Els visitants atorguen un notable alt a la XIII Fira Modernista

El nombre de visites als museus i al patrimoni modernista i industrial de la ciutat s'ha incrementat en més d'un 40%

Fira Modernista 2015Segons el sondeig encarregat per l'Ajuntament i realitzat enguany per l'Escola de Negocis EUNCET, amb prop de 800 qüestionaris fets a peu de carrer, la valoració dels visitants enquestats és d'un 8,4 (en una escala del 0 al 10), per damunt de les notes recollides en les dues edicions anteriors de la Fira (un 8,1 l'any 2013 i un 8,2 l'any 2014). També segons el sondeig, un 96,4% dels visitants manifesten que probablement repetiran la visita a la Fira Modernista, per damunt del 93,7% que ho feien en l'anterior edició o del 89,5% de l'any 2013.

A més d'aquesta valoració, l'enquesta aporta dades sobre la procedència dels visitants: un 26% de les persones que han assistit a la XIII Fira Modernista de Terrassa venien de fora de la ciutat. D'aquestes, 8 de cada 10 (el 83,6%) han vingut de municipis del Vallès Occidental i un 11,3% del Barcelonès. L'any passat, els visitants de fora de la ciutat van significar el 25% del total i fa dos anys el 24%. Per tant, l'augment és d'un punt per any, el que indica una tendència a l'alça de visitants forasters.

D'altra banda, segons les dades extretes dels comptadors de l'Associació Comerç Terrassa Centre, el comptador situat al Raval de Montserrat (carrer del Peix) va registrar durant el dissabte el pas de 21.016 persones i el situat al carrer de la Font Vella, 17.058 visitants. La mitjana de pas registrada entre els dos dies de la Fira per ambdós comptadors ronda els 14.500 registres. Respecte de la mitjana dels dos darrers mesos (mesures del 20/04 al 04/05), el pas de persones registraria un augment durant els dies de la Fira Modernista d'un 85% més al comptador del carrer de la Font Vella i del 517% més al del Raval (carrer del Peix).

En relació a un dia d'afluència màxima, com per exemple la diada de Sant Jordi, durant la Fira Modernista es registra una afluència superior al 15% en el comptador del carrer de la Font Vella.

Fort augment d'afluència al patrimoni modernista

En consonància amb el creixement del nombre de visitants, també ha crescut de forma considerable el nombre de visites als museus i al patrimoni industrial i modernista. En total hi ha hagut un augment del 42,33% de visitants, amb un total de 41.887 persones. D'aquestes, 1.942 van participar en les visites guiades organitzades pel Servei de Turisme de l'Ajuntament.

La Masia Freixa ha tingut 10.916 visites, mentre que la Casa Alegre n'ha registrat 9.244 i el mNACTEC 19.841. La resta, 1.886 persones, també han visitat la Seu d'Ègara, el Castell Cartoixa i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.

D'altra banda, la despesa mitjana dels visitants ha estat de 38,5 euros per persona, un 46,6% de la qual s'ha fet en bars i restaurants, un 31,8% en paradetes del mercat modernista, i el 21,6% en botigues (comerç tradicional). La despesa dels visitants de fora la ciutat és un 18,6% superior a la dels terrassencs (43,6 euros per persona de mitjana vers els 36,7 euros dels residents a la ciutat). Pel que fa a l'enquesta realitzada als restaurants de la ciutat, un 62,1% afirma que han treballat més que en la passada edició.

La Fira Modernista a les xarxes socials

El web de turisme de l'Ajuntament, www.visitaterrassa.cat, ha estat una font d'informació molt important de la Fira Modernista amb un total de 7.405 usuaris i 19.746 pàgines vistes. L'App dedicada al certamen ha tingut 2.875 usuaris i usuàries, amb un total de 25.568 pàgines visitades. El Twitter i el Facebook  també han promocionat la fira activament amb l'etiqueta #firamodernistatrs2015.

L'edició de la Fira Modernista d'enguany ha crescut en activitats, que s'han apropat a les 500, i ha eixamplat els espais amb la incorporació del Camí Fondo o la plaça de Salvador Espriu.

També s'han consolidat espais amb èxit, com ara la plaça del Progés i el Vapor Gran. Això es reflecteix en el resultat de les enquestes que, tot i tractar-se d'un cap de setmana ple d'atractius turístics a diferents llocs del país (Temps de Flors a Girona, Tarraco Viva, Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 al Circuit de Montmeló...), han estat molt positius. Cal sumar a la participació global en la Fira d'enguany la celebració de la XXVIII Diada de la Puntaire, que ha acollit Terrassa coincidint amb el diumenge de Fira Modernista i que ha aplegat 1.700 puntaires vingudes d'arreu del país per mostrar els seus treballs.

Del Moulin Rouge de Josep Oller al vapor de les xemeneies del món obrer

L'any vinent, la Fira Modernista estarà dedicada al món obrer. Terrassa, la ciutat de les xemeneies, amb tots els seus vapors restaurats i reconvertits en l'actualitat, seran, juntament amb les persones, els protagonistes de la propera Fira.

Enguany, el protagonista ha estat l'empresari del món de d'espectacle, Josep Oller (Terrassa 1839 - París 1922), creador del Moulin Rouge de París.

L'Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l'any 2003 amb l'objectiu de recuperar la vella tradició de la Fira de la Primavera i alhora de recordar una època que ha marcat la ciutat, un període en que la indústria tèxtil va fer créixer la ciutat en molts aspectes: demogràfic, econòmic, cultural, artístic, etc. Des de l'any 2007, la Fira està declarada per la Generalitat de Catalunya com a festa local d'interès turístic.