Terrassa s'incorpora a la prova de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat que alerten d'accident químic a la població

A la prova hi participaran 38 municipis, i sonaran un total de 86 sirenes d'avís de risc químic

SirenesProtecció Civil de la Generalitat provarà aquest dijous, 8 de novembre, l'efectivitat del so i cobertura de les sirenes adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d'accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s'activaran seqüencialment 86 sirenes d'avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans. Terrassa, s'adhereix per primera vegada a aquesta prova després de la instal·lació de les tres noves sirenes al municipi.

La presència al terme municipal d'indústries especialitzades en el tractament i manipulació de productes químics de nivell alt i integrades en el PLASEQCAT, l'octubre del 2017 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Terrassa per a la instal·lació, manteniment i implantació d'un sistema d'avís a la població de Terrassa, amb l'objectiu de millorar la protecció de la població. Les tres noves sirenes, ubicades al carrer de Venus, a la cruïlla amb el carrer d'Apol·lo, al passeig central del carrer d'Europa, a l'alçada del carrer d'Alemanya,i al carrer d'Esla, en el recinte de l'empresa municipal Eco-Equip, han estat instal·lades per l'Ajuntament de Terrassa, mentre que la Direcció General de Protecció Civil es fa càrrec del manteniment i de la campanya informativa.

Des de la seva instal·lació s'ha fet una intensa campanya informativa a la ciutat per donar-les a conèixer i les mesures d'autoprotecció a seguir en cas de risc químic. Aquest campanya s'ha dut a terme coordinadament entre l'Ajuntament de Terrassa i la Direcció General de Protecció Civil. Emmarcat en aquesta campanya, també s'han realitzat els mesos de juny i juliol sessions informatives a responsables municipals, associacions de veïns, directors de centres docents i empreses i instal·lacions properes per tal d'explicar el desplegament de la pròpia campanya i alhora demanar la seva col·laboració per fer arribar els missatges d'autoprotecció a la població. En una fase posterior, durant els mesos de setembre i octubre, s'han fet accions destinades a la població de la zona d'intervenció (zona que quedaria directament afectada en cas d'accident químic) i de la zona d'alerta, com l'enviament de díptics a totes les llars del municipi, difusió als mitjans de comunicació, sessions informatives i distribució de cartells en punts informatius i establiments públics.

Realització de les proves

Aquesta prova de dijous, que es realitza dos cops l'any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d'avís de risc químic i els consells a seguir en cas d'accident real. L'activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases, Terrassa està ubicada al Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages, en què s'activaran les sirenes a les 10 h, i a les 10.10 h tornaran a sonar en senyal de fi d'alerta.

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l'aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l'activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d'un accident químic real. També s'informarà en temps real de l'activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 235.000 persones) amb l'etiqueta #ProvaSirenes.

Com en edicions anteriors, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d'ajustar els avisos a la seva discapacitat.

Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions:

  • Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba
  • Girona: Riells i Viabrea
  • Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou
  • Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet
  • Terres de l'Ebre: Flix i Tortosa
  • Alt Pirineu i Aran: Les

Més accions durant la prova de sirenes

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s'ha coordinat amb el telèfon d'emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d'informació 012 per tal de conèixer des on s'escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l'exterior dels edificis. En aquest cas, la informació pot arribar a través de l'aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.

Participació dels centres educatius

D'acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Ensenyament, s'ha informat sobre la prova de sirenes i s'ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. A hores d'ara, una seixantena de centres escolars amb més de 26.675 persones, entre alumnat i personal docent i no docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament.

En aquest sentit, enguany s'ha preparat un taller per als centres escolars. Des de l'Àmbit de Sensibilització, s'ha creat una proposta de taller que està pensat per realitzar durant el dia de la prova de sirenes amb l'alumnat dels centres escolars dels municipis amb risc químic. El taller consisteix de tres parts: fer l'exercici de confinar-se de manera segura en un indret tancat; donar a conèixer a l'alumnat la funció de les sirenes i el protocol d'actuació; aclarir els dubtes que puguin sorgir arran de l'escolta de la sirena i de l'exercici de confinament.

Vídeo sobre risc químic als centres docents

Per l'anterior prova, Protecció Civil de la Generalitat va estrenar un vídeo sobre risc químic adreçat a centres docents, perquè el professorat disposi d'una eina per explicar a l'aula què es el risc químic i quines són les mesures d'autoprotecció. Aquest vídeo està adreçat a nois i noies d'11-16 anys i s'afegeix al vídeo divulgatiu de la prova del proper 8 de novembre.

Podeu trobar el vídeo per a les escoles i tota la informació de la prova al web de la generalitat

Distribució de material divulgatiu imprès

Per a la prova de dijous s'han repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells. També s'han repartit 25 cartells en aranès al municipi de Les, on hi ha una sirena. La majoria d'aquest material s'ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.

Tancar-se en un edifici, la mesura més segura en cas d'accident químic

En cas d'accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l'edifici més proper i quedar-s'hi fins a la finalització de l'avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l'entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l'escola o els avis al casal o residència (els responsables d'aquests centres estan formats per actuar en cas d'emergència).

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d'un vehicle quan sentim l'alarma d'avís, no quedar-nos a l'interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d'abandonar el cotxe i tancar-nos dins l'edifici més proper.