Membres de la Policia Municipal, tècnics municipals i càrrecs electes rebran formació per lluitar contra les violències sexuals en entorns d'oci

Divendres s'inicia la formació obligatòria del Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci, en la que es donaran criteris operatius i pautes d'actuació per lluitar contra les violències sexuals

La Policia Municipal inicia aquest divendres, 8 d'octubre, el curs de formació obligatòria que estableix el Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci. L'objectiu és sensibilitzar els membres del cos policial sobre la violència masclista i les violències sexuals i dotar-los dels principals conceptes i casuística per tal que puguin detectar i prevenir possibles casos de violència sexual, així com disposar d'eines per assistir les persones afectades i de pautes per actuar davant les presumptes autores. Més endavant, també rebran formació en aquest àmbit 150 tècnics municipals, així com càrrecs electes.

La formació que inicia el cos policial suposa un pas més en la implantació del Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci a Terrassa, després que el passat 29 de maig de 2020 el Ple municipal aprovés l'adhesió al conveni de col·laboració entre Departament d'Interior de la Generalitat i Ajuntament al Protocol i s'establís la realització d'una formació obligatòria entorn l'àmbit de la violència masclista i la violència sexual per a professionals de la seguretat, càrrecs electes, tècnics municipals i personal que treballa en entorns d'oci.

El regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Xavier F. Rivero, ha recordat que en els darrers anys s'han incrementat a Catalunya els delictes contra la llibertat i indemnitat sexual que arriben al coneixement de la policia i ha destacat "la importància de sumar esforços entre administracions en la lluita contra aquesta xacra". En aquest sentit, Rivero ha afirmat que l'inici d'aquesta formació "referma el compromís de l'Ajuntament de Terrassa en la lluita contra la violència masclista i els abusos sexuals" i ha valorat molt positivament la formació que s'inicia demà per a prevenir i donar una millor resposta davant d'aquest tipus d'atacs. "L'objectiu és aconseguir que tots els actors implicats en les activitats d'oci sàpiguen detectar aquelles actituds que agredeixen la integritat de les persones, per poder així prevenir i erradicar les violències sexuals al nostre municipi", ha conclòs.

La formació constarà d'una part nuclear comuna en la que s'impartiran coneixements en l'àmbit de la violència masclista, les violències sexuals i el contingut del protocol; i d'una part específica per a cada actor implicat en les activitats d'oci, atenent les característiques i realitats de la seva feina. Així, la formació per a la Policia Municipal tindrà una durada de quatre hores i la realitzaran un total de 224 agents i comandaments en sessions presencials, que tindran lloc els dies 8, 13 i 20 d'octubre, de 10 a 14 h, al Cinema Catalunya (c/ Sant Pere, 9).

Pel que fa als tècnics municipals, la formació serà telemàtica i d'una durada de dues hores, i la realitzaran uns 150 professionals. La formació per a càrrecs electes també es realitzarà telemàticament i tindrà una durada d'una hora.


Un pas més del Protocol

El Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci va ser impulsat l'any 2019 pel Departament d'Interior per fer un pas mes en la lluita contra la violència masclista. Com a novetat aporta la coordinació de tots els actors en seguretat (policia de Catalunya, policia portuària i seguretat privada) amb altres professionals que presten serveis en l'àmbit de l'oci (cambrers, personal de sala,...) i actors que tenen incidència en l'àmbit de la seguretat i de l'oci (càrrecs electes, tècnics municipals, etc.), amb l'objectiu de millorar la reacció i la prevenció davant aquest tipus de violències i evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals quedi impune.

En aquest sentit, el protocol estableix criteris interpretatius i operatius per reconèixer aquelles conductes d'assetjament sexual no previstes al codi penal però que es consideren constitutives d'una infracció administrativa i que, per tant, poden ser sancionades. Aquestes conductes són l'exhibicionisme obscè davant de persones adultes, la masturbació en espais públics o oberts davant de persones adultes, el seguiment obscè, la injúria sexual, obtenir imatges de parts íntimes, l'acorralament amb finalitats sexuals o altres conductes que impliquin una vexació sexual.