La Policia Municipal activa el dispositiu especial de seguretat i mobilitat per a les festes nadalenques

L'objectiu, compartit amb Mossos d'Esquadra, és teixir una xarxa de vigilància i prevenció per generar un clima de seguretat permanent davant unes festes pensades per celebrar-se al carrer

La regidora de Seguretat, Via pública i Protecció Civil, Patricia Reche, ha presentat aquest matí el pla especial de seguretat i mobilitat que s'activa aquest dijous, 15 de desembre, amb motiu de les festes de Nadal, i que estarà operatiu fins el 9 de gener. Reche, acompanyada del cap del cos de Policia Municipal de Terrassa, l'Intendent Major Antoni Flores, i el cap de la ABP de Terrassa de Mossos d'Esquadra, l'Intendent  Marc Caparrós, ha explicat que, després de la pandèmia i amb l'augment de l'activitat al carrer, «s'espera que aquest any els carrers s'omplin de molta gent i per això Policia Municipal i Mossos d'Esquadra han treballat en un dispositiu que té l'objectiu de crear una xarxa de vigilància i prevenció per generar un clima de seguretat en la ciutadania. Aquest dispositiu s'ha organitzat pensant en la prevenció dels fets delictius més habituals en aquestes dates, coincidint amb l'augment de l'activitat comercial però també s'actuarà contra la indisciplina viària».

La regidora ha destacat que el dispositiu es durà a terme «en coordinació permanent entre Policia Municipal i Mossos d'Esquadra, augmentant la vigilància als principals eixos de la ciutat i fent un desplegament i control especial en esdeveniments concrets, com serien la cavalcada de reis o la nit de cap d'any».


Seguretat i Prevenció

Pel que fa a la seguretat i la prevenció, es preveu fer efectiva i visual la presència policial mitjançant patrullatge a peu a les zones més concorregudes, com el centre i els eixos comercials, mantenint el patrullatge a altres zones de comerç, així com també al conjunt de la ciutat, per facilitar el contacte amb la ciutadania i la dissuasió de conductes infractores. En aquest sentit, els agents pararan especial atenció als furts de carteres i dispositius mòbils a persones que es troben en zones d'aglomeracions així com als comerços amb major afluència de clients. També es controlarà la venda ambulant d'articles a les principals zones del portal de Sant Roc, plaça Clavé, carrer Major i rambla d'Ègara. Finalment, es preveu el contacte directe amb els comerços mitjançant visites en les que es recollirà informació i mantindrà un contacte que faciliti el control de problemes concrets durant aquest període.


Mobilitat i Seguretat Viària

Pel que fa a la mobilitat, el dispositiu incidirà en el control de la indisciplina viària per estacionaments prohibits a l'illa de vianants i a les zones de càrrega i descarrega, entre d'altres, atenent al major volum de transport i lliurament de mercaderies als comerços. També es farà control i sanció de l'ús inadequat de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) als eixos comercials de la ciutat, que impliquen un major risc d'accidentalitat per l'augment de vianants, posant especial atenció a la circulació per voreres o zones prohibides, la velocitat inadequada i la conducció amb dues persones o amb ús d'auriculars. 

Davant la possibilitat de congestió de trànsit, està prevista la regulació i pacificació del trànsit en hores de major afluència de trànsit de vehicles quan impliqui una congestió rellevant i afectació al transport públic. S'han establert tres nivells de regulació, en funció de l'afluència de vehicles que es registri:

Nivell 1. Situació normal però amb control de trànsit i fluxos de persones: servei de control de trànsit amb especial atenció a les vies prioritàries i al voltant de l'illa de vianants: c/ Arquimedes, c/ Galileu, c/ la Rasa, plaça Dr. Robert, passeig del Comte d'Ègara, c/ Sant Francesc, c/ Rutlla i c/ Baldrich.

Nivell 2. Situació de congestió mitjana: reforç especial al voltant i a l'interior de les àrees de vianants 1 i 2 i a la circulació de vianants per rambla d'Ègara i control de les zones de càrrega i descàrrega

Nivell 3. Situació de congestió, amb talls d'accés al Centre: només per casos molt puntuals de col·lapse circulatori o per seguretat dels vianants. S'establirà punt de control per permetre l'accés a veïns i pàrquings des de la cruïlla dels carrers del Col·legi i del Vall si la situació el requereix.

Per evitar situacions de gran congestió, l'Ajuntament recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu, amb bicicleta o en transport públic, sempre que sigui possible. En cas d'accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que hi ha aparcaments al nucli antic i als barris perifèrics que són de fàcil accés i pròxims en aquest eix comercial. També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si és possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència.
Finalment, la Policia Municipal també durà a terme dispositius per a la prevenció de conducció sota la influència de l'alcohol mitjançant campanyes de prevenció i detecció mitjançant controls estàtics específics en els trams horaris que es determinin per part del cos.

La regidora de Seguretat, Via pública i Protecció Civil ha posat èmfasi en «l'objectiu de Policia Municipal i Mossos d'Esquadra d'estar el màxim de prop amb la ciutadania, mitjançant el patrullatge i la presència constant al carrer». Reche també ha destacat l'esforç que està fent el consistori per tal d'ampliar i modernitzar el cos de Policia Municipal de la ciutat: «estem finalitzant ja el procés de selecció de 46 places d'agent, un augment que suposa un reforç al cos i ens permet seguir adaptant-lo a les necessitats actuals de la ciutat». Reche ha recordat que «vam iniciar el mandat amb 209 policies, més o menys la xifra que hi havia el 2010, i actualment ja estem pels 235 amb l'objectiu d'arribar a 275 en acabar el mandat, un salt molt important».