El tercer dissabte de setembre se celebra cada any el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia per iniciativa de l'Associació Mundial de Registres Donants de Medul·la. El seu objectiu és recordar als ciutadans de tot el món la importància de la donació de medul·la (progenitors hemopoètics o cèl·lules mare sanguínies) i la necessitat d'informar-se adequadament abans de prendre una decisió que pot salvar vides.

Poden ser donants de medul·la totes aquelles persones que tinguin entre 18 i 40 anys i que gaudeixin d'un bon estat de salut. Per inscriure's al registre de donants, cal anar a un hospital que compti amb banc de sang. Al web donarsang.gencat.cat hi ha una relació dels llocs on fer-ho.

Qui es vulgui registrar com a donant de medul·la haurà d'emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l'HLA, que són un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.

Inscriure's al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi una persona malalta compatible amb el tipus de medul·la òssia del potencial donant. En la major part dels casos es fa a través d'un procediment molt semblant a la donació de sang.

Més informació al BST i a la Fundació Josep Carreras