S'aprova l'adhesió de Terrassa a l'Associació per a la prevenció de la inseguretat a través del disseny ambiental i urbanístic

L'ACPIDA té l'objectiu de promoure una visió integral de la seguretat i de les polítiques adreçades a la seva prevenció i manteniment

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest matí per unanimitat l'adhesió de la ciutat de Terrassa a a l'Associació catalana per a la prevenció de la inseguretat a través del disseny ambiental (ACPIDA), que té l'objectiu de promoure una visió integral de la seguretat i de les polítiques adreçades a la seva prevenció i manteniment, utilitzant el disseny urbanístic com a eina clau d'aquestes. En l'actualitat, existeixen diversos estudis que evidencien que l'entorn és un dels factors que condiciona la seguretat i que demostren que la prevenció del delicte i la inseguretat s'ha d'abordar de manera transversal, no només amb acció policial sinó de també a través del disseny ambiental.

En aquest sentit, la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha explicat al Ple que «cal treballar la seguretat des de altres perspectives, no només la policial, per això és una bona notícia l'adhesió a aquesta associació, que té la finalitat de difondre i impulsar la prevenció del delicte i la inseguretat a través del disseny ambiental».

ACPIDA també té la finalitat de fer seguiment i implantació dels estàndards internacionals en la matèria i promoure una nova forma de concebre el disseny urbanístic, incorporant la interdisciplinarietat, per entendre l'espai i el factor comunitari, i promoure la integració de la diversitat en el disseny urbanístic, especialment la perspectiva de gènere en l'àmbit de la seguretat. Una visió que s'aplicarà en el treball preventiu de la Unitat de Policia de Barri de la Policia Municipal de Terrassa, amb la voluntat de detectar, en col·laboració amb la ciutadania, aquelles deficiències o espais que afavoreixin l'aparició d'infraccions.

Cal destacar que l'Ajuntament té una llarga trajectòria i compromís en la millora de la seguretat des de la perspectiva urbana. Un exemple és la seva adhesió al Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana (FEPSU), que reuneix autoritats locals i regionals com a mitjà de defensa i promoció de les polítiques públiques i de prevenció i que té assumits de els plantejaments i metodologies de la Prevenció del Delicte a través del Disseny Ambiental.

A Catalunya però, fins ara no hi havia un espai estructurat que difongués aquests principis i metodologies i que preparés els actors que l'han de posar en pràctica. Aquesta mancança queda resolta gràcies a ACPIDA, que es constitueix com el capítol de l'Associació Internacional per a la Prevenció del Delicte a Través del Disseny Ambiental (CPTED) a Catalunya.