L'Ajuntament impulsa el reciclatge de roba i calçat amb la campanya ‘Treu-te la roba'

Col·laboren en la iniciativa les empreses d'inserció Eco Inserció i Fundació Formació i Treball

 

Del 7 d'octubre al 18 de novembre, l'Ajuntament posa en marxa la nova campanya ‘Treu-te la roba', en col·laboració amb les empreses d'inserció Eco Inserció, encarregada de la recollida i gestió d'aquesta fracció, i Fundació Formació i Treball, responsable de la instal·lació dels contenidors. L'objectiu és augmentar la conscienciació ciutadana sobre la necessitat de reciclar i reaprofitar les peces tèxtils i el calçat en desús. A més, les persones participants podran optar a una bonificació de la taxa de residus municipal.

Durant la campanya, cada dissabte al matí, un equip d'inspecció de residus i un altre d'informació ambiental es desplaçaran a 10 punts de la ciutat on hi ha contenidors taronges, seleccionats estratègicament per abastar a més població. Allà atendran a les persones que vagin a dipositar la roba i el calçat en desús i els explicaran que, en cas que siguin titulars de la taxa de residus, es podran fer un màxim de dues aportacions que se sumaran a les que ja es realitzin a la deixalleria.

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Patricia Reche, ha explicat que l'objectiu «és donar més visibilitat al fet que la roba i el calçat també s'acaben convertint en residus, i que tenen un pes important. Per tant, igual que fem la separació d'altres fraccions, dipositar la roba en els contenidors taronges s'ha de convertir en un gest diari més». La regidora ha recordat que Terrassa «és la tercera ciutat de Catalunya que recull més roba. L'any passat vam reciclar al voltant de 680 tones, uns 3 kg de roba per habitant i any dels 21,3 kg que generem en un any». Reche també ha apuntat que és «un bon punt de partida, però tenim un ampli marge de millora per augmentar la reutilització i reciclatge del tèxtil i el calçat i avançar cap a un model d'economia circular. Com a Ajuntament, hem de continuar prement l'accelerador amb les polítiques ambientals i impulsar accions per lluitar o mitigar l'emergència climàtica».

Paral·lelament, les informadores ambientals recordaran a les persones assistents la importància de fer la recollida selectiva en origen i, també, la funció de les deixalleries, com les de Can Barba i Can Casanoves, on portar aquells residus que no podem dipositar els contenidors de resta, envasos, paper, orgànica i vidre.

La campanya s'emmarca dins el Pacte per a la Moda Circular a Catalunya (2022), al qual Terrassa es va adherir amb la voluntat de transformar la manera en què es produeix, subministra, consumeix i utilitza la roba i els teixits per reduir els residus tèxtils, en un context de canvi climàtic.

 

Campanya informativa

Per donar a conèixer la campanya, a partir de la setmana vinent es repartiran en diferents punts de la ciutat cartells i díptics informatius en equipaments municipals, comerços i altres establiments per anunciar els dies i les hores en què es farà la recollida en els 10 punts seleccionats. També es repartiran díptics informatius per explicar com portar el material que es deixarà en el contenidor taronja perquè aquest tingui una segona vida: cal portar la roba neta i eixuta, dins de bosses lligades i les sabates, aparellades pels cordons. Es recordarà que es pot dipositar tèxtil de la llar, roba de bany, complements (bosses, cinturons, guants, peluixos, teixits) i aquelles peces que estiguin desgastades o trencades perquè, en aquests casos, es reaprofiten les filatures. En canvi, no es pot dipositar, perquè han d'anar directament a la deixalleria, altra roba de la llar com catifes, nòrdics o coixins.

El calendari de recollida d'aquesta fracció de residu es farà cada dissabte d'octubre (dies 7, 14, 21 i 28) i els dissabtes 4, 11 i 18 de novembre, en dos torns horaris:

Trobareu més informació a https://www.terrassa.cat/campanyes-residus