Mesures del Govern municipal davant el risc de propagació del Coronavirus COVID-19

S'activa en alerta el Pla d'Emergència Municipal, es limiten les activitats i actes
a la via pública i es treballa per garantir els serveis bàsics municipals

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat del tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Isaac Albert; de la regidora de Salut, Mónica Polo; i del coordinador general de l'Ajuntament, Isidre Colàs, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa les mesures que s'adoptaran a la ciutat davant de l'amenaça de contagi del Coronavirus COVID-19. En la reunió del comitè de seguiment celebrada aquest migdia, on l'alcalde ha activat el Pla d'Emergència Municipal en coherència amb l'activació del PROCICAT per part de la Generalitat de Catalunya, s'han acordat una sèrie de mesures destinades a evitar contagis, garantir al màxim la seguretat de les persones, garantir els serveis municipals bàsics, i comunicar a la ciutadania amb la màxima claredat possible les decisions que es prenguin per part del Govern municipal.

En aquest sentit, les mesures acordades que ha anunciat l'alcalde són:

1.- Posposar durant un termini de 15 dies totes les activitats que requereixin assistència de serveis policials o sanitaris

Posposar totes les activitats previstes a la via pública i a espais públics en els propers 15 dies, en cas que requereixin assistència de serveis policials i/o sanitaris. En aquest període, els recursos disponibles en matèria de seguretat i atenció sanitària es concentren exclusivament en la prestació dels serveis més bàsics i essencials.

És possible que el termini de 15 dies experimenti modificacions, en funció de l'evolució dels esdeveniments.

Per altra banda, seguint els criteris determinats per la Generalitat de Catalunya, es limita a un màxim de 1.000 assistents en actes o activitats a la via pública o espais públics que no necessitin serveis sanitària o policials. En aquest sentit, s'ha decidit d'acord amb l'organització, l'ajornament del 39 Festival de Jazz de Terrassa, que havia de començar avui amb l'acte inaugural. Aquesta mesura afecta els concerts a l'interior de la Nova Jazz Cava, el Pícnic Jazz, els concerts a l'aire lliure, i les activitats complementàries.

2.- Recomanar que es planifiquin alternatives per a activitats previstes per als propers 3 mesos

Demanar a totes les entitats, associacions i col·lectius que tenen previst organitzar properament activitats a la via pública o en edificis municipals, tinguin en compte aquesta situació i ajustin els seus preparatius tenint en compte les probabilitats d'ajornaments o suspensions.

3.- Limitar a 1/3 de l'aforament l'assistència a actes i serveis en edificis públics

Les activitats de tot tipus que se celebrin en edificis, es podran autoritzar i realitzar a condició de reduir l'assistència de públic a 1/3 de l'aforament de l'espai. Això implica suspendre les activitats lúdiques i recreatives que se celebrin en equipaments municipals, suspendre les activitats relacionades amb Jocs Esportius Escolars, d'acord amb el que ha determinat el Consell Esportiu del Vallès Occidental, atenent a les recomanacions de la Generalitat en matèria d'activitats extraescolars.

Pel que fa a centres educatius, es seguiran els criteris fixats pel departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a serveis d'atenció a persones vulnerables, des de Serveis Socials s'hi prestarà especial atenció.

4.- Aplicar mesures per reduir l'afluència de públic a tots els edificis i dependències municipals i fomentar l'ús de la seu electrònica

L'Ajuntament aplicarà un conjunt de mesures per limitar l'afluència de públic a dependències municipals i fomentar l'ús d'eines digitals per a tota mena de gestions.

5.- Garantir els serveis municipals més essencials

L'Ajuntament aplicarà de forma gradual un conjunt de mesures destinades a garantir el funcionament dels serveis municipals, i en especial d'aquells que es consideren més essencials, com:

- Serveis sociosanitaris municipals

- Policia Municipal

- Protecció Civil

- Servei i subministrament d'aigua

- Neteja i residus

- Enllumenat públic

- Transport públic

- Atenció al públic

6.- Seguiment de la situació i presa de decisions

L'Ajuntament celebrarà almenys una reunió diària, de forma presencial o no, del Comitè d'Emergències, segons el Pla Municipal de Protecció Civil de Terrassa.

7.- Informació a la ciutadania

L'Ajuntament emetrà almenys un comunicat oficial diari, que difondrà a través dels canals de comunicació existents a la ciutat i molt especialment a través de la web terrassa.cat i les xarxes institucionals, que canalitzaran tota la informació oficial.

Mesures adreçades al personal municipal

Avui s'ha signat el decret d'alcaldia mitjançant el qual s'aproven les mesures de prevenció i protecció en l'àmbit laboral de l'organització municipal per minimitzar els riscos de propagació i contagi del Coronavirus i garantir la continuïtat en la prestació dels serveis públics municipals. Les mesures s'adrecen especialment al reforç de la higiene tant en l'entorn laboral com en l'activitat ordinària dels treballadors i treballadores, a accions preventives organitzatives en el treball, en l'atenció i assistència a les persones i en relació a la formació i viatges del personal municipal per motius laborals. (Veure decret adjunt). La tinenta d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Núria Marín, s'ha reunit aquest migdia amb les representacions sindicals de l'Ajuntament, per traslladar-los aquestes mesures.