L'Ajuntament, amb el suport de la Diputació, posa en marxa un programa per prevenir la soledat no volguda a Sant Pere Nord
El projecte NEXES s'adreça a persones majors de 75 anys, que viuen soles o amb d'altres persones grans
L'Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa aquest mes de setembre el desplegament del programa NEXES al barri de Sant Pere Nord. El projecte, impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona, té com a objectiu detectar situacions de soledat no desitjada en persones grans, intervenir per a pal·liar-les, sensibilitzar i promoure una xarxa comunitària en detecció i atenció d'aquestes situacions.
La iniciativa s'adreça a persones de 75 anys o més, que viuen soles o que conviuen amb d'altres persones grans. Per a participar-hi, cal trucar a l'Oficina d'Informació a la Gent Gran (937 397 095) o bé adreçar-se al centre cívic President Macià, equipament que aquest dimarts ha acollit dues reunions informatives adreçades al públic potencial de la iniciativa.
En aquest mateix sentit, aquesta tarda hi ha prevista una nova reunió amb el tinent d'alcalde de l'àrea de Acció Social i Cicles de la vida, Noel Duque, i entitats i serveis de Sant Pere Nord, per a presentar-los el projecte. A la trobada, que tindrà lloc al centre cívic President Macià, també hi participaran representants de la Diputació i de l'empresa que portarà a terme el projecte. La implicació dels agents del territori es fonamental per a detectar possibles situacions de soledat i, paral·lelament, ampliar les xarxes relacionals i l'acompanyament a les persones grans del barri mitjançant la creació d'un mapa de recursos.
En paraules de Duque: «El programa NEXES pretén actuar contra la soledat no volguda de les persones grans i promoure una xarxa comunitària cuidadora que afavoreixi un veïnat més inclusiu i una comunitat més cohesionada. La finalitat és informar, donar a conèixer els Serveis Socials i altres serveis del barri Sant Pere Nord, així com acompanyar persones grans que se senten soles o aïllades, per mitjà d'una atenció individualitzada partint de les seves necessitats socials i els seus interessos.»
Les persones que s'hi inscriguin rebran una visita a domicili en la qual faran una entrevista per a detectar possibles necessitats i establir un pla de suport personalitzat per a la situació de cadascuna d'elles. Segons Duque: «Com que actuem des de l'atenció individualitzada, podem detectar de manera eficient el que cal en cada cas i segons a aquestes necessitats, facilitar l'accés als recursos que la ciutat pot posar a l'abast d'aquestes persones. Així, aconseguim el nostre objectiu, que és acompanyar-les i millorar la seva qualitat de vida» i ha afegit: «El projecte és important per a Terrassa, i tenim previsió de continuar demanant participar-hi durant els pròxims anys, de cara a desenvolupar-lo a més barris de la ciutat».
Així doncs, amb la posada en marxa d'aquest programa, l'Ajuntament de Terrassa suma esforços que a treballar la problemàtica de la solitud no volguda amb una clara voluntat de donar-li continuïtat.
Per a més informació: https://www.terrassa.cat/es/nexes