació de 24 ciutats i entitats a la Fira de Ciutats Modernistes, que dissabte i diumenge ompliran el Raval de Montserrat. A més, es preveuen prop de 120 visites o rutes guiades a edificis i espais del patrimoni modernista de Terrassa. Un dels trets característics de la Fira és l'elevada participació de la ciutadania, tant assistint als actes com a públic com també organitzant-ne, ja sigui contribuint a l'ambient modernista decorant establiments i espais públics, o bé vestint-se amb vestits d'època durant el cap de setmana.

La Fira comptarà amb activitats que van des de les visites guiades, portes obertes a diferents espais, activitats infantils, visites teatralitzades, així com una fira d'artesans i alimentació, amb més d'un centenar de paradistes, i una vintena de demostracions d'oficis d'època. La gastronomia també serà part important de la Fira amb espais gastronòmics amb degustacions, parades i activitats: el carrer del Camí Fondo, la plaça del Progrés, el Mercat de la Independència i la plaça de Salvador Espriu, on a més d'una terrassa modernista s'instal·larà un espai de promoció i degustació dels productes de Terrassa Gastronòmica.

El diumenge al vespre, a les 19.30 h se celebrarà la Cloenda de la Fira Modernista. al pati de la Fàbrica Aymerich Amat i Jover amb l'espectacle "Espai Dansa: Café cantante". Serà llavors quan es donarà a conèixer quina serà la temàtica de la Fira del 2018.

Una festa popular

La Fira s'ha consolidat com un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya que cada any atrau milers de visitants. Després de 15 anys, ha esdevingut un dels grans elements d'atractiu turístic i comercial de la ciutat i de projecció cap a l'exterior. De fet, la fira va rebre l'any 2007 la qualificació de Festa local d'interès turístic de Catalunya de la Generalitat.

Una altra manera de participar durant el cap de setmana és a través dels diferents concursos que es convoquen. Els més antics són el d'ambientació de comerços i aparadors, el d'ambientació de bars i restaurants, el d'ambientació i decoració de les parades del mercat modernista i el de fotografia. Més recentment s'hi han afegit el d'ambientació de carrers, i el d'Instagram.

Tota la informació de la Fira Modernista (activitats, oferta gastronòmica, concursos, mobilitat, etc.) es pot trobar al web www.firamodernista.cat, o també descarregant l'app d'Ubime per seguir en directe l'última hora de tots els actes.

En cas de pluja, la pàgina web i les xarxes socials del Servei de Turisme informaran puntualment de qualsevol canvi que es pugui produir en la programació.

La Fira Modernista accessible a tothom

La Fira Modernista organitza dues visites en llengua de signes catalana:  Visita al Teatre Principal i Trobada amb el Sr. Rusiñol" (dissabte 13 de maig a les 17.15 h) i "Descobreix com brillen les voltes de la Masia Freixa" (diumenge 14 a les 11 i a les 12 h). Les persones visitants també podran descobrir la Masia Freixa al seu aire amb les publicacions en llenguatge braille i de lectura fàcil gràcies al treball conjunt del Servei de Turisme, l'Oficina Tècnica per a la Promoció de l'Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa i el suport de la Diputació de Barcelona.

L'audiosignoguia de la visita a la Masia Freixa és un altre dels productes turístics creats recentment destinat a les persones amb discapacitat auditiva  i que els i les visitants es podran descarregat en el següent enllaç: http://visitaterrassa.cat/audio-signo-guia/.

Amb motiu de la celebració de la Fira Modernista també s'ha editat un vídeo de presentació de la Fira Modernista amb interpretació en la llengua de signes catalana, que es pot visualitzar al canal Youtube de l'Ajuntament de Terrassa: https://www.youtube.com/watch?v=cx6qVqr8XXE.

Afectacions de trànsit

La majoria de les activitats de la Fira Modernista es desenvolupen als carrers i places del centre de la ciutat, el que comporta talls de carrer i desviaments de trànsit i transport públic durant tot el cap de setmana.

          Talls de trànsit:

 • Rambla d'Ègara: tallada al trànsit des del dissabte a les 20 h fins al diumenge a les 24 h, des del Portal de Sant Roc fins al carrer de Galileu.
 • Carrer de Grànius: tallat al trànsit de dissabte, a les 8 h, fins diumenge, a les 22 h. Només es permetrà el pas a vehicles per accedir al pàrquing del carrer Goleta, a vehicles de venedors del Mercat i a participants acreditats de la Fira.
 • Carrer de Pi i Margall (entre la plaça de Sant Oleguer i el carrer del Dr. Ullés): Tallat al trànsit des de divendres a les 18 h fins al diumenge a les 22 h, excepte guals de veïns i veïnes i reserva d'estacionament per a persones participants acreditades a la Fira.
 • Plaça de Josep Freixa i Argemí: tallada al trànsit des de divendres, a les 10 h, fins dilluns a les 2 h. Dissabte i diumenge, l'accés als guals només serà permès al veïnatge, de 23 h a 9 h del matí.
 • Carrer de Josep Trueta (des de pl. de Sant Oleguer fins a pl. del Doctor Zamenhoff): tallat al trànsit des de divendres 6, a les 18 h fins, diumenge 8, a les 24 h.
 • Carrer de Nicolau Talló (entre Dr. Ullés i pl. de Josep Freixa i Argemí): tallat al trànsit des de divendres, a les 10 h, fins dilluns, a les 2 h. Reserva d'estacionament per a participants acreditats a la Fira. Es permetrà únicament l'accés a guals als veïns i veïnes entre les 23 i les 9 h de dissabte i diumenge.
 • Carrer de Volta (entre Rambla d'Ègara i Galileu): tallat al trànsit dissabte i diumenge, de 8 a 23 h. El trànsit i l'accés als guals del veïnatge només serà permès de 23 a 9 h del matí.
 • Carrer de Pau Claris (entre el passatge de la Rasa i la Rambla d'Ègara): tallat al trànsit des de dissabte, a les 8 h, fins diumenge, a les 22 h. Es permetrà l'accés als guals dels veïns i les veïnes.
 • Carrers de Josep Trueta i de Faraday: des de la plaça de Sant Oleguer fins a la plaça del Dr. Zamenhoff es farà una reserva d'estacionament per a persones participants acreditades a la Fira. Des de divendres a les 18 h fins al diumenge a les 24 h.
 • Carrers d'Iscle Soler i Cisterna (entre Iscle Soler i Portal de Sant Roc): tallats al trànsit per reserva d'estacionament als participants acreditats. Des de dissabte, a les 8 h., fins diumenge, a les 24 h. Es permetrà l'accés als guals als vehicles del veïnatge.
 • Carrer de la Font Vella (entre els carrers del Passeig i de Sant Pau): tallat al trànsit des de dissabte, a les 8 h, fins diumenge, a les 24 h.
 • Carrer de Joaquim de Paz (entre el carrer del Passeig i la plaça de Maragall): Tallat l'accés des d'aquest carrer a la plaça de Maragall. El veïnatge podrà accedir i sortir des del carrer del Passeig.
 • Carrers del Teatre, Sant Pau, Puig Novell i Sant Jaume: carrer del Teatre tallat des de la plaça de Saragossa, i carrer de Sant Pau, a partir del carrer de Bernat de l'Om, quedant tallats al trànsit els carrers de Puig Novell i Sant Jaume, el dissabte entre les 17 h i les 23 h, i el diumenge entre les 10 i les 23 h. Es permetrà l'accés dels veïns i veïnes als guals.
 • Carrer de la Rutlla (entre Era i del Vall): dissabte, de les 8 h fins a les 20 h.
 • Carrer del Portal Nou, (entre Baldrich i Rutlla): de dissabte, a les 8 h, fins diumenge, a les 20 h. Es permetrà l'accés dels veïns i les veïnes als guals.

          Transport públic:

 • Autobusos urbans: Dissabte 13 i diumenge 14, totes les línies circularan pels carrers d'Arquímedes (sentit nord) i Galileu (sentit sud), realitzant les parades als llocs provisionals indicats al plànol adjunt. Més informació: www.tmesa.com.
 • Autobusos interurbans: Totes les línies d'autobusos interurbans realitzaran parada a l'estació d'autobusos situada a la plaça Doré. Les línies de Terrassa-Matadepera i Terrassa-Castellbell i el Vilar circularan pels carrers d'Arquímedes (sentit nord) i Galileu (sentit sud). Les parades es faran a l'alçada del carrer de Volta, plaça del Pogrés i a l'Estació d'Autobusos.
 • Taxis: Les parades es mantenen en els seus llocs habituals, que es poden consultar al plànol adjunt, excepte la parada de Rambla /FFCC, que el diumenge, dia 14, es desplaça al carrer de Columel·la.
 • Aparcaments: Consulteu l'emplaçament dels aparcaments públics al plànol adjunt. Tots els aparcaments tindran restriccions d'entrada i sortida, coincidint amb la realització de les activitats incloses en aquest programa que afectin, directa o indirectament, les vies d'accés i sortida als aparcaments.
 • Pàrquings autocaravanes: Aparcament gratuït per a autocaravanes al pàrquing dels jutjats, a la Rambleta del Pare Alegre.
 • Persones amb mobilitat reduïda: Les persones amb mobilitat reduïda que disposin de targeta d'aparcament podran estacionar a les reserves especials dins els aparcaments públics i a la zona blava sense necessitat d'extreure tiquet.