El procés participatiu Àgora Terrassa, reconegut pel Banc de Bones Pràctiques dels governs locals

S'ha destacat per la seva aportació innovadora i de qualitat en l'àmbit de la participació ciutadana

Àgora Terrassa, el procés participatiu impulsat inicialment per l'Ajuntament de Terrassa l'any 2013 per unanimitat dels grups polítics i desenvolupat fins al 2015, ha estat seleccionada com a una Bona Pràctica per la seva aportació innovadora i de qualitat en l'àmbit de la participació ciutadana, i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques (BBP) dels governs locals de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d'Estudis Autonòmics i Locals.

L'Àgora Terrassa va ser un espai obert de diàleg per establir dinàmiques de consens per fer-se preguntes, fer aflorar idees, projectes i valors que permetin el compromís i la col·laboració entre administració, ciutadania i entitats, amb l'objectiu d'afrontar els principals reptes de ciutat. Hi participen representants polítics, d'entitats i col·lectius, treballadors de l'Ajuntament i ciutadans a títol individual.

Després del seu impuls inicial, el procés va ser liderat per la Comissió Dinamitzadora, formada per persones procedents de diferents àmbits. El procés va recollir més de 200 preguntes en la seva diagnosi de les necessitats de la ciutat, preguntes que es van traduir en sessions de treball i, finalment, en 30 projectes. En les sessions de treball hi van participar més de 180 persones, i més de 3.000 en els seus projectes. Una de les experiències nascudes de l'Àgora Terrassa és l'ArlliBRE, una proposta d'intercanvi de llibres que aprofita els troncs dels arbres caiguts per les ventades de desembre de 2014.

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals, i els ajuntaments de més de deu mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.