Detall d'una làpida funerària del Cementiri Municipal de Terrassa

En els darrers anys, per la festivitat de Tots Sants i gràcies al patrocini de la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, el Museu produeix una mostra per donar a conèixer la riquesa del patrimoni funerari de Terrassa.

Les exposicions es presenten al voltant de la celebració de Tots Sants i es poden visitar a l'entrada del Cementiri Municipal de Terrassa (Carretera de Montcada, 789). I, a posteriori, itineren per altres espais de la ciutat.

Per complementar l'activitat es programen visites per explicar el cementiri i destacar-hi els elements relacionats amb la mostra.

Exposicions anteriors:

Exhibició "Un jardí per al repòs" (2018). Les ciutats dels morts es vesteixen de codis de colors i de fragàncies que fan del lloc de la memòria un veritable jardí del repòs. Recorregut proposat

Exposició "El simbolisme de l'escultura exempta funerària" (2017). Les obres de Carles Armiño, Josep Llimona, Miquel Ros, Josep Llopart, Subías i E. Bosch simbolitzen un diàleg entre els vius i els morts, i sobretot de la fragilitat de la vida. Els escultors aconsegueix el domini de la matèria, marbre i bronze, sent capaços de donar-li el simbolisme religiós i l'expressivitat de dolor per la mort de l'ésser estimat. Recorregut proposat pel cementiri.

Exhibició "Escultures per a l'eternitat" (2016) recull el testimoni dels escultors, artistes del marbre, de la pedra i del metall, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Se centra en cinc exemples de grups escultòrics exempts on la pròpia sepultura conjuga una connivència de símbols on es transmet una forta càrrega de melangia i de religiositat. Recorregut proposat pel cementiri

Mostra "L'art a les làpides" (any 2015) amb una selecció d'exemples en baix relleu aplicat a les làpides de nínxols. L'objectiu era conèixer els antecedents d'època romana, la tècnica, el simbolisme i els escultors, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Recorregut proposat pel cementiri.

Exposició "Un passeig pels mosaics del cementiri" (inaugurada l'any 2014). Explica els orígens, la tècnica, els mosaïcistes i l'inventari de les làpides i plafons de mosaic del cementiri local. Recorregut proposat pel cementiri

Exhibició "L'arqueologia de la mort" (2013). Un recorregut, des de la prehistòria a l'actualitat, dels costums i dels ritus funeraris del territori.