L'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat col·laboren per avançar en projecció exterior, transparència i participació ciutadana
L'alcalde i el conseller d'Acció Exterior s'han reunit avui a l'Ajuntament
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, s'han reunit aquesta tarda a l'Ajuntament amb la finalitat d'explorar vies de de col·laboració institucional per avançar en àmbits com la transparència, la participació ciutadana i la projecció internacional de la ciutat. A la reunió han participat també el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Isaac Albert; la tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Núria Marín, i la regidora de Transparència, Ona Martínez.
Durant la reunió, ambdues parts s'han compromès a treballar conjuntament en aquests àmbits, afavorint un espai de cogovernança municipal que permeti avançar amb l'esforç coordinat d'ambdues administracions.
Així, entre altres temes, Solé ha traslladat a l'alcalde les mesures que el Govern està duent a terme per garantir la transparència i l'enfortiment de la integritat pública, com ara la implementació de bústies ètiques. En aquest sentit, l'alcalde ha informat el conseller de l'estat dels treballs per posar en marxa la bústia ètica de Terrassa, una de les primeres del país, que està previst que comenci a funcionar al setembre, després que el Ple va aprovar el seu reglament per unanimitat el passat mes de maig. El Govern Municipal ha explicat també al conseller altres avenços i bones pràctiques en matèria de transparència i bon govern que situen Terrassa com a ciutat de referència en aquest àmbit, com ara el codi ètic, la renovació i ampliació de la Comissió Ciutadana de Transparència o el distintiu Infoparticipa atorgat recentment per la UAB, que reconeix el web de l'ajuntament de Terrassa com un dels més transparents de l'Estat, obtenint el 100% de la puntuació.
D'altra banda, Solé ha explicat a Ballart la intenció del seu departament d'impulsar un portal de dades obertes per a tot Catalunya, en què ajuntaments i ens locals també hi tinguin presència. Precisament, l'Ajuntament de Terrassa està a punt de posar en marxa una nova versió del seu portal de dades obertes, creat el 2013. Ambdues parts han coincidit a assenyalar que la necessitat d'estandarditzar les dades obertes entre administracions ha de ser un dels reptes a afrontar en el futur immediat. El conseller també ha posat a disposició de l'Ajuntament de Terrassa el portal Decidim, des d'on es poden generar processos de participació ciutadana per debatre polítiques públiques. L'Ajuntament utilitza actualment el portal Participa a Terrassa (https://participa.terrassa.cat/) per a dinamitzar aquests processos.
Un altre dels temes tractats ha estat la candidatura de Catalunya per a esdevenir membre de l'Aliança pel Govern Obert (Open Government Partnership, OGP), l'organisme internacional de referència dedicada a avaluar i afavorir el govern obert. Durant la reunió s'ha acordat que Terrassa donarà suport a la candidatura.
Ajuntament i Generalitat han analitzat també eines de projecció internacional, àmbit en què la ciutat també destaca, especialment per les seves relacions amb ciutats intermitges a través de la xarxa Eurocities i altres iniciatives. Solé ha ofert a Ballart posar totes les eines de què disposa el Departament d'Acció Exterior per potenciar la projecció internacional de Terrassa, les relacions amb altres ciutats i els intercanvis institucionals, socials, econòmics i culturals. En aquest àmbit també s'ha acordat ampliar la col·laboració institucional.