Terrassa commemorarà el Dia Universal dels drets de la infància amb diferents activitats

El Teatre Principal acollirà el 17 de novembre l'acte central

Activitat del DUDIL'Ajuntament de Terrassa se suma un any més a la celebració del Dia Universal dels Drets de la Infància per donar visibilitat i reconeixement al treball que es fa a la ciutat en favor dels drets dels nens i les nenes. L'acte central del programa tindrà lloc aquest divendres, 17 de novembre, al Teatre Principal. La regidora d'Educació, Rosa Maria Ribera, assistirà a l'acte, que inclourà un espectacle teatral i un vídeo.

L'espectacle, titulat "Els nostres drets", està interpretat per alumnes del Batxillerat d'Arts Escèniques dels instituts Torre del Palau i Viladecavalls. En aquest muntatge teatral, personatges de diferents contes presenten diversos drets dels infants a través de petites peces creades pel mateix alumnat. L'activitat, inclosa a la Guia d'Activitats i Serveis Educatius des de fa uns anys, té per objectiu apropar els infants als seus drets fonamentals reconeguts internacionalment.

La novetat d'enguany serà la projecció d'un vídeo sobre la realització d'un mural sobre la crisi dels refugiats, en què han participat diversos joves de la ciutat, en el marc del el projecte Djambar, impulsat per la Creu Roja amb col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa. En aquest projecte, persones que han treballat als camps de refugiats han explicat als joves participants la seva vivència i a partir d'aquí s'han generat idees per a la realització del mural.

Uns 400 alumnes de 5è i 6è de Primària i 1r i 2n d'ESO de les escoles i instituts Font de l'Alba, El Cim, Torre del Palau, Tecnos, La Roda i Antoni Ubach assistiran a l'acte.

 

Celebració dels esplais a Vallparadís

Dissabte, 18 de novembre, diferents esplais de la ciutat (El Tabal, Ca n'Anglada, Tremola, La Fàbrica i Can Palet) organitzen una jornada festiva amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa al Torrent de les Bruixes del Parc de Vallparadís. La jornada inclourà tallers i jocs per a nens i nenes d'entre 3 i 12 anys, així com un berenar. Mentrestant, per als i les joves d'entre 12 i 17 anys s'ha programat un cinefòrum al Bauhouse. En total es preveu la participació de prop de 300 infants i joves.

Per la seva banda, els esplais Farfalla, Can Parellada i Bonaire han organitzat també per dissabte una cercavila festivo-reivindicativa que transcorrerà pels carrers del Centre, amb sortida de la plaça Vella i recorregut pel carrer Major, portal de Sant Roc, rambla d'Ègara i arribada al parc de Sant Jordi, on hi haurà activitats al voltant dels drets de la infància.

Finalment, el dilluns 20 de novembre, Dia Universal dels Drets dels Infants, Canal Terrassa emetrà un programa especial a Canal Terrassa amb les intervencions d'Assumpció Llena i Ana Novella, doctores en pedagogia i professores de la UB, expertes i assessores sobre processos participatius en els consells de la infància i l'adolescència de Catalunya; Daniel Costa, mestre de Primària amb una llarga trajectòria en el món del lleure a Terrassa i a l'entitat Esplais Catalans; i el regidor de Joventut i Lleure Infantil, Noel Duque. Tots quatre debatran diferents qüestions relacionades amb els drets de la infància i, al final del programa, el debat s'obrirà també al públic, que estarà format per infants dels diferents esplais de la ciutat.

El 20 de novembre de 1959, les Nacions Unides van aprovar la Declaració dels Drets de l'Infant, un document que recull deu principis amb els quals es pretén assegurar la protecció i les atencions especials que ha de rebre un infant. Des d'aleshores se celebra el Dia Universal dels Drets de la Infància. Trenta anys després, el 20 de novembre de 1989, les Nacions Unides van signar la Convenció sobre els Drets de la Infància, un tractat que desenvolupa en 54 articles i dos protocols addicionals els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de tots els infants del món.