XV Cicle Sons del temps

Del 23 de febrer a l'11 de març de 2023

Un dels cicles més originals que tenim és el Sons del Temps, capaç de combinar música, història i patrimoni. Enguany arriba a la seva 15a edició amb una programació molt especial que vincula diferents períodes històrics, estils musicals i patrimoni artístic i cultural.

El cicle s'obre encara més a la ciutat i proposa un viatge amb actuacions que es relacionen no només amb la història dels espais, sinó també amb les peces que s'interpreten i les activitats. Entre les diferents propostes, el Sons del Temps connecta el centenari de la visita d'Albert Einstein a Terrassa amb el patrimoni modernista de l'Escola Industrial i la música de l'època. També la Seu d'Ègara tindrà un paper destacat amb propostes vinculades a les seves tres esglésies. Altres elements patrimonials l'antic magatzem Pasqual Sala, o el Convent de Sant Francesc també acolliran conferències, visites, exposicions o tallers infantils. 

Descarrega el programa

Inauguració del XVè cicle Sons del Temps
Amb la taula rodona sobre Música i patrimoni a càrrec d'Antoni Madueño Ranchal i de Carles Sànchez Màrquez. Un tastet musical a càrrec del grup de Cambra de Terrassa Ciutat Coral. I la inauguració de l'exposició D'allò que resta de la música quan el so s'apaga.

 • Dj. 23 de febrer, 18 h.
 • Església de Santa Maria - Seu d'Ègara (Pl. Rector Homs, s/n).
 • Entrada lliure.

Les pedres són la carcassa, el testimoni mut del pas de les veus i les persones, en rituals i converses perllongades només durant segons. Són el temps concedit per la reverberació dels espais. Després no queda res. Menys efímers són els colors dels frescos, la fusteria, els cortinatges, el mobiliari ornamental. Imaginar el so i el trànsit és quelcom més que una reconstrucció intel·lectual de les vides passades.

 

Cants des del ventre de la balena
Cants gregorians per a l'Ofici de Difunts. A càrrec d'Antonio Madueño.

Músiques per al més gran misteri, en una reflexió d'abraçades melòdiques i textuals que avancen com una serp a través del silenci. Els cants cristians primitius, anomenats genèricament cants gregorians, són l'expressió d'una meditació encetada tan bon punt clamen les primeres notes, i allargada en un joc de ressonàncies que acaronen les pedres. El crit del profund, comú a tot-hom amb un deix de consciència, troba consol en les paraules escrites fa tants de segles, i en la llum, apuntada com la resposta a l'abisme, a la boca del lleó, a allò més terrible.

 

Construeix el teu instrument modernista!
Vine a descobrir la Casa Alegre de Sagrera i a construir el teu instrument modernista. Taller familiar a càrrec de Bet Gómez, Raul Martínez i Pau Rivero.

 • Ds. 25 de febrer, 11:30 h.
 • Casa Alegre de Sagrera (c. de la Font Vella, 29)
 • Activitat gratuïta. Inscripcions per correu electrònic a l'adreça [email protected]. Places limitades.

En aquest taller t'explicarem la fascinant història de la Casa Alegre de Sagrera a més dels seus diversos usos, i entre totes construirem l'instrument que més ens agradi per tocar en conjunt. Espectacle familiar recomanat a infants a partir de 3 anys.

 

Científics!
Quartet Brossa.

 • Ds. 25 de febrer, 19:30 h.
 • Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa - ESEIAAT (c. Colom, 11)
 • Preu: 6 euros. Enllaç per a comprar entrades.

Albert Einstein va ser un clar exponent de que la ciència i l'expressió artística poden conviure brillantment en un mateix individu. El científic més important del segle XX ho va demostrar a través de la seva profunda passió per la música i pel violí, que tocava de manera habitual amb afició i mestratge. El 24 de febrer de 1923 Einstein va visitar la Seu d'Ègara acompanyat de l'arqueòleg i polític Josep Puig i Cadafalch. Amb motiu d'aquesta efemèride proposem un concert que pretén demostrar que el mètode científic requereix molta creativitat. Amb obres de Hildegarda von Bingen. William Herschell, Alexander Borodin, Mestres Quadreny, Aleix Puig Caminal i Marçal Ayats.

 

Reflexió i expressivitat
De dins cap enfora - Cor Voxalba
El concert anirà precedit de la conferència ‘Mater Virgo Regina – Cantar a la Verge a l'edat mitjana', a càrrec de Maria Incoronata Cuolantuono, Professora del Departament d'Art i Musicologia de la UAB

Una mirada femenina rellegeix el text de l'Ave Maria, a través del temps i la veu. De la mà del cant ferm primitiu viatjarem a polifonies contrastades, on la forma i textura s'expressen de manera rica i diversa segons el compositor. Rachmaninov i McIntyre, entre d'altres, ens fan descobrir racons del nostre interior que ens evoquen a manifestar tota aquesta emoció enfora.

 

Reflex del record
Quinteto 1909
El concert anirà precedit de la conferència "La Masia Freixa i el modernisme a la ciutat de Terrassa', a càrrec de Gemma Ramos Serra, Directora del Museu de Terrassa.

Nombrosos compositors han trobat a la música tradicional i popular una inspiració on cercar el seu propi camí creatiu. I no és casualitat que a principis del s. XX arrenqui un dels períodes més prolífics en la creació d'obres originals per a guitarra, que abasta fins als nostres dies. El concert inclou l'obra de nova creació «Masia Freixa» del compositor José Galeote.

 

L'espiritualitat de la música
Tots els teixits que la música traspassa - Rainbow Duet.

Amb cançons d'Eduard Toldrà, Joaquim Serra, Enric Morera o Carlos Guastavino entre d'altres, ens endinsarem en una recerca de l'espiritualitat terrenal i abstracta. Un tema que abraça un gran ventall de sentiments, des de la contemplació del mar, recordant quan Sant Francesc feia de missioner, fins a sentiments més propers com l'amor a la terra, l'amor de mare o la passió.

Visita guiada al Claustre Convent Sant Francesc, a càrrec de Carles Sànchez Màrquez. Explicació del programa iconogràfic desenvolupat a les rajoles historiades del Claustre de Sant Francesc úniques a Europa.

 

Descobreix instruments a la Masia Freixa!
Vine a descobrir l'antic conservatori de Terrassa i esbrina quin és el teu instrument preferit. Taller familiar a càrrec de Bet Gómez, Pol Termens, Carlota Obradors, Raul Martínez.

 • Dv. 10 de març, 18 h.
 • Masia Freixa (Pl. Freixa i Argemí, s/n).
 • Activitat gratuïta. Inscripcions per correu electrònic a l'adreça [email protected]. Places limitades.

En aquest taller t'explicarem la concepció de la Masia Freixa així com els diferents usos que ha tingut aquesta masia modernista del cor de Terrassa i la seva relació amb la música. Espectacle familiar recomanat a infants a partir de 7 anys.

 

Pecata Beata
Abraça la sensualitat i la força d'atracció de la dona - Carola Ortiz

«Pecata Beata» (Segell Microscopi, 2021) és el tercer àlbum com a compositora i productora de la cantant i clarinetista Carola Ortiz. En aquest nou treball, l'artista terrassenca, ha musicat poemes d'escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d'altres, per celebrar, a través dels seus versos, l'univers femení de la nostra terra. Es tracta d'un programa que abraça temes com la mitologia femenina mediterrània de bruixes i sirenes. Al mateix temps, a través de la metàfora de l'art, l'obra vol servir de guariment del passat obscur viscut per les seves ancestres, i afronta temes com ara l'exili, la por a l'abús, la solitud i la desesperació. Herències rebudes per la dona d'avui.

 

La bellesa de la simplicitat
El ressò del refinament francès.

«La Bellesa de la simplicitat» ens endinsa a l'elegància i la intimitat de la música de cambra composta pels grans mestres del barroc G.F. Telemann, J.M.Léclair, F. Couperin i J.S. Bach. El refinament i singularitat de la cort francesa van tenir un ressò tan gran a tota Europa que compositors com G.F.Telemann o J.S.Bach van deixar-se inspirar per aquest referent d'exquisitesa, donant llum als Quartets de París i les Suites Franceses respectivament.

 

Òpera 4
Sessió entorn la música i l'òpera Barroca a càrrec de Cecilia Ferraioli.

 • Dmt. 7 de març, 17:30 h.
 • Biblioteca districte 4 (c. Infant Martí, 183)
 • Entrada lliure

 

Exposició

D'allò que resta de la música quan el so s'apaga
Exposició sobre música i patrimoni. A càrrec d'Antoni Madueño

 • Del dijous 23 de febrer a l'11 de març.
 • Església de Sant Miquel - Seu d'Ègara (Pl. Rector Homs).

En la categoria dels efímers, la música va al davant de papallones i d'insectes de vides breus. Només resta, quan s'apaga, l'esquelet de les partitures, els manuscrits, o els instruments per a executar-la. Potser conscients d'aquesta mancança els medievals rubricaren en pergamins mil·lenaris les primeres notes, i esculpiren en portalades i capitells arpes i llaüts, corns i d'altres enginys sonors, alguns desapareguts i estranys, com a l'espera de nous concerts, de nous cants i cerimònies.

 

Mostres bibliogràfiques
 • Música i ciència - Biblioteca districte 5
 • Música religiosa - Biblioteca districte 6
 • Poesia i música dels segles XIX i XX - Biblioteca districte 2
 • Art i música funerària - Biblioteca districte 3
 • Arquitectura modernista local - Biblioteca Central
 • Música barroca, òpera i oratori i tècniques artístiques - Biblioteca districte 4

L'horari de les mostres són els horaris d'obertura de les biblioteques. Consulta'ls a www.terrassa.cat/biblioteques