Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat
- Telèfon:
- 93 731 59 82
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- Ctra. Montcada, 596 (08223 Terrassa)
Els infants de 0 a 6 anys amb trastorns de l'espectre autista poden ser atesos per diferents serveis. En aquesta etapa, el diagnòstic i tractament es realitza principalment als Centres de Diagnòstic i Atenció Precoç (CDIAP) i també són atesos pels serveis de salut, educació, lleure i diferents recursos terapèutics que a continuació detallem:
Centres de diagnòstic i atenció precoç (CDIAP)
-Què són? Són els centres de referència per a l'atenció als infants amb trastorns del desenvolupament o risc de tenir-ne.
-Què fan? Detecció, valoració diagnòstica, tractament, prevenció i docència.
-Per a qui? Per infants de 0 a 6 anys.
-Cost: gratuït
- Com s'accedeix? Directament o per derivació d'algún professional de l'àmbit sanitari o educatiu.
- Quants CDIAP hi ha a Terrassa? A Terrassa hi ha dos CDIAP que es distribueixen el territori per arribar a tota la població que els hi correspon:
Els alumnes amb TEA poden estar escolaritzats a l'escola inclusiva o bé a les escoles d'educació especial.
A les escoles bressol públiques de la ciutat de Terrassa, el CDIAP Magroc porta a terme un programa específic de prevenció i detecció de trastorns del desenvolupament.
- Més informació: Web de les escoles bressol municipals de Terrassa
Tanmateix, a l'Escola Bressol Municipal Tabalet hi ha una aula inclusiva atesa per professionals especialitzats de l'escola El Pi, on l'alumnat de 0-3 amb necessitats específiques de suport està escolaritzat juntament amb la resta d'infants a jornada sencera.
- Més informació: Web de l'EBM Tabalet
Els alumnes escolaritzats poden comptar amb diferents mesures i suports: universals, addicionals i intensius. La dotació de suports intensius com els SIEI (Suport intensiu escolarització inclusiva) i/o SIAL (Suport Intensiu d'Audició i Llenguatge) està distribuïda per diferents centres públics i concertats de la ciutat.
- Més informació: Web educació Ajuntament
Hi poden accedir els infants amb TEA acompanyat de discapacitat intel·lectual. Per accedir a una escola d'educació especial cal una valoració de l'EAP. A Terrassa hi ha dues escoles d'educació especial municipals i dues de concertades:
Els Equips d'assessorament psicopedagògic (EAP) donen suport als professionals d'ensenyament i als centres educatius en la resposta a la diversitat dels alumnes i en relació als que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.
- Què fan? Mesures i suports educatius, derivacions al CSMIJ, informes i reconeixement de NESE (necessitats específiques de suport educatiu), acompanyament en l'escolaritat,...
- Més informació: Web EAP Terrassa
A nivell sanitàri, els infants amb TEA poden ser atesos tant des de l'atenció primària com l' especialitzada.
- Què fan? Els CAP fan detecció y seguiment a tots els infants de la ciutat i també prevenció i detecció dels trastorns del desenvolupament. Davant de qualsevol sospita o dubte referent al vostre fill/a, no dubteu en adreçar-vos al vostre pediatra.
- Més informació: Web dels centres sanitaris de la ciutat.
- Què és? És una targeta sanitària que identifica aquelles persones que, per les seves característiques clíniques, necessiten un conjunt d'actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris amb l'objectiu de millorar l'atenció i el tracte que reben. La poden sol·licitar les persones amb TEA.
- On es demana? Als centres d'atenció primària (CAP) de Terrassa.
- Més informació: Targeta sanitària Cuida'm
- Què és? És un servei sanitari que pertany a la Xarxa de Salut Mental d'Utilització Pública del Servei Català de la Salut
- Què fa? Realitza funcions de diagnòstic i tractament d'atenció especialitzada a la salut mental i d'assistència psiquiàtrica, psicològica i social en règim ambulatori.
- Per a qui? Per a infants i joves de 3 a 18 anys
- Cost: Servei públic de salut
- Com s'hi accedeix? Per indicació del pediatre o el metge de família, EAP,...(es pot accedir per indicació d'altres serveis especialitzats dels circuits assistencials o comunitaris)
- Més informació: Web de Salut
- Què és? És una unitat suprasectorial, d'hospitalització total, que atén a infants i joves amb TEA que presenten alta complexitat.
- Què fa? Abordatge terapèutic intensiu, global i multidisciplinari, del nen/a i família.
- Per a qui? Per a infants i joves de 3 a 18 anys.
- Cost: Servei públic de salut
- Com s'hi accedeix? Per derivació del referent clínic de la Xarxa de salut mental Infanto-juvenil.
Unitat Terapèutica de dia TEA: Unitat d'hospitalització parcial, inclou programes terapèutics per a infants i adolescents amb problemes associats a l'autisme procedents d´àrees suprasectorials de Catalunya.
- Més informació: Vídeo Unitat Hospitalització TEA
A Terrassa hi ha diferents entitats que ofereixen tractaments i serveis complementaris a les intervencions que es realitzen des de altres àmbits. Són un punt de referència i suport social per a les persones amb TEA i les seves famílies. Hi ha associacions, entitats que ofereixen teràpies de suport, lleure específic o intervenció socioeducativa:
A banda d'aquests recursos específics, els infants amb TEA que ho necessiten, poden realitzar activitats de lleure o esport adaptat. Podeu consultar les nostres guies de recursos per a persones amb capacitats diverses: