Ajuntament de Terrassa il·luminat de vermell

El dia 28 de maig es celebra des de l'any 2014 el Dia Internacional de la Higiene Menstrual. És un dia de conscienciació i sensibilització comunitària sobre la importància de la higiene saludable durant la menstruació i insta a la societat en general a què s'impliqui en els diferents aspectes de desigualtats socials, econòmics, d'equitat, de salut, d'educació, de sostenibilitat mediambiental i de drets humans que envolten la higiene menstrual.
Monument a la dona treballador il·luminat de vermell per al dia internacional de la visualització de la higiene menstrualAquest esdeveniment va ser impulsat per l'organització Wash United l'any 2014 amb l'objectiu de generar un debat entorn les normes socials negatives (estigma social i tabú) sobre la menstruació a tot el món. A més es pretén que es consideri com una prioritat política en les decisions globals, nacionals i locals.
En els seus informes anuals evidencien els problemes que generen la falta d'educació sobre la menstruació, les dificultats per accedir als productes higiènics, i als serveis sanitaris amb condicions de  privacitat, aigua i sabó etc,  els mites i tabús i també l'impacte que te la menstruació en la salut física i emocional de les persones.

400 regles durant tota la vida

La menstruació és un procés natural en el cicle vital de les dones i es calcula que durant el període fèrtil es tindran aproximadament 400 regles, menstruant durant 5 dies al mes. La meitat dels habitants del món la té.

A banda de la desinformació, un dels principals problemes al voltant de la menstruació són els alts preus dels productes higiènics com compreses i tampons, i és que moltes noies i dones no poden fer front al seu cost a causa dels seus baixos ingressos. Això ha donat pas al nou concepte de "pobresa menstrual" que inclou també la falta d'educació menstrual i el tractament d'aquesta com una malaltia. És per això que, per al Servei de Salut de l'Ajuntament de Terrassa és una prioritat posar a l'abast de tota la ciutadania informació sobre el procés menstrual i els diferents mètodes de recollida del sagnat, amb l'objectiu de prendre consciència sobre un cicle natural i evitar alhora un greu problema, com és la desinformació.

Mètodes alternatius de recollida del sagnat més saludables ecològics i assequibles econòmicament:

La major consciència ecològica actual afavoreix que es donin a conèixer altres mètodes de recollida del fluix menstrual alternatius a les compreses i tampons convencionals. Així, la copa menstrual, l'esponja marina i les compreses reutilitzables són mètodes considerats  més saludables, sostenibles i econòmics.

És fonamental conèixer avantatges i desavantatges de tots els mètodes de recollida de flux menstrual per tal d'escollir aquell que millor s'adapti a les necessitats de cada dona.

Esponges marines: Les esponges marines menstruals compactes són una opció com a mètode de retenció del fluix menstrual intern diferent del tampó. Es considera una alternativa renovable (es pot utilitzar durant 6 mesos) i ecològica als tampons i compreses convencionals. També existeixen esponges sintètiques però no són reutilitzables, com l'esponja marina.

Avantatges:

 • Són reutilitzables, 100% biodegradable i no generen residus i hipoal·lergèniques.
 • Es poden retallar perquè s'adaptin al cos de cada persona i també segons les necessitats del cicle menstrual.

Inconvenients:

 • Requereix pràctica en el seu ús per la inserció i extracció.
 • Es necessiten unes condicions higièniques adequades com un lavabo amb aigua, pel seu rentat cada vegada que s'ha de "canviar".

Aquí més informació.

Copa menstrual: És un recipient en forma de campana que es posa dins la vagina per recollir el flux menstrual. Normalment està feta de silicona mèdica i és hipoal·lèrgica. Té una capacitat de 30ml, 3 vegades superior a la del tampó. Per fer-la servir, abans que res has d'informar-te sobre la mida al lloc on la vagis a comprar. 


Abans d'usar-la per primera vegada s'ha de bullir en aigua durant 5-8 minuts. També cal fer-ho quan s'acaba cada cicle. Actualment el 17% de les dones fan servir la copa menstrual com a mètode de recollida de la menstruació.

Avantatges:

 • És ecològica, econòmica, saludable, reutilitzable
 • Es pot utilitzar ininterrompudament fins a 12 hores i dura fins a 10 anys.
 • Produeix menys alteracions de la flora i ph vaginal, infeccions vulvo-vaginals, al·lèrgies, alteracions dèrmiques 
 • Afavoreix el coneixement del teu propi cos i és compatible amb qualsevol mètode anticonceptiu.

Inconvenients:

 • Requereix pràctica en el seu ús per la inserció i extracció
 • Es necessiten unes condicions higièniques adequades com un lavabo amb aigua, per al seu rentat cada vegada que s'ha de canviar.

Més informació aquí.

Compreses reutilitzables: Les compreses de tela, són una alternativa a les compreses d'un sol ús.


Avantatges:

 • No generen residus
 • No irriten i són molt suaus i antial·lèrgiques
 • Són econòmiques i es poden reutilitzar 

Inconvenients:

 • Se n'han de tenir més d'una, en funció de les que es puguin necessitar durant tot el cicle menstrual
 • S'han de deixar unes hores en remull abans de rentar-les a mà o a la rentadora

Per a més informació aquí.

Va a l'actualitat de salut comunitària