Aquest programa té per objectiu fomentar la cultura com un factor en la millora de la convivència i de la dinamització comunitària.

Les principals línies d'actuació consisteixen en:

 • aconseguir la participació activa dels veïns i les comunitats en els processos culturals
 • promoure activitats culturals com a element d'integració i cohesió de la població
 • promoure la diversitat i la pluralitat cultural

Els programes i professionals del Pla de Barris que es coordinen per desenvolupar aquest programa en les seves diferents vessants i que parteixen d'una premissa clarament transversal són:

 • Programa de Convivència
 • Programa Cultura a prop
 • Biblioteca del Districte 4
 • Programa de Gent Gran
 • Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany

Activitats que es realitzen:

Patis Oberts

Es manté l'activitat del programa de convivència en conveni amb la Creu Roja, que incorporen voluntariat. L'equip de Creu Roja combina dos vessants de la intervenció social que normalment s'estableixen per separat: la presència activa en un territori i la diagnosi de la realitat d'aquest. Creu Roja ha dirigit la seva tasca responent a una sèrie d'estratègies de treball que convergeixen en el treball preventiu, des d'un vessant socioeducatiu. La iniciativa de posar a disposició dels ciutadans, de joves i infants, el pati de l'escola, fora de l'horari lectiu.

Amb aquesta acció es pretén dinamitzar els entorns de les escoles, i cobrir necessitats de la població, que realitzaven algunes activitats a les places i no podien (per exemple jugar a futbol). Es pretén potenciar l'ús positiu dels espais públics, fomentant la participació de la ciutadania en nous espais.

Objectius:

 • Potenciar la idea d'ús positiu dels espais, fomentant l'intercanvi natural 
 • Promoure un ús responsable i respectuós dels espais d'exterior dels centres educatius per part dels infants, joves i adults.
 • Fomentar la generació de propostes d'activitats espontànies i d'activitats dinamitzades obertes a entitats, infants, joves i adults del territori.
 • Gestionar l'ús de l'espai públic per tal de fomentar i garantir la cohesió social i la convivència ciutadana.
 • Crear espais de trobada, de convivència i de socialització en valors i principis compartits.

Tasques de l'equip:

 • Impulsar i vetllar perquè hi hagi una bona relació entre tots els usuaris del pati.
 • Cohesionar els diferents col·lectius, el pati esdevé no tan sols un espai públic sinó un espai de convivència relacional.
 • Crear un vincle amb l'usuari de manera que la comunicació sigui més fluida, i així poder treballar altres aspectes que van més enllà de la finalitat primera del pati.

Nadal gran

Activitat comunitària, de caràcter festiu, amb actuacions musicals i berenar. Impulsada per les Associacions de Veïns del Districte 4 i adreçada a la Gent Gran del Districte. Es realitza abans de Nadal a la sala d'Actes del Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany.

Recollida festiva "La pobresa no distingeix"

La campanya i l'acte de cloenda, s'organitza des d'una comissió d'entitats del Districte 4  i es desenvolupa a La Maurina. La participació és molt alta, amb prop d'una trentena d'entitats.

Informació de l'activitat:

Festa de cloenda de la 3ª edició de la campanya de recollida d'aliments al districte IV, a benefici d'El Rebost, amb el lema "La pobresa no distingeix".  Es fa una recollida d'aliments des de tres setmanes abans (aproximadament) en les seus de diferents entitats i, per finalitzar la campanya, se celebra una recollida festiva a la Plaça de l'Assemblea de Catalunya. El programa inclou activitats de 10 a 14h, a càrrec d'entitats i grups del districte, així com un punt de recollida d'aliments. Com a cloenda de la jornada festiva, l'any 2014, les persones participants van anar a dinar a l'arrossada popular que havia organitzat l'associació de comerciants Maurina Comerç. Aquesta associació havia convocat un concurs de paelles (1ª edició) per a aquest dia, com a activitat de dinamització comercial i, en coincidir, es va decidir ajuntar-ho i donar un caire solidari, a l'activitat. (El tiquet valia 3€, però també es podien donar 2€ i un article per a la campanya de recollida).