Terrassa commemora el Mes de la Pau amb diverses activitats per conscienciar a infants i adults

Exposicions, contes, un joc interactiu i Arbres de la Pau, són les propostes

Demà , 10 de novembre, arrenca una nova edició del Mes de la Pau. És la desena vegada que la ciutat acull aquest cicle, que té com objectiu difondre els valors de l'educació per la pau, la solidaritat i el respecte als drets humans, principalment entre els infants, per transmetre la necessitat d'aconseguir una societat lliure de violència.

El Mes de la Pau, però, ha tingut una petita prèvia. Fa unes setmanes es va celebrar un concurs de dibuix perquè els infants de la ciutat donessin la seva visió d'algun element que representés la pau. Amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Municipals, es van escollir les propostes guanyadores, que han servit per elaborar el primer Memory de la Pau. Es tracta d'un joc que recorrerà, fins al 10 de gener de 2024, totes les biblioteques en format gegant, perquè tothom hi pugui jugar. Paral·lelament, també s'ha creat una versió per poder jugar-hi online.

La programació també inclou conta-contes, a totes les biblioteques, a càrrec d'en Toni Massagué, que porta l'espectacle "Pau, Pau, Pau. La meva polsada de sorra". Per a un públic més adult, s'han programat dues exposicions. La primera, organitzada per l'entitat Petits Detalls, té per títol "Relats amb nom de Dona", i mostra la situació de violència que pateixen les dones a Uganda. La segona porta per títol "Transformar el món. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible", a càrrec de l'Associació de Nacions Unides d'Espanya.

Tanmateix, a cada biblioteca municipal de la ciutat hi haurà un Arbre de la Pau. Tothom qui vulgui podrà escriure missatges de pau en les seves fulles.


Calendari d'activitats

  • Conta-contes: "Pau, Pau, Pau. La meva polsada de sorra". Un recull de contes que transmetran valors als infants perquè creixin conscients de com és d'important la pau en les nostres vides. A càrrec de Toni Massagué.

    - Biblioteca Central de Terrassa: 10 de novembre, a les 18 h
    - Biblioteca del Districte 2: 15 de novembre, a les 18 h
    - Biblioteca del Districte 3: 22 de novembre, a les 18 h
    - Biblioteca del Districte 4: 23 de novembre a les 18 h
    - Biblioteca del Districte 5: 25 de novembre a les 12 h
    - Biblioteca del Districte 6: 28 de novembre a les 18 h

 

  •    Exposició: "Relats amb nom de Dona", del 14 al 25 de novembre, a la Biblioteca Central de Terrassa. Uganda, de la mateixa manera que la resta del món, és un país on les desigualtats de gènere formen part del dia a dia. L'obra de la fotoperiodista Meritxell Prats fa un recorregut a través dels principals reptes i violacions dels drets humans als quals s'enfronten les nenes, joves i dones d'Uganda. Ho fa a través del testimoni de dones ugandeses que, amb valentia, han compartit les seves històries personals. Organitzada per Petits Detalls.

 

  • Exposició: "Transformar el món: els Objectius de Desenvolupament Sostenible", del 15 al 30 de novembre, a la Biblioteca del Districte 6. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) configuren una agenda inclusiva que aborda les causes fonamentals de la pobresa i aglutinen esforços per aconseguir un canvi positiu en benefici de les persones i el planeta. Aquesta mostra explica de manera didàctica què són els ODS. A càrrec de l'Associació per a les Nacions Unides Espanya.

 

  •  Joc interactiu: Memory de la Pau, del 15 al 22 de novembre, a la Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les Lletres, 1). El Memory de la Pau té fins a 18 dibuixos diferents, cadascun d'ells amb la seva parella idèntica, i es tracta de trobar les parelles. Els dibuixos són obra dels nens i nenes que van participar al concurs del mes d'octubre. Els infants es poden acostar a la biblioteca i jugar en el format gegant que hem preparat. L'enllaç del joc és: https://interacty.me/projects/630f263a1f1b0d60

    - Del 24 al 29 de novembre, a la Biblioteca del Districte 2
    - De l'1 al 12 de desembre, a la Biblioteca del Districte 3
    - Del 14 al 19 de desembre, a la Biblioteca del Districte 4
    - Del 20 al 27 de desembre, a la Biblioteca del Districte 5
    - Del 29 de desembre al 10 de gener 2024, a la Biblioteca del Districte 6

 

  • Arbre de la Pau: Totes les biblioteques de la ciutat tindran el seu Arbre de la Pau. En les seves fulles es podrà escriure els desitjos que us agradaria que es complissin, especialment en un any on la Pau és més necessària que mai.

L'origen de la celebració del Mes de la Pau se situa en la celebració del Dia Escolar de la No Violència i la Pau, que se celebra el 30 de gener, per commemorar la mort del Mahatma Gandhi, i recordar la seva tasca a favor del pacifisme. En els darrers anys, a causa de la pandèmia, es va canviar el mes de celebració i, actualment, s'ha consolidat en el mes de novembre.