El dia 28 de maig és el Dia de la Higiene Menstural, una iniciativa organitzada per l'organització WASH United amb l'objectiu d'encetar una conversa internacional sobre la menstruació, destacant que el procés biològic és considerat un estigma i és un tema tabú en molts llocs del món.

En aquest sentit cal entendre que la manca de consciència sobre la importància de la higiene menstrual afecta la salut física i mental de les dones, a més d'impactar en les economies i les societats. És per això que resulta important la conscienciació sobre aquest fet a nivell mundial.

Entenem que cal, entre d'altres coses, sensibilitzar a la ciutadania, les institucions i els mitjans de comunicació per abolir el tabú de la higiene menstrual i emmarcar-lo dins d'un procés natural i saludable en el cicle vital de les dones. 

Mètodes de recollida del sagnat menstrual

A banda dels tampons i compreses convencionals, existeixen altres mètodes de recollida de sagnat menstrual, considerats menys nocius, tant per la salut com per a la natura. Els més habituals són:

  • Esponges marines. S'obtenen de cultius de mar. Tot i que semblen rígides, en mullar-les es tornen molt suaus. Pots portar-les de 3 a 8 hores, depenent de la quantitat de sagnat. La vida útil de les esponges és de 6 mesos.
  • Copa menstrual. És un recipient de silicona o cautxú que recull el flux menstrual sense absorbir la flora bacteriana vaginal. Cal retirar-la després de 12 hores, com a màxim. Les copes menstruals són més rendibles i ecològiques que els tampons, ja que són reutilitzables i poden durar entre 5 i 8 anys.
  • Compreses reutilitzables. Són fetes de cotó orgànic i tenen una capa impermeable. La forma d'ús és igual que la d'una compresa normal, amb la diferència que aquesta es renta i es pot tornar a reutilitzar. Poden durar fins a 5 anys.