Terrassa renova quatre anys més la distinció com a Ciutat Creativa de Cinema de la Unesco
El Comitè avaluador ha renovat aquesta distinció a la ciutat considerant com a excel·lent la feina feta en els darrers quatre anys i destacant aspectes com la capacitat de lideratge de Terrassa o l'activitat desenvolupada com a coordinadora de la Xarxa de Ciutats Creatives del Cinema
Terrassa serà Ciutat Creativa de Cinema de la Unesco durant quatre anys més. Així ho ha decidit el comitè avaluador encarregat d'examinar l'informe presentat per la ciutat en què s'ha argumentat i explicat la tasca realitzada durant els darrers anys, vinculada a les accions dutes a terme a la ciutat a l'entorn dels tres eixos estratègics de la Terrassa Unesco City of Film: ciutadania, educació i innovació/indústria.
La designació com a ciutat creativa s'ha de renovar periòdicament a través del mecanisme intern de control establert per la Unesco i que determina la presentació, per part de les ciutats que formen part d'aquesta xarxa, de "monitoring reports" (informes d'activitat quadriennal) que segueixen unes pautes estrictes i que són avaluats en dues fases: la primera, per la resta de ciutats de cinema membres de la xarxa i la segona, pels propis experts de la Unesco. El resultat d'aquesta avaluació és vinculant i serveix per renovar la designació per un període de quatre anys més o en cas contrari, per extingir-la.
El mes de novembre de 2021, Terrassa va presentar el seu informe quadriennal d'activitats en què es recollien les principals accions fetes en els àmbits de ciutadania, educació i innovació/indústria, els tres eixos estratègics de la Terrassa Unesco City of Film. Finalment, i desprès d'estudiar l'informe, el comitè avaluador ha atorgat a Terrassa la valoració màxima, amb una qualificació d'excel·lent, pel que fa a la seva activitat durant els primers quatre anys de pertinença a la xarxa. En el seu anàlisi, el comitè avaluador ha destacat els aspectes que posen en valor les fortaleses de la Terrassa Unesco City of Film com a projecte d'abast local i internacional que comparteix les pautes i els valors estratègics de la Unesco.
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, considera que «la renovació d'aquesta distinció suposa un reconeixement a la feina feta durant aquests darrers anys per situar la creativitat lligada al cinema i al sector de l'audiovisual en el centre de les nostres polítiques. A més, també suposa una gran responsabilitat que ens anima a seguir apostant per un sector estratègic i de futur que ens ajudi a situar Terrassa com a referent de la indústria cinematogràfica i audiovisual». Jordi Ballart ha afegit que: «Terrassa segueix treballant per avançar i millorar potenciant i compartint valors com la creativitat, la sostenibilitat, la col·laboració o la solidaritat, molt presents en el nostre dia a dia i que formen part essencial d'una institució com la Unesco".
En la seva avaluació, la Unesco ha volgut destacar l'activitat desenvolupada per Terrassa com a coordinadora de la Xarxa de Ciutats Creatives del Cinema així com la seva participació en les diferents activitats i iniciatives impulsades a nivell nacional i internacional. També s'ha volgut destacar el lideratge exercit per la ciutat així com la seva capacitat per impulsar iniciatives i projectes pròpis sempre en la línia d'aconseguir assolir els objectius marcats a l'Agenda 2030
El regidor de Projectes Audiovisuals, Pep Forn, ha destacat que «es tracta d'un reconeixement a la feina ben feta i al treball que s'ha dut a terme perquè Terrassa, cinema i ciutadania vagin de la mà en un projecte que ens ha permès reforçar el posicionament internacional de la ciutat i situar-la com a un dels punts de referència del sector audiovisual al sud d'Europa. A més, la nostra presència a la Xarxa Unesco de Ciutats Creatives també ha contribuït a posar en valor una llarga trajectòria lligada al món del cinema i l'audiovisual i el gran potencial existent a Terrassa en aquest àmbit».
Al llarg dels anys la indústria cinematogràfica s'ha consolidat a Terrassa, convertint-se en un veritable motor econòmic per al territori. La ciutat compta amb el Parc Audiovisual de Catalunya, un centre de producció de referència al sud d'Europa, així com també diferents centres de formació superior especialitzats en l'àmbit del cinema i l'audiovisual. Terrassa també és la seu de l'arxiu del patrimoni fílmic català, i disposa d'una potent oficina fílmica referent dins el sector que ha facilitat i gestionat que la ciutat hagi estat l'escenari de més de 1.500 rodatges els últims 10 anys.
La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, creada l'any 2004, va néixer amb l'objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d'integració social i de vida cultural, i de reconèixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, disseny, cinema, gastronomia, literatura i música.
Terrassa va ser designada com a Ciutat Creativa de la Unesco en l'àmbit del cinema l'any 2017 reconeixent així la vinculació que la ciutat ha mantingut històricament amb el cinema i l'audiovisual i pel compromís mostrat per la ciutat col·locant la creativitat en el centre de les seves estratègies.
Terrassa va rebre aquesta distinció després de superar una selecció a nivell estatal i una avaluació internacional, entrant així a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco vertebrada en els àmbits de cinema, gastronomia, disseny, música, artesania i arts populars, arts digitals i literatura. Actualment, al món, hi ha un total de 246 ciutats creatives amb aquesta distinció, de les que només 21 són ciutats creatives en l'àmbit del cinema.