Portada fullet"Dona i artista. 150 anys de producció artística femenina a Terrassa"

L'any 1989 un grup d'activistes femenines, les Guerrilla Girls, van fer un acte de protesta a Nova York que va consistir a empaperar la ciutat amb un cartell que contenia una pregunta: "Les dones han d'estar nues per entrar al Metropolitan Museum de Nova York? Menys d'un 5% dels artistes de les seccions d'art modern són dones, però un 85% dels nus són femenins".

Aquesta acció posava de manifest un mal endèmic en la relació entre la dona i l'art: la seva hipervisibilitat, la sobreexplotació de la seva imatge com a model i com a musa inspiradora, i la seva invisibilitat coma subjecte creador.

Afortunadament en els darrers anys s'han produït alguns canvis que permeten parlar d'una millora en les condicions socials de la producció artística femenina: les universitats imparteixen cursos sobre dones artistes, els seus noms comencen a aparèixer en els manuals d'història de l'art i els grans museus dediquen exposicions a les dones artistes. Encara queda un llarg camí: l'art produït per dones es ven un 50% més barat, i dues terceres parts de les exposicions dels museus encara són d'homes.

Amb aquest cicle de conferències volem reivindicar el talent de les dones artistes que, a través de les seves creacions, han contribuït a enriquir la història de l'art local.

Dissabte 18 de maig, a les 19 h

Dins dels actes del Dia Internacional dels Museus: Presentació del catàleg en format digital i visita comentada de l'exposició "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa".

Lloc: Castell Cartoixa de Vallparadís (carrer de Salmerón, s/n)

Dijous 23 de maig, a les 18.30 h

Conferència marc: "Les dones artistes en la història: relat d'un llarg oblit". A càrrec de Maria Garganté, professora d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).

Accessible per a persones amb sordesa.

Dijous 30 de maig, a les 18.30 h

"Madame, le peintre. Entre dos segles". A càrrec d'Ana Fernández, doctora en Geografia i Història. Història de l'Art.

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).

Accessible per a persones amb sordesa.

Dijous 6 de juny, a les 18.30 h

"El Museu de Terrassa en femení: les dones artistes de la col·lecció". A càrrec de Gemma Ramos, historiadora de l'art i conservadora del Museu de Terrassa.

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).

Accessible per a persones amb sordesa.

OBSERVACIONS:

  • Cabuda limitada.
  • No cal inscripció prèvia.

Programa