Ajuntament i entitats de lleure tornen a oferir més de 1.700 places per a infants i joves a 22 casals d'estiu

El període d'inscripció comença el 23 de maig

L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Joventut i Lleure Infantil, i les entitats de lleure de la ciutat ofereixen per a aquest estiu un total de 22 casals distribuïts per diferents barris de la ciutat. Un any més, l'oferta supera les 1.700 places per a infants i joves d'arreu de la ciutat, que han de tenir entre els 3 anys (cal tenir P-3 acabat) i els 17 anys. Es podran fer les inscripcions a partir del 23 de maig. Els casals comencen el dilluns 27 de juny i la data de finalització varia en funció de la durada de cada casal, que pot anar de les tres a les cinc setmanes.

Dos dels 22 casals estan dirigits a infants i joves amb diversitat funcional, i dos més són exclusivament per a joves. S'ha detectat com any rere any hi ha un alt nivell de fidelització de les famílies i infants amb els casals d'estiu, el que provoca que el percentatge de participants de secundària augmenti i es consolidin els grups de joves en molts casals. Per contra, quan el programa municipal de casals es va posar en marxa, fa més d'una dècada, hi havia una majoria aclaparadora d'infants i molt pocs joves inscrits.

"El món al revés", centre d'interès

El centre d'interès d'aquesta edició és "El món al revés", a través del qual es treballarà la perspectiva de gènere i l'educació emocional. Com cada any, entitats i Ajuntament han acordat un centre d'interès (eix temàtic que centra tota l'activitat) que serà comú als 22 casals. Cada entitat adaptarà a la seva manera aquest tema i farà el seu propi eix d'animació a partir d'una ambientació específica i amb un fil conductor que permeti als infants anar seguint una història durant els dies del casal.

El període d'inscripció s'obre el 23 de maig a la pràctica totalitat de les entitats organitzadores. Tanmateix, hi ha alguna excepció i, a més, cada esplai o agrupament escolta pot establir uns horaris i condicions diferents. Per aquest motiu, l'Ajuntament recomana a les famílies interessades que contactin directament amb l'entitat organitzadora del casal pel qual es vulgui formalitzar la inscripció.

Les quotes d'inscripció estan ajustades el màxim possible, atès que l'activitat va a càrrec d'entitats sense ànim de lucre i està subvencionada per l'Ajuntament de Terrassa. A més de participar econòmicament en l'organització dels casals, el Consistori atorga beques a les famílies amb dificultats econòmiques i en risc d'exclusió social. L'any 2015 se'n van atorgar 476.

L'Ajuntament de Terrassa vetlla també per la inclusió dels infants amb necessitats educatives especials i, en aquells casals on calgui, hi haurà un o més monitors de suport formats específicament per atendre infants amb aquestes necessitats i fomentar la inclusió de tots els membres del grup en les activitats.

Una oferta lúdica i educativa de qualitat

El servei de Joventut i Lleure Infantil coordina el projecte de casals d'estiu a la ciutat. Mitjançant reunions periòdiques durant tot l'any, el Consistori i les entitats vetllen perquè els casals siguin una activitat de qualitat, tant a nivell organitzatiu com educatiu, oferint una bona proposta lúdico-educativa. Les activitats que es desenvolupen en tots els casals mantenen una clara funció pedagògica i social, contribuint a l'educació integral dels infants i joves participants, i treballant per la cohesió i la inclusió socials.

Tots els equips de responsables i monitors disposen de la titulació homologada corresponent. Molts joves que fan de responsables i monitors tenen en els casals d'estiu la seva primera feina, accedint així a una professionalització de les tasques que fan de manera voluntària amb la seva entitat durant la resta de l'any.

Podeu trobar tota la informació referent als casals (dates de realització, preus, dates d'inscripció, servei de menjador, etc.) a la pàgina web www.casabaumann.cat. Per informació més específica, podeu consultar a cada entitat.