Terrassa tanca el 2016 sense cap mort en accidents de trànsit i amb una davallada dels ferits greus

La Memòria Anual de la Policia Municipal s'ha presentat avui al Consell Municipal de Seguretat

L'any 2016 no hi va haver cap víctima mortal en accidents de trànsit a les vies urbanes de la ciutat. Aquesta dada contrasta amb els quatre finats de l'any 2015 i representa una fita sense precedents en els darrers anys. Aquesta dada positiva es completa amb la davallada també del nombre de ferits greus, que han estat 41 persones, vuit menys que any abans. Així es desprèn de les dades més importants que recull la Memòria Anual de la Policia Municipal 2016, presentada aquest matí al Consell Municipal de Seguretat. Aquest document, que radiografia l'activitat de la Policia Municipal durant l'any, mostra un increment d'un 3,02% dels serveis realitzats pels agents del cos en relació a l'any 2015. Aquest increment ha fet que es freguin les 30.000 intervencions policials, concretament amb 29.972 novetats obertes durant l'any passat.

La suma del nombre de víctimes mortals i de ferits greus en accidents de trànsit ha disminuït un 22,64% en relació al 2015, segons les dades de la memòria del cos local de policia. El número d'accidents amb víctimes greus també ha estat menor, concretament un 20,83%. Tot i així, el nombre total d'accidents ha crescut un 5,96% i, per tant, els que han provocat ferits lleus també, concretament, un 19,52%.  

Pel que fa a l'activitat relacionada amb el trànsit, durant el 2016 s'han identificat 18 punts de la ciutat on es concentren cinc o més accidents. Aquesta estadística recull tot tipus d'accidents, inclosos els accidents sense víctimes.

D'altra banda, el balanç de les activitats de la Policia Municipal durant el 2016 també posa de manifest un increment dels investigats per delictes contra la seguretat del trànsit. El 2016, els agents locals han investigat a 467 persones, 35 de les quals van ser detingudes. Pels mateixos tipus delictius, els agents van investigar 406 persones el 2015, inclosos 29 detinguts.

Pel que fa als delictes en l'àmbit familiar, la Policia Municipal ha realitzat una sèrie d'actuacions d'assistència a les víctimes, com ara seguiment dels seus casos per diferents canals, des de comunicacions telefòniques fins a visites domiciliàries. En total, han estat 134 actuacions. Igualment, els agents s'han encarregat de fer acompanyaments en 15 ocasions, per exemple, als jutjats o als serveis socials. I, finalment, s'han realitzat vuit contravigilàncies de situacions de risc.

En un altre sentit, la Policia Municipal ha fet un 17,59% menys de denúncies per incompliment de les Ordenances Municipals. La major part de les 815 denúncies tramitades per aquest tema durant el 2016, un 40%, fan referència a actes incívics.

 

Tasca pedagògica, 128 sessions amb gairebé 4.000 assistents

Finalment, la Policia Municipal desenvolupa des de fa anys una intensa activitat pedagògica i sensibilitzadora. Tanmateix, els esforços que es dediquen des del cos local de policia a aquestes actuacions preventives són, cada cop, majors. Durant el 2016 s'han fet 128 sessions formatives de diferents temàtiques, que van des de l'assetjament, fins a la utilització d'Internet o el consum de drogues, tant per a escolars com per a pares i mares. Concretament, aquestes 128 sessions suposen un 30,61% més que l'any 2015, i els 3.988 assistents impliquen un increment del 37,23% en el nombre de receptors d'aquestes formacions. A més, a aquestes sessions s'han de sumar aquelles que els agents del cos han fet en relació a la seguretat viària, que el curs 2015/2016 van sumar 101, comptant els diferents formats i programes.

En la mateixa línia, durant el 2016 la Policia Municipal va desenvolupar 36 actuacions amb menors, alternatives a les sancions per consum o tinença de substàncies estupefaents. Es tracta d'actuacions amb caràcter pedagògic que permeten que un menor que hagi estat sorprès pels agents en possessió d'alguna droga pugui seguir una sèrie d'activitats formatives i de sensibilització, en comptes de fer front a una sanció econòmica.