La renovació d'aire dels espais tancats es considera una mesura molt efectiva per evitar contagis. La ventilació pot ser natural, obrint finestres i portes, o bé amb sistemes de ventilació i climatització mecànica. Per tant recomanem que:
Obriu portes i finestres durant les trobades en espais tancats
Ventileu 3 cops al dia durant 10 minuts
Ventileu les habitacions abans i després d'utilitzar-les
Consells per reduir el consum energètic durant el confinament i els dies de teletreball
Aquesta situació excepcional ens fa estar més temps a casa i, en conseqüència, pot fer augmentar el consum energètic de les nostres llars. Per això, un proposem un seguit de consells d'estalvi energètic, adaptats al moment actual.
Habitacions
Tanca el llum de l'habitació quan no hi siguis
Si fas un descans, posa l'ordinador en suspensió.
Apaga la televisió amb el botó i no la deixis en standby.
Posa una base amb interruptor (regleta) per connectar els aparells electrònics i apagar-la quan no els utilitzis, per exemple per la nit.
Desconnecta el carregador del mòbil de l'endoll quan no el necessitis.
Ventila 10 minuts cada matí. Si fa calor, fes-ho al capvespre quan no hi toqui el sol
Bany
Redueix l'ús de l'assecador de cabell i del calefactor.
Una dutxa de 5 minuts és més que suficient.
Posa una ampolla d'aigua plena a la cisterna del vàter i reduiràs el consum d'aigua en 1'5 litres cada cop que tiris de la cadena.
Recull l'aigua freda que deixes rajar abans de dutxar-te en un cubell i la podràs utilitzar per fregar, regar les plantes...
Cuina
No obris el forn a mitja cocció per comprovar com està el menjar, ja que es perd molta energia. Apaga'l uns minuts abans d'acabar i aprofita'n el calor residual.
No obris la nevera fins que hagis decidit què agafar i mai hi deixis menjar calent. És recomanable que tingui una temperatura de 6º. La del congelador, en canvi, ésrecomanable a -15º
Si tens vitroceràmica, redueix dos punts la intensitat quan l'aigua bulli i estalviaràs 1/3 de la despesa energètica. Aprofita el calor residual de la vitroceràmica apagant-la 5 minuts abans d'acabar de cuinar.
Si rentes els plats a mà, primer esbandeix-los amb aigua tèbia i després omple la pica amb aigua calenta. Si tens rentavaixelles, posa'l en marxa quan estigui ple i utilitza programes ‘eco'.
Rentadora
Carrega la rentadora fins al màxim de la seva capacitat. Si rentes roba que només t'has posar per estar per casa, utilitza programes de màxim 40ºC. Si, per contra, rentes roba que has usat per anar pel carrer o prop de persones amb símptomes de la Covid-19, utilitza programes a 60ºC, sempre i quan siguin adients per al teixit que rentes.
Neteja el filtre de manera regular, la rentadora funcionarà millor i estalviarà energia.
Calderes i escalfadors d'aigua
Deixa els monocomandaments d'aigua de les aixetes sempre en posició d'aigua freda i estalviaràs engegar la caldera o l'escalfador cada cop que obris l'aixeta.
Si tens escalfador d'aigua elèctric, programa l'encesa 2 hores abans d'utilitzar-lo. Si no tens programador, posa una alarma per recordar-t'ho. Així estalviaràs tenir-lo encès durant tot el dia de forma innecessària.
Humitats i floridures
Les humitats són un dels principals problemes de moltes llars. Poden fer aparèixer floridures o taques negres a les parets, les quals poden generar problemes respiratoris, irritació d'ulls, de la gola, de la pell, congestió nasal i reaccions al·lèrgiques. A més, durant aquests dies de confinament, la situació pot agreujar-se perquè hem d'estar a casa més estona.
Consells per prevenir les humitats:
Ventila cada dia la casa 10 minuts al matí. Si fa calor, fes-ho al capvespre quan no hi toqui el sol.
Ventila sempre el bany després de la dutxa.
Quan cuinis, encén sempre la campana extractora de fums.
Procura no estendre la roba dins de casa per evitar la humitat. Si ho fas, obre la finestra de l'habitació on l'estenguis.
Com eliminar les floridures o taques negres de les parets:
Neteja directament les taques amb vinagre i deixa 30 minuts que el vinagre faci el seu efecte.
Esbandeix amb aigua i sabó.
Eixuga la zona amb un assecador de cabell.
Per evitar que tornin a sortir les floridures:
Ventila cada dia dues o tres vegades l'habitació durant 10 minuts.
Utilitza deshumificadors per tenir la casa per sota del 60% d'humitat.
La climatització
Tanca la vàlvula dels radiadors que estiguin en habitacions buides o que gairebé no s'utilitzen.
A l'hivern, una temperatura de confort oscil·la entre els 19 i 21ºC. Reduir la temperatura un grau representa un estalvi d'energia del 8%.
A l'estiu, una temperatura de 26º a l'interior de l'habitatge és suficient
El termòstat de l'aparell d'aire condicionat s'ha de programar a la temperatura adequada per no malbaratar energia.
Fes un adequat manteniment i revisió dels equips de climatització, com a mesura preventiva de la Covid-19.
La il·luminació
Utilitza sempre que sigui possible la llum natural.
Mantingues les bombetes i les pantalles netes per augmentar la lluminositat, sense que calgui augmentar la potència.
Utilitza llums LED o fluorescents compactes, que són aquells que s'adapten a la mida, les formes i els suports de les bombetes.
Tarifes i contractes de llum i gas
Una altra manera d'estalviar és tenir el control de les factures i dels contractes energètics que tenim.
Passa't del mercat lliure al mercat regulat. El mercat regulat té preus establerts pel govern i podràs accedir a bonificacions que cap oferta del mercat lliure pot igualar.
Ajusta la potència elèctrica que tens contractada a les teves necessitats reals i no a allò que et recomanen les companyies. Pagaràs menys a la factura de la llum sense massa esforç: només hauràs d'evitar encendre alhora els electrodomèstics de major consum, com la rentadora, el forn o la vitroceràmica.
Dona de baixa els manteniments que tinguis contractats de llum i gas. Sovint encareixen la factura de manera innecessària.
Per a la llum, escull la tarifa de discriminació horària (DHA): podràs estalviar si concentres el consum elèctric a determinades hores del dia.
El malbaratament alimentari és llençar aliments aptes per al consum humà que encara es podrien aprofitar. Actualment un 65% dels residus alimentaris que generem a casa nostra es podrien evitar aplicant bones pràctiques en la compra, la conservació i la preparació dels aliments.
Si aprofitem el menjar aconseguirem:
Estalviar diners en la compra
Disminuir els residus que generem
Cuinarem receptes noves i pròpies
Com ho hem de fer per no malbaratar el menjar:
Revisar el menjar que tenim al rebost i al congelador
Fer una planificació setmanal del menú, tenint en compte quants serem a cada àpat i quines quantitats necessitem, en funció de les mides de les racions.
Fer la llista de la compra anotant els aliments que realment ens calent i anotant les quantitats.
Posar al congelador els aliments que no consumirem immediatament. Una bona idea és congelar-los en porcions individuals perquè així només descongelarem la quantitat que realment volem consumir.
Col·locar en un lloc ben visible els productes que tenen una data de caducitat o de consum preferent propera.