El dia 28 de maig es celebra des de l'any 2014 el Dia Internacional de la Higiene Menstrual. És un dia de conscienciació i sensibilització comunitària sobre la importància de la higiene saludable durant la menstruació i insta a la societat en general a què s'impliqui en els diferents aspectes de desigualtats socials, econòmics, d'equitat, de salut, d'educació, de sostenibilitat mediambiental i de drets humans que envolten la higiene menstrual.
Aquest esdeveniment va ser impulsat per l'organització Wash United l'any 2014 amb l'objectiu de generar un debat entorn les normes socials negatives ( estigma social i tabú) sobre la menstruació a tot el món. A més es pretén que es consideri com una prioritat política en les decisions globals, nacionals i locals.
En els seus informes anuals evidencien els problemes que generen la falta d'educació sobre la menstruació, les dificultats per accedir als productes higiènics, i als serveis sanitaris amb condicions de  privacitat, aigua i sabó etc,  els mites i tabús i també l'impacte que te la menstruació en la salut física i emocional de les persones.

400 regles durant tota la vida

La menstruació és un procés natural en el cicle vital de les dones i es calcula que durant el període fèrtil es tindran aproximadament 400 regles, menstruant durant 5 dies al mes. La meitat dels habitants del món la té.

A banda de la desinformació, un dels principals problemes al voltant de la menstruació són els alts preus dels productes higiènics com compreses i tampons, i és que moltes noies i dones no poden fer front al seu cost a causa dels seus baixos ingressos. Això ha donat pas al nou concepte de "pobresa menstrual" que inclou també la falta d'educació menstrual i el tractament d'aquesta com una malaltia. És per això que, per al Servei de Salut de l'Ajuntament de Terrassa és una prioritat posar a l'abast de tota la ciutadania informació sobre el procés menstrual i els diferents mètodes de recollida del sagnat, amb l'objectiu de prendre consciència sobre un cicle natural i evitar alhora un greu problema, com és la desinformació.

Mètodes alternatius de recollida del sagnat més saludables ecològics i assequibles econòmicament:

La major consciència ecològica actual afavoreix que es donin a conèixer altres mètodes de recollida del fluix menstrual alternatius a les compreses i tampons convencionals. Així, la copa menstrual, l'esponja marina i les compreses reutilitzables són mètodes considerats  més saludables, sostenibles i econòmics.

És fonamental conèixer avantatges i desavantatges de tots els mètodes de recollida de flux menstrual per tal d'escollir aquell que millor s'adapti a les necessitats de cada dona.

Esponges marines: Les esponges marines menstruals compactes són una opció com a mètode de retenció del fluix menstrual intern diferent del tampó. Es considera una alternativa renovable (es pot utilitzar durant 6 mesos) i ecològica als tampons i compreses convencionals. També existeixen esponges sintètiques però no són reutilitzables, com l'esponja marina.

Avantatges:

 • Són reutilitzables, 100% biodegradable i no generen residus i hipoal·lergèniques.
 • Es poden retallar perquè s'adaptin al cos de cada persona i també segons les necessitats del cicle menstrual.

Inconvenients:

 • Requereix pràctica en el seu ús per la inserció i extracció.
 • Es necessiten unes condicions higièniques adequades com un lavabo amb aigua, pel seu rentat cada vegada que s'ha de "canviar".

Aquí més informació.

Copa menstrual: És un recipient en forma de campana que es posa dins la vagina per recollir el flux menstrual. Normalment està feta de silicona mèdica i és hipoal·lèrgica. Té una capacitat de 30ml, 3 vegades superior a la del tampó. Per fer-la servir, abans que res has d'informar-te sobre la mida al lloc on la vagis a comprar. 


Abans d'usar-la per primera vegada s'ha de bullir en aigua durant 5-8 minuts. També cal fer-ho quan s'acaba cada cicle. Actualment el 17% de les dones fan servir la copa menstrual com a mètode de recollida de la menstruació.

Avantatges:

 • És ecològica, econòmica, saludable, reutilitzable
 • Es pot utilitzar ininterrompudament fins a 12 hores i dura fins a 10 anys.
 • Produeix menys alteracions de la flora i ph vaginal, infeccions vulvo-vaginals, al·lèrgies, alteracions dèrmiques 
 • Afavoreix el coneixement del teu propi cos i és compatible amb qualsevol mètode anticonceptiu.

Inconvenients:

 • Requereix pràctica en el seu ús per la inserció i extracció
 • Es necessiten unes condicions higièniques adequades com un lavabo amb aigua, per al seu rentat cada vegada que s'ha de canviar.

Més informació aquí.

Compreses reutilitzables: Les compreses de tela, són una alternativa a les compreses d'un sol ús.


Avantatges:

 • No generen residus
 • No irriten i són molt suaus i antial·lèrgiques
 • Són econòmiques i es poden reutilitzar 

Inconvenients:

 • Se n'han de tenir més d'una, en funció de les que es puguin necessitar durant tot el cicle menstrual
 • S'han de deixar unes hores en remull abans de rentar-les a mà o a la rentadora

Per a més informació aquí.