El tercer paisatge

Comissària: Anna Taratiel

Edició 2021
Nom de la peça artística: Prohibit jugar a pilota
Artista: Ampparito

Lloc: Plaça Cipriano Garcia
Amb la col.laboració de l'AAVV de Sant Pere Nord

EL TERCER PAISATGE és una iniciativa cultural comissariada per la terrassenca Anna Taratiel (Terrassa, 1982 www.taratiel.com) impulsada per l'Ajuntament de Terrassa i amb la col·laboració de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere Nord. El seu objectiu és la millora l'entorn urbà mitjançant la pintura mural.

El nom del Tercer Paisatge prové del manifest amb el mateix nom escrit per Gilles Clément, on parla del tercer paisatge com els espais que queden fora de l'ordenament, i defensa aquests espais que no expressen ni poder ni submissió. En el món de la vegetació l'efecte és clar: aquests llocs tenen una dinàmica acollidora. Són a la vegada fràgils i rics. Impera la barreja. Es tracta d'un territori-refugi i reinventable. Una aposta que defensa el valor de la diversitat.

En el cas de Terrassa, el Tercer Paisatge representa una nbsp;construcció lliure del context en el qual vivim, com una mena d'utopia urbana. El paisatge es conforma com quelcom comunitari i educatiu, sent la ciutat el lloc per naturalesa on aprendre a compartir espai i idees.

Per a l'edició 2021 d'El Tercer Paisatge la comissària del projecte, Anna Taratiel, va proposar a l'artista Ampparito, amb un projecte que va ser consensuat i aprovat per totes les parts participants: Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere Nord, veïns i veïnes de les comunitats de les parets a intervenir i servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa.

Ampparito treballa subvertint objectes, significats i realitats per generar noves experiències. Els seus treballs poden generar un ampli ventall de resultats, des de la més absoluta indiferència fins a la reflexió més profunda, passant per la desorientació o la contemplació.

Amb la seva intervenció artística "Prohibit jugat a pilota" aquest jove creador juga amb el desconcert. Per a ell, el desconcert activa la curiositat i més en un ambient ple d'estímuls com és el carrer. En totes les seves obres hi ha una relació estranya amb el sentit comú, el fet en sí de realitzar moltes d'elles, ataca directament a aquest i és d'aquí on neix el desconcert.

Per a l'obra que il·lustra la pàgina, Prohibit jugar a pilota, i seguint amb la seva manera de treballar, l'artista juga visualment amb una prohibició que no és una prohibició real ni normativa, sinó un joc que ens pot fer reflexionar, sentir-nos incòmodes, trobar-ho divertit, etc., en definitiva, compleix amb l'objectiu màxim pel que va néixer l'art: enriquir el debat i la reflexió.

Ampparito
www.ampparito.com/murals
Perfil a les xarxes socials @ampparito

Ampparito (Madrid, 1991), va escollir el carrer com a principal escenari per a la seva obra. Acabada la carrera de Belles Arts, va anar a viure a Londres, on va treballar a contracor per a una agència publicitària. El seu treball es basa en el desconcert i obliga a qui es creua amb ell a mirar dues vegades per assegurar-se que els seus ulls no l'enganyen. La seva obra té dues dimensions: una pictòrica, amb grans murals d'objectes quotidians sobredimensionats, com la carpeta de Windows que va pintar al museu de Street Art de Sant Petersburg, i una altra més escultòrica, que deforma elements quotidians fins a fer-los estranys. "El desconcert és un bon activador -defensa- davant aquest maremàgnum d'informació i imatges que rebem, el bo que té l'absurd és que et hackeja la realitat.

L'artista treballa subvertint objectes, significats i realitats per generar noves experiències o situacions. Els seus treballs poden generar un ampli ventall de resultats, des de la indiferència fins a la reflexió més profunda, passant per la desorientació o la contemplació.

Ampparito ha realitzat intervencions murals i instal·lacions en l'espai públic a Barcelona, Madrid, Itàlia, Nova Zelanda, Rússia, el Regne Unit, Noruega i França. Ha fet diferents exposicions individuals i ha participat en exposicions col·lectives i en destacats certàmens d'art urbà com el Festival Ús de Barcelona, el Festival Nuart de Noruega, el Festival Street Prints de Nova Zelanda o el Swatch Creative Natives-Festival dels joves creadors i les noves idees de Madrid.