Premi "El somriure del gat" de poesia i narrativa

"El somriure del gat" és el títol d'una conferència que Agustí Bartra va dictar a la Universitat de Maryland l'any 1969 i a l'Aula magna de la Universitat de Barcelona el 1975.

Aquest títol fa referència al personatge del llibre Alícia en terra de meravelles, de Lewis Carroll: "el gat que somriu i comença a desaparèixer per la cua, i aviat només resta el cap i, finalment, el somriure del gat flota uns instants en l'aire, sol, sense el gat, sense la realitat del gat, abans de desaparèixer també. Indubtablement aquest flotant somriure felí és una original imatge vàlida per expressar la precarietat de qualsevol intent de definir la poesia".

El somriure del gat fou, també, el nom d'un premi per a estudiants de secundària que s'organitzà en cinc ocasions entre els cursos 1980/1981 i 1985/1986 pels instituts Arrahona, Blanxart, Can Jofresa, Nicolau Copèrnic i Ègara, de la ciutat de Terrassa. Les modalitats premiades eren poesia, narrativa, reportatge periodísitc i disseny de cartells i la comissió organitzadora estava formada per Isidre Beltrà, Jaume Cabré, Rosa Garrigó, Ferran Marcos i Maria Rovira.

L'any del centenari del naixement d'Agustí Bartra, el Grup de didàctica del català, Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i els ajuntaments de Matadepera, Terrassa i Viladecavalls han promogut la seva recuperació.