Terrassa es prepara davant la prealerta de sequera decretada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

La declaració no implica, de moment, restriccions en els usos i consums d'aigua

Terrassa compta amb un  Pla d'emergència en situacions de sequera del municipi de Terrassa, aprovat inicialment, que  fixa i planifica les mesures a emprendre en el moment d'activar-se una alerta per sequera. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va declarar dilluns la prealerta en el sistema Ter-Llobregat, ja que els seus embasaments estan el 56% de la seva capacitat. Aquesta situació no implica, de moment, restriccions en els usos de l'aigua ni tampoc en el seu consum urbà. 

El nivell de prealerta actual contempla l'adopció de mesures preventives per preparar el municipi cap una alerta major. En aquest sentit, el Pla d'emergència en situacions de sequera del municipi de Terrassa contempla avaluar l'estat de les reserves i fonts pròpies d'abastament; fer un seguimient del control de l'aigua de les fonts de subministrament, com també establir mecanismes de control i vigilància i posar en marxa campanyes de conscienciació social i d'estalvi d'aigua, entre d'altres mesures. Abans d'aquest pla, Terrassa disposava d'un pla de contingència que es va elaborar per una situació excepcional, com va ser la gran sequera de 2007-08 (16 mesos sense pluja), que ja contenia mesures importants i que són la base del pla actual.


Mesures preventives i de gestió de l'ACA

Amb aquesta prealerta per sequera en el sistema Ter-Llobregat, l'ACA ha activat mesures preventives i de gestió en els més del centenar de municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa a les preventives, aquesta situació de prealerta contempla revisar l'estat dels pous de sequera i de l'aigua regenerada per activar-los en el moment que es consideri; comprovar els plans d'emergència amb els ens locals i les entitats d'abastament d'aigua i preparar els primers bans muncipals. 

Pel que fa a les mesures de gestió, l'ACA incrementa la producció d'aigua dessalinitzada per mantenir el màxim possible les reserves d'aigua dels embassaments. A principis d'aquest mes, ja va augmentar la seva producció fins a arribar el 85% actual quan, habitualment aquest percentatge és del  30%.

L'ACA defineix cinc escenaris o estats representats per cinc colors: blau-normalitat, verd-prealerta; groc-alerta; taronja-excepcionalitat i vermell-emergència. El Pla Especial d'actuacions per situacions d'alerta i eventual sequera (PES) contempla que, si s'activa qualsevol dels tres últims escenaris, s'adoptin mesures graduals per reduir el consum d'aigua. 

El sistema Ter-Llobregat engloba els embassaments del Ter –Sau i Susqueda- i el Llobregat –la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç-.


Consells d'estalvi

A Catalunya les pluges tenen un caràcter irregular fruit del clima mediterrani agreujat pel canvi climàtic, que provoca que siguem vulnerables a patir episodis de sequera com l'actual. Per aquest motiu és important fer un bon ús de l'aigua, utilitzar-la amb responsabilitat i amb criteris de sostenibilitat aplicant les mesures d'eficiència i estalvi que estiguin al nostre abast. Algun dels consells són:

    • Revisar les instal·lacions per evitar fuites i reparar cisternes i aixetes que degotegin aigua.
    • Dutxar-se millor que banyar-se. Una banyera plena gasta uns 300 litres, mentre que una dutxa consumeix uns 60 litres.
    • Tancar les aixetes mentre no fem servir l'aigua (a l'hora de rentar-nos les dents, per exemple) perquè una aixeta oberta raja a 10 litres per minut.
    • Evitar que el vàter sigui una paperera, ja que amb cada descàrrega s'aboquen uns 10 litres.
    • Adquirir preferiblement electrodomèstics de baix consum perquè incorporen programes d'estalvi d'energia.