Terrassa celebrarà el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat amb una gran marxa reivindicativa

A més, el Parc de Sant Jordi acollirà diferents activitats per commemorar l'efemèride, que se celebrarà el 3 de desembre

L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Capacitats Diverses, juntament amb la Comissió del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat de la Taula local de Capacitats Diverses i Discapacitat, ha organitzat un seguit d'activitats per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada 3 de desembre. Aquest any, per primera vegada, s'ha organitzat una gran marxa lúdica i reivindicativa amb l'objectiu de conscienciar la població, celebrar la diversitat i reivindicar la igualtat de drets per tothom.

La marxa «Compartim Capacitats» estarà oberta a tota la ciutadania i sortirà a les 11.30 h de la Plaça Lluís Companys, baixarà per la Rambla (pel carril de baixada) i acabarà al Parc de Sant Jordi cap a les 12.15 h. La manifestació estarà encapçalada per una pancarta amb el lema "Un món divers, una sola marxa", que va ser escollit a través d'un procés participatiu d'entre una cinquantena de propostes.

Per a la tinenta d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Meritxell Lluís, aquesta trobada «té un doble objectiu: en primer lloc, reivindicar els drets de les persones amb discapacitat, que sovint es veuen vulnerats o oblidats. I, en segon lloc, pretenem visibilitzar la realitat diversa que representa la societat terrassenca i mostrar que les persones que conviuen amb una discapacitat són absolutament capaces. Per això, volem convidar a tota la ciutadania a participar juntes i junts en totes les activitats que hem preparat per al pròxim 3 de desembre».

L'era del Parc de Sant Jordi acollirà l'acte central de commemoració de l'efemèride, amb la benvinguda a càrrec de la tinenta d'alcalde, la lectura del manifest a càrrec del periodista terrassenc Xavi Coral i de representants de diferents col·lectius i entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat de Terrassa, seguit d'una petita actuació musical del grup de teatre de l'associació Estel, una cantada de nadales inclusiva de Terrassa Ciutat Coral i persones amb discapacitat de diferents entitats i, finalment, pilars de cloenda de Castellers de Terrassa. Paral·lelament, a la porxada de la Masia Freixa hi haurà parades informatives i tallers d'entitats (Ocell de foc, Daus, l'Estel i ONCE). A més, l'ONCE oferirà un circuit sensorial perquè les persones participants puguin experimentar de primera mà com desplaçar-se utilitzant un bastó.

Des de l'organització s'han establert una serie de mesures per garantir l'accessibilitat universal a la marxa:

  • Zona tranquil·la a la part de darrera de la marxa, adreçat a persones amb hipersensibilitat al soroll i les aglomeracions.
  • Punt d'accés intermig, a les 12h, a la intersecció de la Rambla amb el Mercat de la Independència, perquè es puguin incorporar a la marxa les persones amb mobilitat reduïda que tinguin dificultats per fer el recorregut complet.
  • Servei de préstec de cadires de rodes, amb l'acompanyament de voluntaris.
  • Servei d'acompanyament i guia per a persones cegues.
  • Servei d'interpretació en llengua de signes per a persones sordes signants.

A més, diferents entitats de la ciutat i persones voluntàries col·laboraran amb la manifestació: 50 persones voluntàries de la Taula i també de voluntaris Terrassa, que faran tasques com el control de recorregut, la distribució del manifest o l'acompanyament de persones amb necessitats de suport; projecte "En bici sense edat", que aportarà un tricicle elèctric per facilitar-hi la participació de persones amb mobilitat reduïda; So-m Maurina, que aportarà un grup de batucada per animar la marxa; Diabòlics d'Egara, que aportarà un grup de percussió; i Diables de la Maurina, que aportaran la Cuca Dina.

 

Altres activitats

El 29 de novembre, de 10 h a 12 h, la UPC ha organitzat, amb el suport de l'Oficina de promoció d'accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, una nova edició de la Mapathon. Es tracta d'una activitat en la que estudiants de la FOOT de la UPC, acompanyats de persones amb discapacitat, recorren un entorn detectant les barrares d'accessibilitat. L'activitat es durà a terme conjuntament amb ONCE i Prou Barreres i transcorrerà entre la facultat d'Òptica i l'Estació del Nord.

El 30 de novembre tindrà lloc a la Fira de Sabadell la jornada comarcal "Al Vallès Occidental, sumem capacitats". Serà un espai de trobada dirigit a entitats i serveis que atenen a persones amb discapacitat del Vallès Occidental amb l'objectiu de conèixer els recursos que hi ha a la comarca, compartir bones pràctiques i reflexionar sobre temes comuns. Aquesta jornada està organitzada pels Ajuntaments de Castellar del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, i Viladecavalls i comptarà amb ponències, taules rodones i espais temàtics de debat i reflexió.

Finalment, el 3 de desembre, a les 11 del matí, el Museu de Terrassa oferirà una visita guiada accessible amb llengua de signes a la Casa Alegre de Sagrera. A més, el mateix dia la façana de l'Ajuntament i el Monument de la Dona s'il·luminaran de color taronja per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

La Comissió del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat de la Taula local de Capacitats Diverses i Discapacitat està formada per les entitats Afecto Mariposa, APESOTE, Club Social Egara, Cordinadora Capaç, Escola d'educació especial Crespinell, Daus, Diswork, Estel, Fundació Goel, l'Heura del Vallès, Inserta Fundació ONCE, Integralia Vallès, LaFACT Fupar, La Oka, Oficina de Capacitats Diverses, Prodis, Prou Barreres, Verdisseny, Residència i centre de dia La Pineda-Fundació Vallparadís.