Terrassa s'adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 20 al 28 de novembre

L'objectiu és divulgar la importància de les comunitats circulars per treballar cap el residu zero

Terrassa participa un any més en la  Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebra del 20 i al 28 de novembre, per tal de divulgar la importància que tenen les comunitats circulars en la transició que cal fer per arribar al residu zero. S'ha triat aquest tema perquè la col·laboració i el treball en equip, ja sigui des de comunitats petites o locals, pot arribar a incidir i a contribuir força per aconseguir un canvi cap a un model producció i consum sostenibles. Totes les entitats públiques i privades que estan involucrades en la gestió de residus, en qualsevol dels àmbits, poden incidir cap a la societat de residu zero.

El certamen promou la celebració d'activitats conjuntes a tota Europa per sensibilitzar la ciutadania de la importància de minimitzar i reduir els residus. A Catalunya, compta amb la participació de les administracions municipals, entitats, empreses i ciutadania que col·laboren en les actuacions organitzades durant aquesta setmana.

La programació de Terrassa recull activitats organitzades per l'Ajuntament i pel  Consorci de Residus del Vallès Occidental. Es tracten de tres tallers, que són de caràcter gratuït i requereixen d'inscripció prèvia. El primer, previst per dimarts, dia 23, a les 18 h, se celebrarà al Centre Cívic Alcalde Morera (plaça de Can Palet, 1), i tractarà sobre com elaborar sabó a partir d'oli usat. El segon s'impartirà online el dimecres, dia 24, i se centra en l'aprofitament del residu tèxtil. I el tercer, previst pel divendres, dia 26, és de caràcter familiar i s'impartirà a la Biblioteca del Districte 5 (avinguda de l'Abat Marcet, s/n) i tractarà sobre com reutilitzar i reciclar els residus quotidians que generem a casa nostra, a través d'un joc.

Aquesta oferta se suma a les activitats organitzades per la  Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, com són tallers en línia, exposicions virtuals, jocs educatius per a petits i grans, reptes per resoldre en família, aplicacions interactives i materials audiovisuals, entre d'altres.
La participació en la Setmana Europea de Prevenció dels Residus s'emmarca dins les actuacions dissenyades per conscienciar la ciutadania sobre la importància de generar menys residus per avançar en la minimització i una millor classificació dels residus en origen per avançar en la lluita contra l'emergència climàtica.

Terrassa cada any recicla més tot i que a un ritme lent per complir amb els objectius marcats per la Unió Europea l'any 2030. L'any passat vàrem assolir el 40,57%, superior en un punt a la registrada el 2019, però lluny del 60% fixat per Europa d'aquí a nou anys.

El programa es pot consultar a la web de Medi Ambient de l'Ajuntament de Terrassa, a  https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient. La difusió es farà per l'agenda digital de l'Ajuntament i per les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable).