El servei de Polítiques de Gènere millora l'atenció a les dones reforçant el seu equip d'especialistes

Casa Galèria ha remodelat les seves instal·lacions per oferir millor servei

L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Polítiques de Gènere, ha incrementat la dotació de recursos humans del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) per tal de millorar la qualitat i quantitat de les seves atencions. El pressupost del servei pel 2020 contempla les partides necessàries per poder reforçar l'equip d'especialistes, que cada any atén prop d'un miler de dones. A més, recentment s'han fet reformes a Casa Galèria per millorar l'atenció a les persones usuàries. Concretament, s'ha remodelat l'espai de primera atenció i s'ha creat una nova sala d'atenció psicològica a infants i adolescents.

Des d'aquest mes de gener, dues psicòlogues que treballaven a mitja jornada han passat a fer jornada completa, i tres especialistes més que tenien jornada reduïda (una advocada, una insertora i una tècnica de projectes) han passat també a jornada completa. A l'equip del SIAD hi ha també una treballadora social i dues psicòlogues més, una de les quals és especialista infantojuvenil, una figura que no existeix a gairebé cap altre servei municipal d'atenció a les dones a Catalunya.

Aquest equip de professionals ofereix atenció especialitzada individual i confidencial a les dones de Terrassa i de diferents municipis en conveni (Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls), sobre l'exercici dels seus drets en tots els àmbits (laboral, social, personal i familiar). Inclou servei de primera acollida, assessorament jurídic, atenció psicològica i assessorament laboral, així com un servei d'Inserció i Ocupació per a la Igualtat.

La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha explicat que "amb el reforç de l'equip de professionals del SIAD i les reformes a Casa Galèria, el Govern municipal avança en el compliment del Programa de Govern, que recull específicament el compromís de millorar les infraestructures i ampliar els recursos del Servei de Polítiques de Gènere". Marín ha afegit que "el reforç de l'equip permetrà millorar un servei complex i sensible, amb molts casos de víctimes de violència masclista, que de vegades tenen seguiment durant anys, i que sovint requereixen atenció a diferents nivells, amb la qual cosa les hores dedicades a un determinat cas es multipliquen".

El SIAD va atendre durant el 2019 un total de 955 dones, 502 de les quals es trobaven en situació de violència masclista, i va fer un total de 2.945 atencions presencials. Més de la meitat d'aquestes atencions (1.591) les van fer les psicòlogues del servei. La resta d'atencions presencials van anar a càrrec dels serveis d'acollida (434), assessorament jurídic (466), inserció laboral (307), assessorament laboral (26) i mediació cultural (121). A banda de les atencions presencials, el SIAD va fer al llarg de l'any passat més d'un miler de gestions i accions de coordinació relacionades amb l'atenció a aquestes 955 dones. Sovint, també cal intervenir en altres persones de l'àmbit de la víctima, sobretot en els casos més greus, i especialment quan hi ha un feminicidi, que pot arribar a comportar atenció psicològica a diferents persones de la família, intervenció en centres escolars, etc.

 

Millores a Casa Galèria

A més de l'increment de la dotació en recursos humans, el SIAD ha millorat també gràcies a les reformes que s'han dut a terme recentment a Casa Galèria, la seu del servei (c/ Nou de Sant Pere, 36). D'una banda, l'espai de recepció s'ha remodelat per tal que les usuàries del servei gaudeixin d'una major privacitat en el moment de la primera atenció. Una redistribució dels espais ha fet possible separar uns metres l'espai d'atenció de la zona d'entrada a l'edifici, que és un lloc de pas.

D'altra banda, s'ha condicionat una nova sala d'atenció a infants i adolescents, més adequada per a la intervenció psicològica en menors. Es tracta d'una sala d'uns 25 m2, més gran que un despatx o consulta convencional, amb una gran taula, entrada de llum natural, i equipada amb jocs, joguines i material divers adequat per a les sessions amb infants o adolescents.

L'any passat el SIAD va programar 221 cites presencials amb infants i joves i 125 cites presencials amb famílies, per atendre un total de deu nenes i noies en situació de violència masclista i 16 fills i filles de dones en situació de violència masclista. També va fer, en relació amb els casos amb menors, 280 accions de coordinació i assessorament per via telefònica i un centenar d'atencions, entre presencials i virtuals, a professionals relacionats.

 

Treball conjunt amb les entitats

Més enllà del reforç de l'equip i les millores als espais d'atenció, el servei de Polítiques de Gènere està treballant en diferents línies seguint els objectius i els eixos d'acció del Programa de govern. En aquest sentit, la regidora de Polítiques de Gènere està mantenint una ronda de contactes amb nombroses entitats i col·lectius d'aquest àmbit "per tal de teixir complicitats amb grups feministes, entitats de dones i qualsevol col·lectiu que treballi a favor de la igualtat de gènere i contra les violències masclistes, perquè a la lluita contra el masclisme només es pot avançar si la societat civil i l'Administració anem de la mà", ha dit la regidora.