L'alcalde de Terrassa trasllada a la delegada del Govern a Catalunya les demandes sobre infraestructures pendents a la ciutat

Teresa Cunillera ha fet avui una visita institucional a l'Ajuntament, on s'ha reunit amb Alfredo Vega

Visita de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa CunilleraL'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha traslladat avui a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, en visita institucional a l'Ajuntament, les seves demandes i inquietuds al voltant dels diferents projectes que l'Estat té pendents a la ciutat. Vega ha posat l'accent en el compliment dels calendaris i l'execució o la finalització de les obres de les infraestructures pendents que afecten la ciutat i el territori dins dels terminis previstos. Alguns dels temes que han centrat la trobada són la finalització de les obres de l'autovia B-40, la concreció de la nova Estació Terrassa Oest, l'impuls de la línia orbital ferroviària i les modificacions normatives necessàries en matèria d'habitatge per posar en marxa mesures urgents que permetin al món local fer front a les necessitats d'habitatge de la ciutadania, entre d'altres. La delegada del Govern ha signat el Llibre d'Honor al Saló de Sessions, en un acte que ha comptat amb l'assistència de portaveus de grups municipals, i tot seguit s'ha reunit amb l'alcalde, en una reunió en què també hi ha participat els tinents d'alcalde Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, de Drets Socials i Serveis a les Persones, Eva Candela, i de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado.

L'alcalde ha fet un balanç molt positiu de la reunió i ha destacat "el canvi de dinàmica en les relacions amb un Govern de l'Estat que vol seure a taula amb altres administracions, que és el primer pas per trobar solucions. Agraïm la receptivitat i el compromís que ens ha expressat la delegada del Govern per canalitzar i facilitar solucions als problemes de la ciutadania treballant de forma conjunta".

Pel que fa a la B-40, l'alcalde ha traslladat a la delegada la seva preocupació per les retallades pressupostàries que ha patit el projecte de l'autovia orbital per part d'anteriors governs, i per la manca de connexions de l'autovia en el seu tram entre Terrassa i Abrera. A més, Vega ha manifestat que "la B-40 no pot acabar en una rotonda al nord de la ciutat i s'ha de perllongar, com a mínim, fins a Sabadell". L'alcalde ha demanat a la delegada que es tinguin en compte les reivindicacions de Terrassa i d'altres municipis perquè es facin les connexions previstes i necessàries a l'autovia per evitar que, quan s'obri tot el tram, es provoquin grans col·lapses que afectin seriosament la mobilitat al territori. A la tarda, l'alcalde i la delegada, acompanyats de representants de la patronal Cecot i de la Cambra de Comerç de Terrassa, s'han desplaçat a la rotonda de l'avinguda de Lacetània on acaba actualment l'autovia orbital, per veure sobre el terreny la inconveniència que aquesta gran infraestructura acabi de manera sobtada al nord de Terrassa, dins de la trama urbana de la ciutat.

A la reunió, l'alcalde també ha demanat a la delegada que el Govern posi en marxa el projecte de la nova Estació Terrassa Oest, prevista al Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015, per a la qual hi havia compromisos de totes les administracions competents. També ha reclamat el desenvolupament de la línia orbital ferroviària, amb priorització de la licitació i a la redacció del projecte del tram Martorell-Terrassa. Igualment, Vega ha destacat la importància per al territori d'interconnectar les línies ferroviàries i ha demanat la construcció de l'intercanviador de l'Hospital General, que connecti la línia R8 amb la línia S1 de Barcelona a Terrassa, i l'intercanviador de Barberà, que connecti les línies R8 i R4 de Rodalies.

D'altra banda, l'alcalde ha reclamat del Govern espanyol els esforços necessaris per modificar la normativa en matèria d'habitatge, com la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat, promoguts per l'anterior Govern, sobre la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i sobre la llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. Per a Vega, els ajuntaments es troben en aquest escenari amb importants limitacions jurídiques per poder fer front des dels municipis a les necessitats d'habitatge. En aquest sentit, un altre dels temes que l'alcalde ha posat sobre la taula ha estat el de l'autonomia municipal, i la necessitat de dotar els municipis de més capacitat per utilitzar els seus recursos en favor de les polítiques socials i les necessitats de la ciutadania que més ho necessita. Per això, Vega ha reclamat  la derogació de la Llei de Racionalització de Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).

Finalment, l'alcalde ha explicat a la delegada del Govern la candidatura de Terrassa per organitzar el Mundial d'Hoquei l'any 2022, amb l'objectiu d'aconseguir el màxim recolzament institucional en aquest propòsit.