El Dia Internacional de la Celiaquia es celebra el 16 de maig.

La malaltia celíaca és la reacció, per predisposició genètica, a la ingesta del gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale. Ingerir gluten provoca a les persones celíaques una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments (proteïnes, carbohidrats, greixos, sals minerals i vitamines).

Els estudis més recents demostren que aquesta malaltia afecta aproximadament 1 de cada 100 persones i actualment es considera que es tracta de la malaltia crònica intestinal més freqüent en el món occidental.

A l'àmbit mundial, aquest dia, es realitzen actes per conscienciar sobre la situació dels malalts de celiaquia a les institucions i forces polítiques, als professionals sanitaris a la societat en general.

És un dia pensat per a les persones celíaques, que dóna la possibilitat de compartir amb metges, fabricants i restauradors, els projectes que s'han dut a terme al darrer any, i que sens dubte suposen un pas endavant en l'objectiu principal del col·lectiu: la normalització del dia a dia de les persones celíaques i de les seves famílies.

L'Associació Celíacs de Catalunya el celebra amb una Jornada lúdica, festiva, gastronòmica i reivindicativa per excel·lència pel col·lectiu celíac i que a Catalunya reuneix anualment més de 4.000 persones.

Per últim, però no menys important, aquesta celebració ofereix la possibilitat de mostrar als estaments polítics, econòmics i socials la força que té el col•lectiu.

L'Ajuntament de Terrassa s'adhereix a la celebració del Dia Internacional de la Celiaquia, conjuntament amb l'Associació de Celíacs de Catalunya, per contribuir a la sensibilització i conscienciació de la ciutadania vers aquesta malaltia.