Terrassa commemora el Dia Mundial de l'Autisme amb un programa d'activitats obert a la ciutadania

El dia 4 d'abril se celebrarà l'acte central amb la ponència de persones expertes en el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) i la lectura del manifest

Façana ajuntament blauL'Ajuntament de Terrassa s'adhereix a la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que se celebra cada any el 2 d'abril. A nivell local es dona visibilitat a aquesta efemèride amb la il·luminació de color blau de la façana del consistori i el monument de la Dona Treballadora, el color associat al trastorn de l'espectre autista.

Enguany, el Servei de Capacitats Diverses i Accessibilitat, ha presentat un programa d'activitats de sensibilització obert a tota la ciutadania. Les activitats, que tindran lloc entre el 2 i el 18 d'abril, estan organitzades per la Comissió sobre Autisme de la Taula de Salut Mental de Terrassa, que agrupa l'Ajuntament i les entitats i serveis que atenen a persones amb autisme a la ciutat.

L'acte central se celebrarà el proper dia 4 d'abril al Centre Cívic de Ca n'Aurell (plaça del Tint, 4) a les 16:30 h. Sota el nom "Relacions afectives i autisme", la psicòloga clínica Laura Aut realitzarà una ponència sobre la temàtica i conduirà la taula rodona composada per l'Elisabeth Alguacil, participant de LaFACT Fupar; Víctor Ade, professional de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa; i Beatriz Carvajal, familiar de l'Escola Crespinell. Es realitzarà també la lectura d'un manifest específic per la jornada.

La Tinenta d'Alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses, Meritxell Lluís, assegura que «encara tenim molts reptes per davant per a assolir la igualtat i la inclusió de les persones amb diagnòstic de TEA a la societat. Per això, s'ha de seguir treballant per a impulsar mesures transversals que incideixin en àmbits com l'educatiu, el professional o el familiar. Tot i això, també cal seguir reforçant els missatges informatius amb la finalitat de sensibilitzar la ciutadania sobre què és l'autisme, quina és la dimensió de l'espectre i com podem contribuir a l'eliminació de barreres».

Entre les activitats reflectides al programa, trobem:

  • Dimarts 2 d'abril. Radiofonia. La ràdio dels joves de TEAdir. Especial sobre el Dia mundial de l'autisme.

A càrrec d': Iván Ruiz, director de l'Associació, i els joves de TEAdir

Organitza: Associació TEAdir

Més informació a https://associacioteadir.org/

  • Dimarts 2 d'abril. Punt d'informació. Què és el TEA?

Hora: 11 a 13 h

Lloc: LaFACT - Campiones Olímpiques, 36

A càrrec de: participants amb TEA de LaFACT

Organitza: LaFACT

  • Dimarts 2 d'abril. Narració d'històries online.

Projecte d'adaptació amb pictogrames a la Biblioteca del Districte 3.

Lloc: Virtual - Instagram

A càrrec d': Hospital Universitari Mútua de Terrassa - Unitat TEA.

  • Del 2 al 12 d'abril. Exposició fotogràfica. La perspectiva de la família des de l'autisme.

Lloc: HUMT – carrer de Sant Antoni, 39 (Edifici Docent)

A càrrec d': Hospital Universitari Mútua de Terrassa - Unitat TEA.

  • Dijous 4 d'abril. Punt d'informació. Què és el TEA?

Hora: 16 a 16:30 h

Lloc: Casal Cívic Ca N'Aurell - plaça del Tint, 4

A càrrec de: participants amb TEA de LaFACT

Organitza: LaFACT

  • Dissabte 6 d'abril. Cinema Hora Blava: "El col·legi dels animals màgics: l'origen"

Hora: 17 h

Lloc: Cinema Catalunya – carrer de Sant Pere, 9

Organitza: Ajuntament de Terrassa

  • Dimecres 17 d'abril. Xerrada: L'educació sexo afectiva en les persones amb autisme. Amb Anna Maria Garcia, Anna Branchat i Yolanda Ruíz, mestres d'educació especial; Anna Roldán, educadora; i Ana Peñalver, psicòloga.

Hora: 17:15 h.

Lloc: Biblioteca del Districte 6 - Rambla de Francesc Macià, 191-193

Organitza: Escola Crespinell

  • Dijous 18 d'abril. Xerrada virtual: Detecció de senyals d'alerta TEA precoces (0-3) en la consulta pediàtrica. Adreçada a professionals (pediatres, infermeres...)

Hora: 13:30 a 15 h

Lloc: Virtual - Zoom

A càrrec de: Maite Basáñez, psicòloga i coordinadora del CDIAP MAGROC, i Thaïs De Cruïlles, psicòloga del CDIAP MAGROC

Organitza: CDIAP MAGROC amb la col·laboració de pediatres d'Hospital Universitari Mútua de Terrassa i Consorci Sanitari de Terrassa.

Trastorn de l'Espectre Autista (TEA)

El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) aglutina diversos trastorns caracteritzats per dèficits del desenvolupament, incloent una àmplia varietat de manifestacions que afecten, generalment, les competències socials i comunicatives, així com la capacitat de respondre de manera adaptativa a diferents situacions de la vida quotidiana.

L'objectiu del Dia Mundial de l'Autisme és que la societat prengui consciència de les múltiples barreres amb què s'enfronten les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a l'hora d'exercir els seus drets fonamentals i formar part de la comunitat, així com promoure les adaptacions de l'entorn necessàries per facilitar la seva inclusió i participació social.